*

Politik

Støjberg: »Vigtigt at Danmark står ved Muhammed-tegninger«

Hvis vi ikke står ved Muhammed-tegningerne, går vi islamisternes ærinde, mener Inger Støjberg.

For mig er Muhammedtegningerne og det, at vi stod fast ved vores ytringsfrihed, et helt afgørende tidspunkt i vores historie, siger udlændinge-, integrationsminister Inger Støjberg (V). Foto: Jens Dresling/Polfoto

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har på Facebook delt et billede, der viser, at hun har Kurt Westergaards omstridte tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen som baggrund på sin iPad.

Anledningen er, at Skovgaard Museet i Viborg i en ny udstilling om blasfemi ikke vil vise de omstridte tegninger, som udløste en udenrigspolitisk krise, da de i 2005 blev bragt i Jyllands-Posten.

Spørgsmål: Hvorfor er det nødvendigt at dele en tegning, som du ved provokerer og sårer mange?

- Jeg mener, det er en afgørende debat at tage, når vi har et museum, der afholder en udstilling om blasfemi. Så mener jeg, det er helt relevant at diskutere, hvorvidt Muhammed-tegningerne skal være med.

- Jeg synes personligt, det er ærgerligt, at tegningerne ikke er repræsenteret, men det er selvfølgelig museets helt suveræne afgørelse.

Spørgsmål: Hvorfor er det nødvendigt for dit budskab at dele tegningen?

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har den her baggrundsskærm. Det har jeg haft længe, og det har jeg, fordi jeg mener, at Kurt Westergaards tegning har været med til at definere Danmark som det frie samfund, vi er.

Minister ærgrer sig over manglende Muhammed-tegninger på udstilling

- Det er en tegning, der har haft meget stor betydning for vores selvforståelse og vores kamp for at skabe demokrati i verden.

Spørgsmål: Så du mener ikke, det er en unødvendig provokation at dele en tegning, der virkelig har skabt røre og har såret mange muslimer?

- Nej, det mener jeg ikke. Og hvis vi hver eneste gang trækker følehornene til os og ikke står ved for eksempel Muhammed-tegningerne, så er det jo islamisterne, der vinder. Og islamisterne skal ikke vinde den her kamp, og de kommer heller ikke til at vinde den her kamp.

Spørgsmål: Men det budskab kan du vel godt fremsætte uden at dele billedet?

- Igen: Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg har haft det her billede som min baggrundsskærm i lang tid. Derfor synes jeg heller ikke, at der er grund til at forsøge at skjule det på nogen måde.

Fakta: Muhammed-tegningerne spøger stadig efter et årti

Spørgsmål: Hvordan har tegningerne været med til at definere Danmark som et frit samfund?

- For mig er Muhammedtegningerne og det, at vi stod fast ved vores ytringsfrihed, et helt afgørende tidspunkt i vores historie.

- Der er ingen tvivl om, at tegningerne har været med til at forme mig - og mange andre - som politiker, fordi det netop viste, at vi stod ved det fundament af frihedsrettigheder, som generationer før os har lagt.

Spørgsmål: Fremmer det dialogen, at du deler et billede, som du jo godt ved vil provokere og såre mange af dem, som du retter dit budskab mod?

- Ytringsfrihed skal jo ikke diskuteres eller gradbøjes. Vi skal stå hårdt på vores ytringsfrihed og være stolte af den.

- Jeg synes, at det er underligt at sige, at man har billedet som baggrundsskærm, hvis man ikke også vil vise det. For så går man jo islamisternes ærinde ved lige at træde det skridt tilbage.

Spørgsmål: Tegningerne skabte en stor udenrigspolitisk krise for et årti siden. Har du vendt dit Facebook-opslag med resten af regeringen?

- Nej, vi vender ikke Facebook-oplag med hinanden i regeringen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Muhammed-tegningerne

Debat: I glemmebogen?

Jens Peter Lauge Giversen, Esbjerg Ø
Minister Inger Støjberg bruger åbenlyst Kurt Westergaards Muhammed-tegning på Facebook og støttes af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, som gerne ser Westergaards tegning brugt offentligt.
Forsiden lige nu
Om temaet

30. september 2015 var det 10 år siden, at Jyllands-Posten publicerede 12 tegninger af muslimernes profet Muhammed. Hvor står debatten? Og hvordan kommer den videre?

Annonce
Redaktionen anbefaler

Kronik: Carsten Juste: »Nej, vi havde intet at undskylde«

Carsten Juste, ansvarshavende chefredaktør da tegningerne blev bragt
For første gang fortæller den tidligere chefredaktør på Jyllands-Posten Carsten Juste i dette essay om tiden, før, under og efter trykningen af Muhammed-tegningerne.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her