*

Politik

Nato-talsmand: Fogh må vente

Natos cheftalsmand tvivler på, at der kommer en afgørelse om navnet på Natos nye generalsekretær under Nato-topmødet i denne uge.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen kan komme til at vente længe på afgørelsen om, hvem der fremover skal lede Nato. Foto: Niels Hougaard

James Appathurai, cheftalsmand i forsvarsalliancen, finder det ikke sandsynligt, at spørgsmålet om Natos næste generalsekretær bliver afgjort under topmødet i Baden-Baden og Strasbourg i slutningen af denne uge. Det skriver politiken.dk.

»Jeg udelukker ikke, at beslutningen bliver taget på topmødet, men jeg regner ikke med det,« siger James Appathurai til netavisen under den aktuelle Afghanistan-konference i Haag.

I danske og internationale medier har udgangen af denne uge været ventet med spænding, idet Natos 26 stats- og regeringschefer her har mulighed for at blive enige om Natos nye frontfigur.

Intet hastværk

Så sent som i fredags udtrykte Fogh selv forventning om en afklaring i denne uge. Blandt de øvrige Nato-medlemmer er tidsplanen tilsyneladende en anden.

»Det kunne være flot at udpege en ny generalsekretær på topmødet. Men vi i Nato har aldrig gået ud fra, at der kunne træffes beslutning der. Det er en forventning, der er opstået i medierne,« siger talsmanden til politiken.dk.

Den nuværende generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, træder tilbage i august, og derfor haster det ifølge Appathurai ikke med at finde hans afløser.

Ankara er i tvivl

Anders Fogh Rasmussen har den seneste tid høstet åbne tillidserklæringer fra flere medlemslande. Blandt andet skal USA, Storbritannien og Tyskland have sagt god for danskerens kandidatur.

Imidlertid lader Tyrkiet til at være et altafgørende bump på Foghs karrierevej. Fra Ankara har tilkendegivelserne de seneste dage stukket i alle retninger.

Foghs håndtering af Muhammedkrisen og hans afvisning af at lukke den kurdiske tv-station Roj TV, som sender fra Danmark, irriterer tilsyneladende tyrkerne.

Ikke enighed endnu

Roj TV anklages af tyrkerne for at være finansieret af den kurdiske bevægelse PKK, der optræder på flere terrorlister.

Ifølge en amerikansk embedsmand er intet afgjort endnu.

"Valget af en generalsekretær skal ske med konsensus mellem alle allierede lande, og den konsensus har vi ikke endnu, sagde en højtstående amerikansk embedsmand i går til politiken.dk.

  • Hollande på ferie (2012): Franskmændenes indtryk af deres præsident lider det første store knæk, da de ser ham holde afslapningsferie i Sydfrankrig. Han kritiseres for ikke at tage embedet alvorligt nok.
  • Budgetminister taget for skattefusk (2013): Jérôme Cahuzac, præsidentens budgetminister, træder tilbage efter afsløringer om, at han har haft en hemmelig bankkonto i skattely i ca. 20 år.
  • Krigen i Mali (2013): Francois Hollande sender franske militærstyrker til det vestafrikanske land Mali for at bekæmpe islamistiske oprørere. Den franske præsident viser for første gang, at han tør tage store militære beslutninger.
  • Den utro præsident (2014): Sladdermagasinet Closer afslører, at Hollande tager på natlige scooterbesøg hos den franske skuespiller Julie Gayet. Affæren får hans samlever, Valérie Trierweller, til at forlade Elysée-palæet. Hun skriver en bog om ydmygelsen.
  • Terrorangreb (2015-): Frankrig har i Hollandes regeringstid været ramt af en stribe blodige terrorangreb. Hver gang har præsidenten haft til opgave at berolige befolkningen, og her er han blevet rost for at holde den samlet.
  • Arbejdsmarkedsreformer (2016): Hollande og hans regering gennemtrumfer omfattende og omstridte arbejdsmarkedsreformer, som tusindvis af franskmænd demonstrerer imod.
  • ”En præsident burde ikke sige det her…” (2016): To journalister fra Le Monde udgiver en omstridt bog om præsidenten. Han kritiseres for at tale mere med journalister end at gøre noget godt for befolkningen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Det Britiske valg

Følg vores samlede dækning af det britiske parlamentsvalg med nyheder, analyser og baggrundshistorier.

Mest læste Britisk valg
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her