*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Politik

Jelved: DF er ikke et midterparti – endnu

DF vil ind i midten af dansk politik og samarbejde med V og S. Men bevægelsen er ikke fuldbragt, siger Jelved.

"Jeg har endnu ikke hørt ham sige, at han vil pege på en S-ledet regering. Han har ikke flyttet sig fra, hvem han vil pege på," siger Marianne Jelved om Kristian Thulesen Dahl. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Torsdag indgik Dansk Folkeparti en aftale om Togfonden med rød blok. Og om kort tid vil DF sikkert aftale nye bilafgifter med regeringen. Men partiet er stadig ikke et midterparti.

Sådan lyder fra De Radikales tidligere leder og mangeårige minister Marianne Jelved. Hun fejrer fredag 30-års jubilæum på Christiansborg.

Jelved runder 30 år i Folketinget: Her er hendes råd

I den tid har hun selv indgået aftaler med begge sider af Folketinget. Og hun havde det afgørende ord, da De Radikale efter at have støttet borgerlige regeringer i 1993 vendte tilbage til samarbejdet med Socialdemokratiet.

Jelved ved om nogen, hvad det vil sige at være midterparti. Og det er ikke den position, DF indtager nu, siger hun:

- Nej, Dansk Folkeparti er ikke et midterparti. For de har endnu ikke demonstreret, at de vil gå over midten.

- Det, der sker lige nu, er ren psykologi. Det er en magtdemonstration over for Løkke.

Bedømt på det seneste år kunne Thulesen ryk mod midten af dansk politik ellers se ud til at lykkes.

Sammen med S har han blokeret afgørende dele af regeringens politik. Højere pensionsalder, topskattelettelser og flad boligskat har Thulesen aflivet i et stadig tættere samarbejde med Mette Frederiksen.

DF går udenom regeringen: Togfonden udvides

Og nu er VLAK-regeringen ved at kaste sig på maven for DF, for at få deres afgørende mandater til at bære finanslov og skattelettelser igennem.

- Det er den magt Thulesen Dahl har uden at tage ansvar. Men jeg har endnu ikke hørt ham sige, at han vil pege på en S-ledet regering. Han har ikke flyttet sig fra, hvem han vil pege på.

Men I har jo også en kandidat, som I holder fast i – Mette Frederiksen?

- Ja, men vi har dog demonstreret i vores historie, at vi kan gå til begge sider. Det er det, der definerer et midterparti. At det kan gå til begge sider.

- Ikke at du flirter med nogen i en mellemperiode, men at du faktisk reelt flytte dig på den anden siden af midterstregen.

Men du siger selv, at De Radikale ikke kommer til at pege på Løkke?

- Vi har tidligere peget på borgerlige regeringer.

DF kan vel også krydse over på et tidspunkt?

- Jo, selvfølgelig, men der har bare ikke været noget signal om det på nuværende tidspunkt. Tværtimod er de meget loyale over for Venstre, siger Jelved.

Da hun i 2007 overlod ledelsen af partiet til Margrethe Vestager definerede den nye leder kun ét ultimativt krav: DF skulle holdes uden for indflydelse.

Det skete på et tidspunkt, hvor de to partier var mere sammenlignelige i størrelse.

I dag er DF mere end fire gange så store som R, og Thulesen bliver konsekvent set som den mest magtfulde politiker på Christiansborg af vælgerne. Foran statsministeren.

Jelved afviser dog, at De Radikale har tabt opgøret:

- Nej, det er et spørgsmål om, hvordan mandaterne fordeler sig. Det er det afgørende, siger Jelved.

Hun opfordrer derfor nuværende leder Morten Østergaard til at holde fast og tålmodigt vente på, at mandater falder anderledes ud. Så vil hans chance for at slå igennem, løfte stemmetallet og få indflydelse komme, mener Jelved.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Det er helt sort

Signe Munk
Jo, Løkke, Pape og Samuelsen. Nedskæringer for 1 mia. på vores uddannelser kan mærkes. Det er helt sort.

Blog: Derfor elsker jeg cykling og hader fodbold

Mikael Jalving
Cykling er konservativt. Den dyrker gentagelsen, vanen, øvelsen, kontinuiteten og respekten for det givne. Cykling er ikke kun en kirke, cykling er også en kongerække.

Blog: Flertal kan banke regeringen på plads i forhold registreringsafgiften

Rune Lund
Der er flertal for en omlægning af registreringsafgiften, der fremmer miljø, sikkerhed og lukker skattehuller. DF kan vælge at banke regeringen på plads, eller lade sig kue af Liberal Alliance.
Annonce
Biler
Den praktiske Volvo er på vej og vil være helt sin egen
Volvos nye XC40 er designet til moderne storbymennesker. Derfor er bilen proppet med praktiske detaljer, men også topmoderne teknik. Dansk introduktion til februar næste år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her