*

Politik

JuniBevægelsen lukker og slukker

Ikke mere bevægelse tilbage i JuniBevægelsen, som i 17 år var en markant del af den danske EU-modstand. Forretningsudvalget anbefaler, at bevægelsen opløses.

Junibevægelsens exit er alvorligt for demokratiet, mener Hanne Dahl. Foto: Mik Eskestad

JuniBevægelsen bevæger sig snart ikke mere.

På tærsklen mellem den syvende og ottende dag i den måned, som bevægelsen i sin tid tog navn efter, var ledelsen parat til at kaste håndklædet i ringen.

Kan ikke genrejses

- Vores strategi for unionsmodstanden har ikke vundet opbakning. Den situation, vi står i, er, at vi må lukke og slukke. Vi kan ikke genrejse dette projekt, sagde landsformand Keld Albrechtsen i tv's partilederrunde.

Mandag morgen præciserede Albrechtsen over for Ritzau, at forretningsudvalget vil anbefale bevægelsens opløsning.

- Udvalgets indstilling skal drøftes på et ledelsesmøde den 20. juni. Derefter kommer spørgsmålet op på et ekstraordinært landsmøde, der først kommer engang efter sommerferien. Kursen er afstukket, men det må ligesom tage den tid, som den slags tager, sagde JuniBevægelsens formand.

Allerede tidligt søndag aften stod det klart, hvor galt det ville gå.

Den allersidste dans

Derfor var stemningen også på begravelsespunktet i Salon K i det indre København, hvor medlemmer og tilhængere med skuffelse havde registreret dagens valgstedsmålinger og de første prognoser.

Alligevel skulle der være fest, og mens der blev linet op til den formentlig allersidste dans, gjorde spidskandidaten Hanne Dahl status.

"Alvorligt for demokratiet"

Hun kaldte JuniBevægelsens exit en alvorlig sag for demokratiet og fastslog, at hun ikke har meget tiltro til sine kolleger i de andre EU-skeptiske partier.

På spørgsmålet om, hvordan EU-Parlamentet ville være uden den danske protestbevægelse, svarede hun: - Som et badeværelse uden Ajax. En-to uger er o.k., men den tredje uge er det ulækkert.

Bonde kritiserer medierne

Jens Peter Bonde, bevægelsens chef-parlamentariker gennem en menneskealder, kunne også havde brugt ordet "ulækker", da han spiddede den "Christiansborg-fikserede" presse.

Det gjorde han nu ikke, men han var nådesløs i sin afvaskning af medierne.

- JuniBevægelsen blev tvunget ud af medierne. Det er svært at opretholde kontakten til vælgerne, når mediernes arbejdsplads hedder Christiansborg, lød det fra Jens Peter Bonde.

/ritzau/

  • Hollande på ferie (2012): Franskmændenes indtryk af deres præsident lider det første store knæk, da de ser ham holde afslapningsferie i Sydfrankrig. Han kritiseres for ikke at tage embedet alvorligt nok.
  • Budgetminister taget for skattefusk (2013): Jérôme Cahuzac, præsidentens budgetminister, træder tilbage efter afsløringer om, at han har haft en hemmelig bankkonto i skattely i ca. 20 år.
  • Krigen i Mali (2013): Francois Hollande sender franske militærstyrker til det vestafrikanske land Mali for at bekæmpe islamistiske oprørere. Den franske præsident viser for første gang, at han tør tage store militære beslutninger.
  • Den utro præsident (2014): Sladdermagasinet Closer afslører, at Hollande tager på natlige scooterbesøg hos den franske skuespiller Julie Gayet. Affæren får hans samlever, Valérie Trierweller, til at forlade Elysée-palæet. Hun skriver en bog om ydmygelsen.
  • Terrorangreb (2015-): Frankrig har i Hollandes regeringstid været ramt af en stribe blodige terrorangreb. Hver gang har præsidenten haft til opgave at berolige befolkningen, og her er han blevet rost for at holde den samlet.
  • Arbejdsmarkedsreformer (2016): Hollande og hans regering gennemtrumfer omfattende og omstridte arbejdsmarkedsreformer, som tusindvis af franskmænd demonstrerer imod.
  • ”En præsident burde ikke sige det her…” (2016): To journalister fra Le Monde udgiver en omstridt bog om præsidenten. Han kritiseres for at tale mere med journalister end at gøre noget godt for befolkningen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Det Britiske valg

Følg vores samlede dækning af det britiske parlamentsvalg med nyheder, analyser og baggrundshistorier.

Mest læste Britisk valg
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her