*

Politik

Thulesen Dahl: Vilhelmsen taler mest sandt om lærerlockout

Lærerlockouten i 2013 var aftalt spil, påstår tidligere SF-formand og minister Annette Vilhelmsen.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Ernst Van Norde/Polfoto

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fastholder sin forklaring.

Han mener, at Annette Vilhelmsen er tættere på sandheden omkring den kontroversielle lærerlockout i 2013 end flere af eksministrene fra den daværende SRSF-regering.

- Med det forløb, jeg kender til, og den fornemmelse, jeg sidder tilbage med, så mener jeg, at det er meget sandsynligt, at det er Annette Vilhelmsen, der er tættest på sandheden omkring alt det her, siger han.

Vilhelmsen var SF-formand og minister i den daværende regering. Hun påstår i en ny bog, at det var regeringens beslutning at lockoute lærerne. Og at det var aftalt spil mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.

Det er blevet afvist af stribevis af eksministre i statsminister Helle Thorning-Schmidts regering. Både før og efter Vilhelmsens udtalelser i bogen.

Senest har S-formand Mette Frederiksen afvist at have kendskab til et aftalt spil mellem regeringen og kommunerne. Som beskæftigelsesminister fremsatte hun det lovindgreb, der stoppede konflikten.

Thulesen Dahl har ligesom Vilhelmsen udtalt sig i bogen "Søren og Mette i benlås". Han henviser til et hidtil hemmeligt møde mellem ham og Thorning i oktober 2012 forud for lockouten.

Lærerne blev lockoutet i april 2013. Men allerede efter mødet med Thorning var det Thulesen Dahls klare fornemmelse, at den daværende regering arbejdede på en lockout. Altså flere måneder før den fandt sted.

Vilhelmsen er den første af de centrale personer i Thorning-regeringen, som siger, at lockouten var aftalt spil. Vilhelmsen har over for Ritzau afvist at uddybe sine udtalelser i bogen.

Til spørgsmålet om aftalt spil, svarer Thulesen Dahl:

- Det var - og er - min fornemmelse, at slutresultatet var givet på forhånd. Der var ikke en reel forhandling mellem to parter. Den danske model var sat ud af kraft.

Bogen er skrevet på opfordring af Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo. Foreningen har aftalt at aftage 3000 eksemplarer af "Søren og Mette i benlås", men har ikke haft indflydelse på indholdet.

De Radikales leder, Morten Østergaard, var minister i Thorning-regeringen. Han afviser, at lockouten var forudbestemt.

SF-formand Pia Olsen Dyhr var ligeledes minister dengang. Hun har ikke yderligere at sige til sin tidligere formands påstande.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.

Blog: Min kritik af Nye Borgerlige sættes på pause

Morten Uhrskov Jensen
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan.

Blog: Tag nu styringen af moskeerne og sæt en stopper for det ny byggeri. Ved vi hvilken fundamentalisme disse moskeer er bygget på?

Harun Demirtas
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær.
Annonce
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere
Ungt par afsatte fire år til ombygning: Halvråddent håndværkertilbud blev til drømmebolig med luksusudsigt
At sove på den overdækkede balkon med udsigt til solopgangen over Vejle Fjord er hele umagen værd, når Kirsten og Brian Reinholt tænker tilbage på deres netop overståede renoveringsproces. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her