*

Politik

Nato-talsmand: Fogh må vente

Natos cheftalsmand tvivler på, at der kommer en afgørelse om navnet på Natos nye generalsekretær under Nato-topmødet i denne uge.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen kan komme til at vente længe på afgørelsen om, hvem der fremover skal lede Nato. Foto: Niels Hougaard

James Appathurai, cheftalsmand i forsvarsalliancen, finder det ikke sandsynligt, at spørgsmålet om Natos næste generalsekretær bliver afgjort under topmødet i Baden-Baden og Strasbourg i slutningen af denne uge. Det skriver politiken.dk.

»Jeg udelukker ikke, at beslutningen bliver taget på topmødet, men jeg regner ikke med det,« siger James Appathurai til netavisen under den aktuelle Afghanistan-konference i Haag.

I danske og internationale medier har udgangen af denne uge været ventet med spænding, idet Natos 26 stats- og regeringschefer her har mulighed for at blive enige om Natos nye frontfigur.

Intet hastværk

Så sent som i fredags udtrykte Fogh selv forventning om en afklaring i denne uge. Blandt de øvrige Nato-medlemmer er tidsplanen tilsyneladende en anden.

»Det kunne være flot at udpege en ny generalsekretær på topmødet. Men vi i Nato har aldrig gået ud fra, at der kunne træffes beslutning der. Det er en forventning, der er opstået i medierne,« siger talsmanden til politiken.dk.

Den nuværende generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, træder tilbage i august, og derfor haster det ifølge Appathurai ikke med at finde hans afløser.

Ankara er i tvivl

Anders Fogh Rasmussen har den seneste tid høstet åbne tillidserklæringer fra flere medlemslande. Blandt andet skal USA, Storbritannien og Tyskland have sagt god for danskerens kandidatur.

Imidlertid lader Tyrkiet til at være et altafgørende bump på Foghs karrierevej. Fra Ankara har tilkendegivelserne de seneste dage stukket i alle retninger.

Foghs håndtering af Muhammedkrisen og hans afvisning af at lukke den kurdiske tv-station Roj TV, som sender fra Danmark, irriterer tilsyneladende tyrkerne.

Ikke enighed endnu

Roj TV anklages af tyrkerne for at være finansieret af den kurdiske bevægelse PKK, der optræder på flere terrorlister.

Ifølge en amerikansk embedsmand er intet afgjort endnu.

"Valget af en generalsekretær skal ske med konsensus mellem alle allierede lande, og den konsensus har vi ikke endnu, sagde en højtstående amerikansk embedsmand i går til politiken.dk.

Flemming Lassen

 • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
 • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
 • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
 • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
 • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
De 50 største arkæologiske fund
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

  Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

  Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
  Forlag: Aarhus Universitetsforlag
  Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
  Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her