*

Politik

Rødt topmøde skal kickstarte plan for at fælde Løkke

Frederiksen-støtter ser ens på ulighed og miljø, men udlændinge bliver de næppe enige om, lyder det.

Den forrige regeringsperiode, hvor Radikale, SF og Socialdemokraterne sad i regeringen, og flere reformer førte til stigende ulighed og stigende fattigdom, har ført til uenigheder og problemer i rød blok, mener Enhedslistens Pernille Skipper. Foto: Katrine Marie Kragh

Statsministeren skal ikke længere hedde Lars Løkke Rasmussen (V). Så langt vil der formentlig være enighed, når oppositionens partiledere mødes tirsdag for at diskutere sig frem til en fælles retning.

Men hvor langt enigheden i det, nogle betegner som rød blok, egentlig rækker, er ikke lysende klart forud for mødet, der får deltagelse af partilederne for Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet og De Radikale.

Ifølge Enhedslistens Pernille Skipper er der brug for at klinke skår og hele sår mellem oppositionspartierne. Derfor glæder hun sig til at mødes med alle de andre partiledere for første gang i mere end et år.

- Jeg ser en masse uenigheder og problemer, siger hun til Ritzau før mødet.

- Det kom i kølvandet på den sidste regeringsperiode, hvor Radikale, SF og Socialdemokraterne sad i regeringen, og flere reformer førte til stigende ulighed og stigende fattigdom.

Skipper mener, at der er brug for, at oppositionen bliver enige om en fælles retning før næste valg. Ellers vil den ikke fremstå som et troværdigt alternativ til den nuværende regering, vurderer hun.

Skipper: Rød regering er også ansvarlig for flere fattige

Mødet tirsdag skal gerne være første skridt på den vej, lyder det.

Hos SF vælger partiformand Pia Olsen Dyhr at fokusere på de områder, hvor den nuværende opposition er enig. Det er særligt miljøområdet og synet på økonomisk ulighed, hun peger på.

- Vi har en grundlæggende anderledes fortælling end blå blok. Vi tror på fællesskabet. Det er fællesskabet, der skal løse de udfordringer, vi står med, siger Pia Olsen Dyhr.

Er du enig i, at der er skår, der skal klinkes?

- Vi står i en anden politisk situation, end da vi sad i regering. Der er også andre politikere på banen, siger Pia Olsen Dyhr.

- Vi må tage udgangspunkt i nutiden og arbejde videre derfra.

Mens Enhedslisten og SF begge tror på, at oppositionen vil kunne udstikke en nogenlunde fælles retning om miljø og ulighed, så er det vigtige spørgsmål om udlændingepolitikken langt mere åbent.

- Der er ingen tvivl om, at vi i Enhedslisten er grundlæggende uenige med Socialdemokratiet i deres udlændingepolitik for tiden. Og deres tilgang til mennesker på flugt. Det kommer vi til at bekæmpe benhårdt, siger Skipper.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er fem forskellige partier og har forskellige holdninger. Vi bliver nødt til at have respekt for, at vi også er uenige på nogle felter. Og det er et af dem, siger Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Derfor elsker jeg cykling og hader fodbold

Mikael Jalving
Cykling er konservativt. Den dyrker gentagelsen, vanen, øvelsen, kontinuiteten og respekten for det givne. Cykling er ikke kun en kirke, cykling er også en kongerække.

Blog: Flertal kan banke regeringen på plads i forhold registreringsafgiften

Rune Lund
Der er flertal for en omlægning af registreringsafgiften, der fremmer miljø, sikkerhed og lukker skattehuller. DF kan vælge at banke regeringen på plads, eller lade sig kue af Liberal Alliance.

Blog: Manden, der reddede verden

Holger K Nielsen
For nylig kom det frem at Stanislav Petrov er død. Eller rettere: han døde i maj måned men først nu er dødsfaldet kommet frem til en større offentlighed
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her