*

Her er bedst at bo
Politik

Aamund om universiteter: Jeg er oprørt

Folketingets forskningsordførere raser over sagen om uegnede studerende, som består eksamen.

Malou Aamund. Foto: Mik Eskestad

Underviserne på de danske universiteter gør det lettere for studerende at bestå eksamen, så universitetet kan få del i taxameterpengene, der udløses hver gang en studerende består. Ifølge en rundspørge foretaget af Morgenavisen Jyllands-Posten har en tredjedel af de 491 deltagende underviserne følt sig presset til at slække på det faglige niveau.

Venstres forskningsordfører Malou Aamund er rystet over sagen.

"Jeg bliver mere og mere oprørt af det, jo mere jeg tænker over det," siger hun til jp.dk

Fatale konsekvenser

Malou Aamund foreslår et tjek af ordningen fra politisk hold og flere eksterne censorer til eksamen på universitererne.

"Det er så stort et svigt af de studerende. Det er mest det her med, at man sender unge mennesker ud i livet uden at være klædt på til at varetage de funktioner, de egentlig skal løfte. Hvis man tænker på sådan noget som medicinstudiet, så bare tanken om, at vi skulle sende nogen ud, som ikke kan lægefaget godt nok - og bare for at få en bonus. Tænk, hvad det kan få af fatale konsekvenser," siger hun.

SF: Faglighed før økonomi

SF´s forskningsordfører, Jonas Dahl, kalder situationen for dybt problematisk.

"Konsekvensen er, at vi får nogle dårligere studerende, der ikke har et tilstrækkelig højt fagligt niveau. Og der må vi sige, at på de danske universiteter, hvor vi skal prioritere et højt vidensniveau, skal det selvfølgelig være det faglige niveau der er i højsædet. Vi skal have fat i en helt anden ledelsesstruktur, så vi sørger for, at de økonomiske hensyn ikke bliver sat over de faglige," siger han.

Han bakkes op af Dansk Folkepartis Jesper Langballe og de radikales Marianne Jelved.

"Jeg vil selvfølgelig gå til ministeriet og bede den nye videnskabsminister om at se på sagen og prøve at lave en anden model end den nuværende taxameterordning," siger Jesper Langballe.

Minister i samråd

Socialdemokratiets forskningsordfører Kirsten Brosbøl har kaldt videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) i samråd om sagen.

"Ministeren må svare på, hvad hun vil gøre for at komme til bunds i den her sag. Vi skal have belyst problemet, og så må vi se, om der skal ændres i den nuværende incitamentstruktur, som åbenbart kan anspore til kassetænkning," siger Kirsten Brosbøll i en pressemeddelelse.

"Det skal selvfølgelig være det faglige niveau, der afgør, om en studerende består eksamen, og ikke kassetænkning fra universiteternes side. Det er rystende, hvis nogle har ladet studerende bestå, uden at fagligheden er i orden

Videnskabsministeren: Et fantastisk system

Videnskabsministeren udtalte fredag til Jyllands-Posten, at hun har fuld tiltro til universitetssystemet.

"Jeg har fuld tillid til, at ledelserne sikrer kvaliteten af uddannelserne sammen med det uafhængige censorkorps og den uafhængige akkrediteringsinstitution. Jeg synes, det er et fantastisk system," siger Charlotte Sahl-Madsen (K).

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: En venstre uppercut i synet på den kreative klasse

Ole Bjerg, lektor i filosofi og økonomi, Copenhagen Business School
Vi kan til nød klare den kritik, der kommer fra højre og ovenfra, som da Anders Fogh lancerede sit opgør med ”smagsdommeri”.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Færre migranter til Europa og flere kondomer til Afrika

Mikael Jalving
Menneskesyn er forklædt religiøsitet, det er åndelighed i metermål: Enten har du det rigtige menneskesyn eller også er du et dumt svin.

Blog: Er Fyn for fin?

Finn Slumstrup
Hvorfor taber Fyn i kampen om statslige arbejdspladser?
Annonce
Interview: »Letbanen er den bedste løsning – også i fremtiden«
Teknikrådmand Kristian Würtz (S) vil arbejde for et grønt islæt på letbanens næste etape. Trods kritik af kørestrømsmaster og skred i både budget og tidsplan på den første etape, mener han stadig, at letbanen er den bedste transportløsning i fremtiden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her