*

Politik

Mogens Camre: Østpolitikere »ikke kvikke nok« til EU

De nyeste medlemmer af EU er mindre begavede end skandinaver, og derfor burde de ikke have flere pladser i Europaparlamentet end os.

Mogens Camre.

Det mener Dansk Folkepartis Mogens Camre, og det har udløst et ramaskrig på tværs af parlamentet, skriver Politiken onsdag.

Rystede parlamentarikere fra Rumænien og Bulgarien betegner udtalelserne som »racistiske«, »diskriminerende« og »barnlige«.

Også danske parlamentsmedlemmer og kandidater på tværs af det politiske spektrum fordømmer DF-politikerens ord.

Den kraftige kritik kommer, efter at Mogens Camre som næstformand i gruppen Nationernes Europa har givet et interview til den ansete franske radiostation Radio France International (RFI). Her gør danskeren sig til talsmand for den holdning, at »usunde og gammeldags« samfund som Rumænien og Bulgarien burde fratages deres demokratiske indflydelse på EU's beslutninger.

»Rumænien og Bulgarien har flere stemmer end Danmark, Sverige og Finland, og jeg mener ærligt talt, at vi er dygtigere, end de er«, siger Camre til RFI.

Tilbagestående

Over for Politiken præciserer Mogens Camre, at han »ikke taler om intelligenskvotient«. Men han fastholder, at de to lande, der har været medlem af EU i mere end to år, er for »tilbagestående« til at »køre et hæderligt samfund« og have indflydelse i unionen.

»Der er mange grunde til, at de ikke er kvikke nok eller dygtige nok til at køre det samfund. Men de får altså mange, mange flere stemmers indflydelse end Danmark. Hvis det nu var en erhvervsvirksomhed, ville man sætte danskere til at køre hele butikken«, siger Camre til Politiken.

Danske kolleger stejler

På tværs af partiskel stejler Camres danske medparlamentarikere over udtalelserne fra DF, som de mener forringer Danmarks position i Europa.

»Det er meget, meget skadeligt for Danmark«, siger Dan Jørgensen (S) til Politiken:

»Dansk Folkeparti skal være ret glade for, at det ikke er intelligensen, der afgør, hvor mange mandater de får«.

Også i regeringspartiet Venstre er spidskandidaten noget rystet:

»Det ville være skræmmende, hvis vi skulle lave vores afstemningsregler efter, hvem der er kloge og ikke kloge. Så kunne det jo være, der var nogen, der ikke mente, at Mogens Camre skulle have stemmeret«, siger Jens Rohde til Politiken.

Kilde: Politiken
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her