*

Politik

JuniBevægelsen lukker og slukker

Ikke mere bevægelse tilbage i JuniBevægelsen, som i 17 år var en markant del af den danske EU-modstand. Forretningsudvalget anbefaler, at bevægelsen opløses.

Junibevægelsens exit er alvorligt for demokratiet, mener Hanne Dahl. Foto: Mik Eskestad

JuniBevægelsen bevæger sig snart ikke mere.

På tærsklen mellem den syvende og ottende dag i den måned, som bevægelsen i sin tid tog navn efter, var ledelsen parat til at kaste håndklædet i ringen.

Kan ikke genrejses

- Vores strategi for unionsmodstanden har ikke vundet opbakning. Den situation, vi står i, er, at vi må lukke og slukke. Vi kan ikke genrejse dette projekt, sagde landsformand Keld Albrechtsen i tv's partilederrunde.

Mandag morgen præciserede Albrechtsen over for Ritzau, at forretningsudvalget vil anbefale bevægelsens opløsning.

- Udvalgets indstilling skal drøftes på et ledelsesmøde den 20. juni. Derefter kommer spørgsmålet op på et ekstraordinært landsmøde, der først kommer engang efter sommerferien. Kursen er afstukket, men det må ligesom tage den tid, som den slags tager, sagde JuniBevægelsens formand.

Allerede tidligt søndag aften stod det klart, hvor galt det ville gå.

Den allersidste dans

Derfor var stemningen også på begravelsespunktet i Salon K i det indre København, hvor medlemmer og tilhængere med skuffelse havde registreret dagens valgstedsmålinger og de første prognoser.

Alligevel skulle der være fest, og mens der blev linet op til den formentlig allersidste dans, gjorde spidskandidaten Hanne Dahl status.

"Alvorligt for demokratiet"

Hun kaldte JuniBevægelsens exit en alvorlig sag for demokratiet og fastslog, at hun ikke har meget tiltro til sine kolleger i de andre EU-skeptiske partier.

På spørgsmålet om, hvordan EU-Parlamentet ville være uden den danske protestbevægelse, svarede hun: - Som et badeværelse uden Ajax. En-to uger er o.k., men den tredje uge er det ulækkert.

Bonde kritiserer medierne

Jens Peter Bonde, bevægelsens chef-parlamentariker gennem en menneskealder, kunne også havde brugt ordet "ulækker", da han spiddede den "Christiansborg-fikserede" presse.

Det gjorde han nu ikke, men han var nådesløs i sin afvaskning af medierne.

- JuniBevægelsen blev tvunget ud af medierne. Det er svært at opretholde kontakten til vælgerne, når mediernes arbejdsplads hedder Christiansborg, lød det fra Jens Peter Bonde.

/ritzau/

Flemming Lassen

 • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
 • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
 • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
 • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
 • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
De 50 største arkæologiske fund
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

  Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

  Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
  Forlag: Aarhus Universitetsforlag
  Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
  Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her