*

Politik

Løkke fordømmer Erdogans angreb på dansk politiker

Tyrkiets præsident anklagede Enhedslistens udenrigsordfører for terrorstøtte. På ingen måde i orden, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Foto: Olivier Matthys/AP

»Slet, slet ikke i orden!«

Sådan indleder statsminister Lars Løkke Rasmussen en kommentar, hvor han tager skarp afstand fra den tyrkiske præsident Erdogans angreb på den danske folketingspolitiker og valgobservatør Nikolaj Villumsen (EL).

Erdogan anklager direkte EL-udenrigsordføreren for ikke at være en neutral valgobservatør og for at støtte terrorister. Anklagen blev fremsat under et interview med TV-stationen Al-Jazeera, hvor Erdogan også viste et billede af Nikolaj Vuillumsen og andre udenvalgobservatører.

Vises frem på TV: Erdogan anklager dansk politiker for at støtte terrorister

Det form for personangreb får nu Lars Løkke Rasmussen til at reagere:

»Danske folketingsmedlemmer skal ikke udråbes ud som terrorsympatisører. Og da slet ikke, når de arbejder hårdt på at sikre, at en folkeafstemning går rigtigt til - at demokratiske principper overholdes, og der ikke fuskes,« skriver Løkke på Facebook og giver dermed fuld opbakning til Enhedsliste-politikeren.

»Jeg mener klart, at den tyrkiske præsident misbruger sin position med hans personudfald mod en dansk politiker. Det her verbale overgreb på en af mine Folketings-kolleger er ikke i orden,« fortsætter Løkke.

»De der arbejder for vores demokrati og demokratiske processer skal vi passe ekstra godt på – ikke hænge ud for rullende kameraer.«

Se klippet med Erdogan her:

Nikolaj Villumsen var udsendt til Tyrkiet som international valgobservatør for Europarådet sammen med politikere fra hele det politiske spektrum.

Erdogans kritik går blandt andet på, at Nikolaj Villumsen har deltaget i flere demonstrationer for kurdere i Syrien. Enhedslisten har også indsamlet penge til PKK's søsterparti i Syrien, PYD, og ønsker PKK - Kurdistans Arbejderparti - fjernet fra EU's terrorliste.

De seneste dage er tyrkiske medier og Erdogan-støtter gået hårdt til angreb på en lille håndfuld primært venstreorienterede valgobservatører, som kritiseres for at være partiske og støtte PKK.

Søndagens folkeafstemning i Tyrkiet endte med et knebent ja til at omdanne landet til et præsidentstyre, hvor præsidenten dermed får flere magtbeføjelser. Blandt andet kan han udstede dekreter, opløse parlamentet og for Erdogans vedkommende betyder forfatningsændringen, at han kan blive siddende som præsident helt frem til 2029, hvis han bliver genvalgt.

Erdogan: »Jeg er dødelig, jeg kan dø når som helst«

OSCE og Europarådets internationale valgobservatører slog allerede tirsdag fast, at folkeafstemningen ikke levede op til demokratiske standarder. Valgkampen blev »spillet på en ulige bane«, og vælgerne blev ikke informeret om vigtige aspekter af reformen, lød kritikken; Ja-siden blev klart favoriseret, mens nej-siden blev modarbejdet, konkluderede OSCE og Europarådet i en fælles rapport.

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper kalder Erdogans angreb et pinagtigt forsøg på at miskreditere valgobservatørernes arbejde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.
Annonce
Bolig
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her