*

Politik

Tidligere minister: »Lockouten af lærerne var regeringens beslutning«

Lærerlockouten i 2013 var aftalt spil, siger tidligere SF-formand og minister Annette Vilhelmsen.

Annette Vilhelmsen siger til Jyllands-Posten, at beslutningen om at lockoute lærerne blev truffet, mens Villy Søvndal var formand for SF, og at hun blot blev informeret om beslutningen, da hun tiltrådte som formand i oktober 2012. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Regeringen havde allerede i 2012, inden forhandlingerne om lærernes arbejdstid begyndte, besluttet, at lærerne skulle lockoutes, hvis de ikke accepterede aftalen. Det siger Annette Vilhelmsen (SF), som i oktober 2012 blev formand for SF og erhvervsminister i S-R-SF-regeringen.

»En tiltrængt pædagogisk reform endte desværre som en økonomisk reform. Skrevet af Finansministeriet og gennemført af regeringen. Jeg blev næsten lettet, da jeg læste interviewet med Thorning, for nu sagde hun endelig tingene, som de var. Lockouten af lærerne var regeringens beslutning,« udtaler Vilhelmsen i bogen ”Søren og Mette i benlås”, som snart udkommer på Politikens Forlag. Danmarks Lærerforening har aftalt med Politikens Forlag at aftage 3.000 eksemplarer af bogen.

Vilhelmsen henviser til et interview i Politiken i december 2016, hvor tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var citeret for følgende: »Da vi besluttede lockouten, vidste vi godt, at den formentlig ville komme til at ligge oven i 1. maj.«

Citatet blev efterfølgende korrigeret af Politiken til: »Da vi besluttede at afslutte lockouten.«

Lockouten af lærerne var regeringens beslutning.
Annette Vilhelmsen, tidligere formand for SF

Ville »gå hele vejen«

Vilhelmsen siger til Jyllands-Posten, at beslutningen om at lockoute lærerne blev truffet, mens Villy Søvndal var formand for SF, og at hun blot blev informeret om beslutningen, da hun tiltrådte som formand i oktober 2012. Hun ønsker ikke at udtale sig yderligere, om hvad der skete.

»Men jeg udtaler mig ikke om noget, som jeg ikke ved noget om. Regeringen var indstillet på at gå hele vejen. Før jeg blev formand, så jeg som skoleordfører en tekst fra Finansministeriet, hvor der stod, at lærernes arbejdstid skulle normaliseres. Da jeg opponerede mod at kalde det en normalisering af arbejdstiden, kom jeg til en samtale på Thor Mögers kontor (daværende SF-skatteminister, red.).«

Med den besked, at det skulle du ikke sige?

»Ja. Det var noget, man havde besluttet. Hvordan det blev besluttet, må du spørge andre om.«

Holger K. Nielsen, som blev skatteminister og medlem af regeringens koordinationsudvalg, da Annette Vilhelmsen tiltrådte som formand i 2012, siger om Vilhelmsens udtalelser: »Det er ikke en beskrivelse, som jeg kan genkende. Men bortset fra det har jeg ikke flere kommentarer.«

I de første måneder af 2013 forhandlede kommunernes forening, KL, og Danmarks Lærerforening forgæves om en ny overenskomst for lærerne. KL præsenterede en aftale, der ville afskaffe lærernes arbejdstidsaftale – det ville lærerne ikke gå med til. Det endte med, at lærerne blev lockoutet i fire uger i april – hvor alle landets skoler var lukkede. Lockouten blev afsluttet, ved at Folketinget vedtog en lov, der afskaffede lærernes arbejdstidsaftale. Siden har bl.a. lærerforeningens formand, Anders Bondo Christensen, sagt, at lockouten og afskaffelsen af lærernes arbejdsaftale reelt var aftalt spil mellem regeringen og KL, og at afskaffelsen skulle finansiere den skolereform, som blev vedtaget i juni 2013 få måneder senere.

Stadig flere kommuner laver lokale aftaler om lærernes arbejds

KL’s chefforhandler under konflikten, Michael Ziegler (K), forklarer, at der forud for overenskomstforhandlingerne var kontakt mellem KL og Finansministeriet i det forum, som hedder Kommunernes Lønningsnævn. »Men det var KL’s bestyrelse, som besluttede, at vi ønskede at lave om på lærernes arbejdstidsregler. Og det krav – sammen med alle andre krav – rundede Kommunernes Lønningsnævn.«

Tidligere SF-formand Villy Søvndal er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendelser om Annette Vilhelmsens udtalelser.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Bolig
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her