*

Politik

Samuelsen: Jeg klatrede kun et par grene ned

LA svang sig ikke i trætoppen for så at svigte skatteløfter, siger Samuelsen et år efter indtog i regeringen.

I dette efterår opgav LA at få topskatten lettet. I stedet sænkes bilafgiften. Og så skal regeringen forhandle en skattereform med Dansk Folkeparti, som kræver bundskatten lempet først - ikke lavere topskat. Foto: Francois Mori

Liberal Alliances leder Anders Samuelsen er godt tilfreds. Tirsdag hørte han sin første åbningstale i Folketinget som del af en regering. Med titel som udenrigsminister.

For et år siden var situationen en helt andet.

Det voldsomme opgør om LA's topskattekrav var at splitte blå blokke og truede med at udløse en lavine af kritik mod LA, hvis partiet gjorde alvor af truslerne om at udløse valg.

Selvom Liberal Alliance er gået lidt tilbage i forhold til valgresultatet, så mener Samuelsen ikke, at det hænger sammen med, at partiet har sløjfet sine ultimative topskattelettelser for at få ministerposter.

- Vores vægtede gennemsnit (i meningsmålinger, red.) ligger nu et sted mellem 6,3 og 6,5 procent. På trods af alt det røg, vi har fået, og at der er blevet råbt og skreget, så ligger vi enorm stabilt, siger Anders Samuelsen.

Han stod i efteråret 2016 benhårdt fast på, at topskatten skulle lettes med fem procentpoint for alle skatteydere. Uanset, hvor meget de tjente. Det fik Løkke til at danne trekløver-regeringen med LA og De Konservative.

I dette efterår opgav LA at få topskatten lettet. I stedet sænkes bilafgiften. Og så skal regeringen forhandle en skattereform med Dansk Folkeparti, som kræver bundskatten lempet først - ikke lavere topskat.

- Vores vælgere bakker op. De kan se, at vi ikke får 10-0 sejre. Men vi får 2-0 sejre. Det er altså bedre end at lide nederlag, siger Anders Samuelsen.

- Da SF gik i regering, skulle de skrive under på en politik, som gik modsat af, hvad de gik ind for.

Spørgsmål: Så det var rigtigt af dig, at du kravlede helt ned fra træet, stillede dig på jorden og gik ind i regeringen?

- Det er et fortærsket billede. Der er sket dét, at jeg er kravlet to-tre grene ned. Så er der nogle, som er kravlet op til mig. Det er meget bedre, siger Anders Samuelsen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Udenrigs- eller kun handelsminister?
Ole Olsen, specialkonsulent, Roskilde
Jeg læste med nogen bekymring udenrigsminister Anders Samuelsens kronik (9/10) om, at det er hans politiske topprioritet at arbejde for mere frihandel i verden.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Coop har lavet selvmål

Hvad er mon den dybere mening med at lade sig spænde for den løbende kampagne mod dansk landbrug?
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skadelig symbolpolitik sætter integrationen tilbage

Gitte Seeberg
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold

Blog: En liste af dårskab fra Nye Borgerlige

Jens Kindberg
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere
Det bobler i garager og kældre
Fredag afholder Godsbanen ølmarked med smagsprøver fra omkring 20 mikrobryggerier. Et af dem er Brew42 i Lisbjerg, der er et nyt kontraktbryggeri for byens efterhånden mange små håndbryggere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her