*

Politik

Partier enige om at optrappe kampen mod skattely

Alle Folketingets partier er blevet enige om at afsætte 25 mio. kr. til at bekæmpe skattely.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) landede onsdag en aftale med alle Folketingets partier om at gå hårdere til værks over for skattely. Arkivfoto: JOACHIM ADRIAN

Kampen mod skattely skal optrappes, så flere skattekroner havner i statkassen og ikke i lommerne på kreative spekulanter.

Regeringen og oppositionen er onsdag blevet enige om blandt andet at bevilge flere midler til Skat, så kontrollen med skattely bliver skærpet.

Det afsættes 25 mio. kr. om året frem til og med 2021. Pengene skal gå til at oprette et nyt center mod skattely.

Før var der afsat 10 mio. kr. til indsatsen, men den bevilling udløber ved udgangen af 2017.

Selvom 25 mio. kr. er i den mindre ende af skalaen sammenlignet med andre politiske aftaler, så får skattesnydere nu »væsentligt sværere« ved at gemme penge i skattely, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V). Han glæder sig derfor over aftalen:

»Noget af det, der forarger mig og rigtig mange borgere dybt, er, når man betaler sin skat, så er der andre, der kan gemme deres penge i skattely,« siger han ved præsentationen af aftalen på Christiansborg.

Skat betaler hemmelig kilde seks mio. kr. for lækkede Panama-papirer

Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen var gået til forhandlingerne med et ønske om at øge bevillingen til 30 mio. kr. i 2018.

»Det var mere, end det regeringen kom til bordet med, og det var så langt, vi kunne komme. Det er udmærkede tiltag, mange af dem er gode, men vi skal videre nu, hvis vi for alvor skal stække snyd,« siger Jesper Petersen.

Enhedslistens skatteordfører Rune Lund medgiver, at aftalen ikke løser alle problemer med Skat og skattely. Men aftalen er god, mener han:

»Den er et ordentligt gok i nødden på de nassere, som nasser på vores velfærdssamfund,« siger han.

Skatteministeriet oplyse, at det nye center for bekæmpelse af international skatteunddragelse skal samle indsatsen, så det for eksempel bliver lettere at samkøre oplysninger og data og dermed identificere nye svindelmønstre. Centret skal samtidig fungere som samlet indgang og udgang for udveksling af oplysninger fra udlandet.

Partierne er også enige om at skatterådgiveres ansvar skal stå klarere, når de rådgiver om forretningsmodeller ved brug af skattely i udlandet. Derfor skal Skattelovrådet blandt andet se på muligheden for at indføre en oplysningspligt, så opdagelsesrisikoen øges gennem en højere grad af åbenhed.

Efter en række afsløringer om penge skjult i skattely har Skat de seneste år optrappet indsatsen mod snyderne. I efteråret vakte det en del opsigt, at Skat betalte 6 mio. kr. til en hemmelig kilde for de lækkede Panama-papirer.

Det var første gang nogensinde, at skattefar tog sådanne værktøjer i brug.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Min kritik af Nye Borgerlige sættes på pause

Morten Uhrskov Jensen
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan.

Blog: Tag nu styringen af moskeerne og sæt en stopper for det ny byggeri. Ved vi hvilken fundamentalisme disse moskeer er bygget på?

Harun Demirtas
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær.

Blog: Sæt selskabsskatten ned

Jens Kindberg
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt.
Annonce
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her