*

Politik

Forsker: Mange grunde til at stemme blank

Inden de sidste kryds er sat på stemmesedlerne til tronfølgeafstemningen angiver valgforsker Palle Svensson fra Aarhus Universitet en række grunde til, at mange vælgere enten har stemt eller vil stemme blank.

- Normalt er der kun omkring en procent blanke og ugyldige stemmer ved folkeafstemninger eller valg, og det bliver spændende at se, hvor mange blanke, der kommer i dag, siger Palle Svensson.

Han nævner mindst fem grunde, som folk kan have til at stemme blank:

1) Republikanerne kan markere deres modvilje mod kongehuset

2) Folk kan ikke lide regeringen og giver den et hak i tuden

3) Folk føler sig manipuleret om en grundlovsændring, som ikke sker

4) Folk føler afstemningen sammenkædet med valg til Europaparlamentet som for "tykt"

5) Statsministeriets reklamekampagne for et ja betragtes som latterlig og nedladende.

Ved den seneste folkeafstemning om euroen i 2000 var der 30.000 blanke stemmer. Afstemningen om tronfølgen kan måske sætte danmarksrekord i antal blanke stemmer ved et valg/folkeafstemning.

Ritzau

  • Hollande på ferie (2012): Franskmændenes indtryk af deres præsident lider det første store knæk, da de ser ham holde afslapningsferie i Sydfrankrig. Han kritiseres for ikke at tage embedet alvorligt nok.
  • Budgetminister taget for skattefusk (2013): Jérôme Cahuzac, præsidentens budgetminister, træder tilbage efter afsløringer om, at han har haft en hemmelig bankkonto i skattely i ca. 20 år.
  • Krigen i Mali (2013): Francois Hollande sender franske militærstyrker til det vestafrikanske land Mali for at bekæmpe islamistiske oprørere. Den franske præsident viser for første gang, at han tør tage store militære beslutninger.
  • Den utro præsident (2014): Sladdermagasinet Closer afslører, at Hollande tager på natlige scooterbesøg hos den franske skuespiller Julie Gayet. Affæren får hans samlever, Valérie Trierweller, til at forlade Elysée-palæet. Hun skriver en bog om ydmygelsen.
  • Terrorangreb (2015-): Frankrig har i Hollandes regeringstid været ramt af en stribe blodige terrorangreb. Hver gang har præsidenten haft til opgave at berolige befolkningen, og her er han blevet rost for at holde den samlet.
  • Arbejdsmarkedsreformer (2016): Hollande og hans regering gennemtrumfer omfattende og omstridte arbejdsmarkedsreformer, som tusindvis af franskmænd demonstrerer imod.
  • ”En præsident burde ikke sige det her…” (2016): To journalister fra Le Monde udgiver en omstridt bog om præsidenten. Han kritiseres for at tale mere med journalister end at gøre noget godt for befolkningen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Det Britiske valg

Følg vores samlede dækning af det britiske parlamentsvalg med nyheder, analyser og baggrundshistorier.

Mest læste Britisk valg
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her