*

Her er bedst at bo
Politik

Fakta: Thorning-portræt føjer sig til stor portrætsamling

Samtlige statsministre og konseilspræsidenter tilbage til 1849 er blevet portrætteret til malerisamling.

Det officielle statsministerportræt af Helle Thorning-Schmidt er blevet afsløret fredag. Portrættet af Danmarks første kvindelige statsminister er malet af Ditte Ejlerskov.

Se billeder: Helle Thornings officielle portræt afsløret

Her kan du læse om Folketingets samling af statsministerportrætter.

 • Afgående statsministre vælger selv den kunstner, der skal male dem. Folketingets kunstudvalg har dog en liste over anerkendte kunstnere, som der vælges iblandt.
 • Portrætterne hænger i Folketingets vandrehal uden for Landstingssalen. Af pladshensyn er det dog kun portrætter af statsministre tilbage til Thorvald Stauning (S), der har plads der.
 • Stauning var statsminister i perioden 1924-1926 og igen fra 1929-1942.
 • Det var først i 1946, at det blev besluttet, at statsministrene skulle portrætteres. Malerierne af de tidligere statsministre og konseilspræsidenter (som var titlen frem til 1915) blev skaffet blandt andet ved gaver fra partier og familie. Maleriet af Stauning er for eksempel en gave fra Socialdemokratiet.
 • Portrætsamlingen går såedes tilbage til 1849, hvor Danmark fik sin første grundlov.
 • Nogle statsministre er portrætteret posthumt ud fra blandt andet fotografier. Det drejer sig blandt andet om Hans Hedtoft (S), der var statsminister 1947-1950 og 1953-55 og H.C. Hansen (S), statsminister 1955-1960. Begge døde i embedet.
 • Blandt de mest kendte portrætter er Simone Aaberg Kærns maleri af Anders Fogh Rasmussen (V) fra 2010. Her er Fogh portrætteret med et fly i baggrunden, der bringer mindelser om, at han stod i spidsen for Danmark under krigene i Irak og Afghanistan.
 • I dag er det praksis, at en afgået statsminister skal have sagt endegyldigt farvel til dansk politik, før personen bliver portrætteret. Derfor blev der ikke malet et portræt af Lars Løkke Rasmussen (V), da han mistede regeringsmagten i 2011.
 • Men tidligere var det anderledes. Portrættet af Jens Otto Krag (S) stammer således fra 1970. Men han vendte tilbage som statsminister i 1971.

Kilder: Folketingets bibliotek og Den Store Danske Encyklopædi.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Nej tak til EU-regler for barsel

Jens-Kristian Lütken
Hverken EU eller nogen andre skal gennemtvinge øremærket barsel til mænd

Blog: Danmark får nu sit B-medlemskab af Europol

Morten Løkkegaard
Der er ingen grund til jubel over den B-aftale, som Danmark nu får med europol, men det er den bedst mulige aftale, vi kunne få.
Annonce
Biler
Kia Optima Plug-in Halvkedelig hybrid
Mange ting er nærved og næsten ved den nye Kia Optima Plug-in Hybrid, men den når ikke helt i mål. Det er ærgerligt, for den har faktisk potentiale til at være en fin bil. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her