*

 

Politik

VKO: Svensk valg skal overvåges

De borgerlige partier i Danmark mener, at ytringsfriheden er under hårdt pres i den svenske valgkamp.

I Sverigesdemokraternes valgvideo indhentes en pensionist af en flok burkaklædte kvinder.

Det nationalistiske svenske parti Sverigedemokraterne er udsat for grov censur i den svenske valgkamp, mener Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti.

De tre partier vurderer derfor, at Europarådet bør sende valgobservatører til Danmarks naboland.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, som også er formand for den danske delegation til Europarådet, vil tage emnet op på rådets næste møde i oktober.

»Det vil være på sin plads at sende observatører til det svenske valg. Jeg vil tage en diskussion med Europarådets medlemslande, om vi skal sætte Sverige under en eller anden form for overvågning, så vi sikrer demokratiet i fremtiden,« siger han.

Flere problemerVKO ser flere demokratiske problemer i den svenske valgkamp.

Senest har tv-stationen TV4 afvist at bringe en omstridt reklame for Sverigedemokraterne.

VKO kritiserer også den svenske valghandling, hvor vælgerne i fuld offentlighed skal vælge, hvilke partiers stemmesedler de vil have med ind i stemmeboksen.

Khader: Et ulandUdenrigsminister Lene Espersen (K) ønsker ikke at blande sig i den svenske valgkamp, men De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, kalder Sverige for »et uland, når det gælder ytringsfrihed.«

»Der er nogen, som skal fortælle svenskerne, at der er tale om censur. Det hører ikke hjemme i et skandinavisk land i 2010,« siger Naser Khader.

DF mener, at der hurtigst muligt skal sendes valgobservatører af sted.

»Forholdene er mere groteske i Sverige, end de er i Østeuropa,« siger DFformand Pia Kjærsgaard.

R: Ude af proportionerOrganisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) besøgte Sverige i juni og besluttede ikke at overvåge valget den 19. september. Den beslutning støttes af oppositionen i Danmark.

»VKO's forslag er helt ude af proportioner. Sverige er et velfungerende nordisk demokrati,« siger De Radikales udenrigsordfører, Niels Helveg Petersen.

Hverken Sveriges borgerlige statsminister, Fredrik Reinfeldt, eller statsministerkandidat Mona Sahlin (S) vil kommentere kritikken.

TV: Se reklamen svenskerne ikke må se

null

Flemming Lassen

  • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
  • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
  • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
  • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
  • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her