*

Her er bedst at bo
Politik

Liberal Alliance går solo og stiller særkrav til lempet offentlighedslov

Liberal Alliance genopliver kampen imod offentlighedsloven og præsenterer eget forslag om lempelser uden om regeringen.

»Da et flertal indskrænkede åbenheden i 2013, var vi imod, og det er vi stadig,« siger politisk ordfører Christina Egelund (LA). Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Selv om regeringen endnu ikke er klar med sin evaluering af den omdiskuterede offentlighedslov, stiller Liberal Alliance nu konkrete krav om lempelser. Partiet vil have mere åbenhed i ministerierne.

»Da et flertal indskrænkede åbenheden i 2013, var vi imod, og det er vi stadig,« siger politisk ordfører Christina Egelund (LA).

Partiet lægger dermed luft til især Venstre, der oprindeligt var varm tilhænger af stramningerne i loven.

LA præsenterer en model, der begrænser muligheden for at afvise aktindsigt med henvisning til, at dokumenter og oplysninger indgår i betjeningen af en minister.

Partiet mener, at der altid skal gives indsigt i dokumenter, når der er truffet en afgørelse i en politisk sag.

»Det skal være defineret, at fortroligheden kun gælder, imens en sag er i proces, og der skal dokumenteres konkret viden om, at ministeren har behov for betjening,« siger Egelund.

På trods af at LA er blevet en del af regeringen, kritiserer hun selv samme regerings lukkethed omkring egne beslutninger. Hun nævner Justits- og Statsministeriets mørklægning af oplysninger om placeringen af en ny politiskole.

Ifølge LA skal regeringen om et par år kunne måles på, at der er »færre afslag« på aktindsigt end i dag. Og Egelund erklærer sig direkte »uenig« med Venstres miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der på en lækket optagelse fra et internt møde kaldte det en »sygdom i vores samfund«, at der søges aktindsigt i »alt mellem himmel og jord«.

I regeringsgrundlaget står, at regeringen deler ambitionen om at lempe paragraffen om ministerbetjening. Men justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har endnu ikke fremlagt sin model og afviser at kommentere det liberale soloforslag.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, er fortørnet, fordi evalueringen af loven stadig er i gang:

»Det er da en besynderlig samarbejdsform at komme med forslag ud af det blå.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Jagten på falske nyheder og pirat-publicister

Lars Holmgaard Christensen, ph.d. lektor, AAU København og CBS
Et medieproduceret samfundsbillede kommer til os med forskellige grader af falskhed.
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Løkke hygger sig med diktatorerne

David Trads
Statsministerens påskeferie gik til grumt diktatur. Næste uge skal han se på pandaer i verdens største diktatur. Stop dig selv!

Blog: Tanker om Europas transformation

Mikael Jalving
Den tysk-amerikanske politiske filosof Hannah Arendt skriver om mellemkrigstidens migration på en måde, så at man ser linjerne til i dag – og forskellen.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her