*

Kommunalvalg
Politik

Søren Pind varsler liste med 10 værdikrav

Pind varsler en kanon over danske værdier. 10 punkter, som alle skal følge.

Målet med den nye kanon er ifølge Søren Pind »demokratisk assimilation« af danskere med en anden herkomst end dansk. Foto: Mogens Flindt/Polfoto

Uddannelsesminister Søren Pind (V) vil lave 10 bud om grundlæggende demokratiske værdier, som man skal leve op til for at blive en del af det danske fællesskab. De 10 bud eller kanoniserede værdier skal være uomgåelige for alle, der har et dansk pas, og skal i sidste ende kunne gennemføres med tvang, mener han.

Den fulde liste er endnu ikke udarbejdet, men ministeren kommer med tre eksempler på, hvad der kunne komme med på listen over værdikrav. Det er ligestilling mellem kønnene, respekt for folkestyret og religionsfrihed.

»Jeg vil have en diskussion om, hvilke – ikke 10 teser, men 10 bud – der i bred forstand identificerer os som danskere, og som knytter os sammen. Og som man skal – ikke burde – men skal følge,« siger Pind.

For som han påpeger, så handler det »ikke om fadøl og flæskesteg«.

Målet med den nye kanon er ifølge Søren Pind »demokratisk assimilation« af danskere med en anden herkomst end dansk.

Det stikker i hans øjne dybere end integration, fordi assimilation handler om at overtage værdier og ikke bare at fungere i samfundet.

Han anser en ny værdikanon for at være vejen til at definere et fællesskab, hvor f.eks. danske muslimer fra Mellemøsten ikke behøver at fralægge sig islam og arabisk kultur, så længe de abonnerer på centrale demokratiske værdier.

»Der er omkring 200.000 danske muslimer i Danmark, og vi skal have skabt et vi, som de mennesker også er en del af,« siger han og efterlyser »en tredje vej« i værdipolitikken, som ikke går til ekstremerne i hverken den ene eller anden retning.

»Overfladisk«

DF kalder det »overfladisk« at koge kravene om assimilation ned til 10 demokratiske værdier:

»Det er en forudsætning for, at du kan have et velfungerende demokrati, at vi også har noget til fælles med hinanden kulturelt,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Hos Socialdemokratiet hilser indfødsretsordfører Mattias Tesfaye værdidebatten velkommen:

»Det er positivt, at han tager disse emner op, og vi vil meget gerne deltage i diskussionen om, hvad vi kan forvente af hinanden i dette samfund. Vi forventer præcis det samme af danske muslimer, som af danske ikke-muslimer. Det er banalt, men kan virke brutalt.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Europa efter Europa

Mikael Jalving
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed.

Blog: Et pudseløjerligt valg

Morten Uhrskov Jensen
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands.

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her