*

Politik

Lunde får ny kritik for at tillade mere forurening i Kattegat

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil tillade mere forurening fra havbrug. Det møder kritik.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) kritiseres for at ville tillade udledning af mere fosfor og kvælstof i Kattegat. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil udnytte et "miljømæssigt råderum" i Kattegat til at tillade mere udledning af kvælstof og fosfor fra havbrug. Det skriver Information.

Ifølge ministeren findes der således et råderum i Kattegat på 800 ton kvælstof og 96 ton fosfor.

Miljø- og Fødevareministeriet vurderer, at tilladelsen til at forurene mere kan øge havbrugenes produktion af ørreder med op til 16.000 ton om året. Godt en fordobling af den nuværende produktion.

Det vil ifølge ministeriet skabe "knap 100 nye arbejdspladser i havbrugserhvervet".

Kritikere mener, at det vil forværre miljøtilstanden i et havområde, som i forvejen ikke lever op til EU’s miljøkrav.

Desuden kan det bringe Danmark på kant med EU’s miljølovgivning og Danmarks egen 30 år lange indsats for at forbedre miljøet i de danske farvande.

- Der er ikke noget miljømæssigt råderum, siger Stiig Markager, professor på Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

Juraprofessor Ellen Margrethe Basse, også fra Aarhus Universitet, kalder det "problematisk", at Danmark kalkulerer med et miljømæssigt råderum i Kattegat.

Der findes ifølge hende ikke noget i EU’s direktiver, som understøtter, at man kan tale om sådan et råderum.

Information har spurgt ministeren, om det vil være muligt at tillade etableringen af nye havbrug i Kattegat, uden at det vil påvirke miljøet negativt. Til det svarer ministeren:

- Der kan kun gives miljøgodkendelse til etablering af et nyt havbrug, hvis det kan dokumenteres, at der er miljømæssigt plads til det konkrete havbrug.

I Enhedslisten mener man, at regeringens planer om at tillade flere forurenende havbrug i Kattegat strider mod, hvad miljø- og fødevareministeren har givet af oplysninger til Folketinget.

- Hvis havbrugsplanerne risikerer at forringe miljøtilstanden i vores kystnære farvande, er de meget klart ulovlige, skriver partiets miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, i en pressemeddelelse.

- Jeg har indkaldt ministeren i samråd, fordi han må forklare Folketinget, hvordan han er kommet frem til, at Kattegat kan klare mere forurening uden at tage skade.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Hvorfor er det altid sygeplejerskerne, der tømmer opvaskemaskinen?

Harun Demirtas
Sygeplejen i dag lider desværre ikke kun på grund af politikernes forkerte prioriteringer og investeringer, men også, fordi vi som sygeplejersker har glemt at kæmpe for vores arbejdes prestige.

Blog: Fri os fra det gode

Mikael Jalving
Danmark bliver stedse mere broget. Engang var det ræven, der gik derude, mor; i dag er det hyænerne.
Annonce
Direktør bliver inspektør på Det Grønne Museum, som ministeren udtrykker begejstring for
Selv om Det Grønne Museum på Gl. Estrup skal have ny direktør fra årsskiftet, så bliver det ikke et totalt farvel til chefen gennem 18 år, idet Peter Bavnshøj fortsætter på museet i en menig inspektørstilling. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her