*

Politik

V-lokalfolk vil ikke gå til folketingsvalg med LA og K

En række V-lokalpolitikere mener ikke, at Venstre skal gå til valg på at fortsætte VLAK-regeringen.

Foto: /ritzau/Carsten Bundgaard

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sidste år indtog talerstolen på Venstres landsmøde, var det med beskeden om, at han havde inviteret Liberal Alliance og De Konservative med i regeringen.

Nyheden vakte foruden overraskelse også opbakning hos de fremmødte partifæller. Men et lille års tid efter er det ikke alle i baglandet, der mener, at de tre regeringspartier skal gå til valg på at fortsætte trekløverregeringen.

Op til Venstres landsmøde har Ritzau udsendt en rundspørge til 870 byråds- og regionsrådsmedlemmer samt lokalformænd. 260 har svaret. Dermed er den ikke repræsentativ, men den giver et fingerpeg om baglandets holdning.

På spørgsmålet om, hvorvidt Venstre skal gå til valg på at fortsætte VLAK-regeringen, svarer 105 ja. Mere interessant svarer 67 nej, og 88 svarer ved ikke.

Fakta: V-bagland peger på flere regeringskombinationer

Det skyldes ikke en utilfredshed med trekløverregeringen, uddyber flere byrødder over for Ritzau. Men Venstre hører ikke uadskilleligt sammen med Liberal Alliance og De Konservative.

- Vi skal passe på med på forhånd at låse os fast i en bestemt position, siger Bjarne Kongsted (V), der sidder i Holbæk Byråd.

Folketingsvalget skal senest afholdes i juni 2019, og med den parlamentariske ro, som regeringsudvidelsen sikrede, er der ikke udsigt til valg før tid.

- Det ville selvfølgelig være mest ideelt med en ren Venstre-regering, siger Søren Schow (V), der er viceborgmester på Bornholm.

Men frem til valget gælder det om at holde alle døre åbne, mener han:

- Jeg kunne godt tænke mig, at man var mere åben. Så man også er åben over for Dansk Folkeparti. Jeg vil meget gerne invitere dem med indenfor, så det bliver en lidt bredere borgerlig regering. Det vil være godt for alle parter.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl mener, at en VDF-regering vil være mest oplagt efter næste valg - hvis ellers det borgerlige flertal består, og DF fastholder sin vælgeropbakning.

Valget ligger et stykke ude i fremtiden, betoner politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V), der ser det som "logisk" at gå til valg på en fortsat VLAK-regering.

V-næstformand og finansminister Kristian Jensen vil ikke svare på nogen bogstavkombinationer før valget.

- Det er ikke relevant, før vi har haft folketingsvalg. Vi har en ganske glimrende regering nu. Jeg kan ikke se, at der er grund til at ændre det for nærværende, siger han.

- Jeg håber, at alle blå partier får gode valg, så tager vi den derfra. Den nuværende regering fungerer godt. Samarbejdet med DF fungerer godt.

- Men jeg har sagt, at jeg er klar til at have en firepartiregering med alle de blå partier. Det ville være stærkt.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Socialunion, nej tak!

Morten Løkkegaard
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak!
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her