*

Politik

Regeringen vil gøre udviklingsbistand mindre tilfældig

Beskæringer på udviklingsbistanden skete for tilfældigt, da flygtningeudgifterne voksede, erkender regeringen.

Besparelserne på udviklingsbistanden har været for tilfældige, lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V) i Politiken fredag.

Han henviser til de besparelser, som regeringen fandt i al hast på udviklingsbistanden for at finansiere flygtninge, der pludselig stod i hobetal på de danske motorveje.

I fremtiden skal man ikke kunne stå i en lignende situation, hvor der tages penge fra allerede planlagte udviklingsprojekter, lyder det fra ministeren.

- Hvis vi skal have mulighed for at planlægge udviklingsbistanden fremadrettet, så skal der være en større sikkerhed omkring udviklingsbistanden, siger han til Politiken.

Regeringen vil konkret sikre ro om udviklingsbistanden ved at iværksætte en ny forsinkelsesprocedure for uforudsete asyludgifter.

Det betyder, at penge til at dække merudgifter til ekstra flygtninge først skal findes på finansloven to år senere.

Kommer der ikke ekstra flygtninge, bliver pengene løbende ført tilbage til Udenrigsministeriets budgetter.

Den nye mekanisme foreslås i samarbejde med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der fredag er i EU for at diskutere strategien for fremtidens udviklingsbistand med sine EU-kolleger.

Hun afviser, at man i stedet burde sikre ro om ulandsbistanden ved ikke at allokere penge til flygtningemodtagelse.

- Reglerne er sådan i henhold til OECD DAC, at det, der hedder pre- asyludgifter, kan finansieres af udviklingsbistanden. Det gør vi, og det gør andre lande også.

- Det bliver der ikke ændret på med reguleringsmekanismen, siger hun til Ritzau.

Ifølge ministeren har der i 2014, 2015 og 2016 været "relativt store udsving i udviklingsbistanden", men det kan den nye regulering ændre på.

- Når vi laver aftaler med modtagerlande og laver forskellige programmer, så bliver det ikke sådan stop-and-go, hvor vi pludselig skal lukke ned, fordi vi skal bruge pengene på asyludgifter i Danmark, lyder det.

Regeringen præsenterer forslaget i folketingssalen fredag.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Det radikale blodbad er startet

Jens Kindberg
Nu starter nedsmeltningen hos Det Radikale Venstre

Blog: Derfor elsker jeg cykling og hader fodbold

Mikael Jalving
Cykling er konservativt. Den dyrker gentagelsen, vanen, øvelsen, kontinuiteten og respekten for det givne. Cykling er ikke kun en kirke, cykling er også en kongerække.
Annonce
Biler
Den praktiske Volvo er på vej og vil være helt sin egen
Volvos nye XC40 er designet til moderne storbymennesker. Derfor er bilen proppet med praktiske detaljer, men også topmoderne teknik. Dansk introduktion til februar næste år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her