*

Politik

Regeringen fremlægger klimaudspil efter nytår

I 2050 skal det være helt slut med at bruge kul, olie og andre fossile brændsler i Danmark. Regeringen er på vej med en plan.

Sol og vind skal ind, mens kul og olie skal ud. Regeringen har plan på vej. Arkivfoto: Nicolai Tobias

Hvordan skal Danmark blive helt uafhængig af fossile brændsler?

Det spørgsmål vil regeringen besvare efter nytår, meddeler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale til Folketinget.

Til den tid vil regeringen nemlig præsentere dens bud på, hvordan Danmark helt skal have skrottet fossile brændstoffer såsom kul og olie inden 2050. Det sker i et udspil til en ny energiaftale.

»Når vi har det udspil på plads, har vi forhåbentlig også en række centrale byggesten til en samlet klimaplan. Danmark er et grønt foregangsland. Det er vi blevet gennem en lang, sej, fælles indsats,« siger Lars Løkke Rasmussen.

På gode dage bliver al vores strøm produceret af vind. Vedvarende energi står for mere af energiforbruget end nogensinde.
Lars Løkke Rasmussen (V)
I forvejen har regeringen det mål, at mindst 50 procent af energiforbruget skal komme fra vedvarende energi i 2030.

Miljøøkonomer: Milliarder at spare ved at ændre de grønne afgifter

Den tidligere SR-regering havde en ambition om, at kul og naturgas skulle være helt udfaset senest i henholdsvis 2030 og 2035.

De mål blev dog droppet af den nuværende energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) kort efter regeringsskiftet i 2015 med den begrundelse, at det var for dyrt for danske virksomheder.

Alligevel har den nuværende regering flere gange betegnet sig selv som den »grønneste regering nogensinde.«

I sin åbningstale bruger Løkke denne formulering:

»Vi har den balance: Høje grønne ambitioner – og vi tjener penge på det. På gode dage bliver al vores strøm produceret af vind. Vedvarende energi står for mere af energiforbruget end nogensinde.«

Løkke til Uffe Elbæk: Regeringen er den grønneste nogensinde

En energikommission er på vej med anbefalinger til, hvordan den grønne omstilling skal fremmes.

Desuden har Lars Løkke Rasmussen tidligere lovet, at der er flere grønne projekter og initiativer på vej fra regeringen - også efter, at Danmarks største havmøllepark efter planen er i fuld drift på Kriegers Flak i Østersøen i 2022.

Regeringen har dog også gennemført en række beslutninger, som øger klimabelastningen. Blandt andet afskaffelsen af den grønne PSO-afgift, og den nedsatte billetpris over Storebæltsbroen, som ifølge et folketingssvar fra klimaministeren vil give en ekstra CO2-udledning på 57.000 ton om året fra 2021 til 2030.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Min kritik af Nye Borgerlige sættes på pause

Morten Uhrskov Jensen
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan.

Blog: Tag nu styringen af moskeerne og sæt en stopper for det ny byggeri. Ved vi hvilken fundamentalisme disse moskeer er bygget på?

Harun Demirtas
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær.

Blog: Sæt selskabsskatten ned

Jens Kindberg
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt.
Annonce
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her