*

Politik

SF vil rejse sig i kommunerne: Går efter borgmesterposter

Ved kommunalvalget i 2013 mistede SF to ud af tre byrådspladser. Til efteråret går man efter borgmesterposter.

SF'erne skal ikke sætte deres lys under en skæppe, men sørge for at SF sidder nogle af de steder, hvor man kan ændre politikken i kommunen, siger Pia Olsen Dyhr.Foto: Anders Brohus

Tilbagegang i 96 ud af 98 kommuner. Og et farvel til 225 mandater.

Det er ikke en overdrivelse at kalde SF's kommunalvalg i 2013 for katastrofalt.

Partiet forklarede dengang den voldsomme tilbagegang med de mange nederlag i regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet og De Radikale.

Landspolitikken på Christiansborg kostede ganske enkelt SF opbakning i kommunerne. Men nu er optimismen vendt tilbage.

SF-formand Pia Olsen Dyhr opfordrer nu sine partifæller til at gå efter borgmesterposter, når danskerne har stemt ved kommunalvalget til november:

- SF'erne skal gå efter at blive borgmestre. De skal ikke sætte deres lys under en skæppe, men sørge for at SF sidder nogle af de steder, hvor man kan ændre politikken i kommunen, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun ser flere kommuner, hvor SF har en chance for at tage borgmesterkæden.

- Jeg håber, at det kan lade sig gøre flere steder, og der kommer jeg til at arbejde for.

- Jeg håber, at Tonni Hansen kan blive borgmester på Langeland. Der er brug for oprydning. Ikke mindst på Langeland.

- Jeg har heller ikke noget imod, hvis det sker i Randers eller i Slagelse eller i Vejle. Det er sket tidligere i Vejle, vil jeg lige sige, siger Pia Olsen Dyhr med et smil.

I 1993 blev sognepræst Flemming Christensen Danmarks første SF-borgmester, da han overtog posten i Vejle.

Det skete med en kontroversiel konstitueringsaftale mellem SF, Venstre, De Radikale og De Konservative. Med hjælpe fra de borgerlige partier fik SF brudt Socialdemokratiets mangeårige monopol på borgmesterposten.

Pia Olsen Dyhr lægger dog ikke op til at starte en konstitueringskrig med S. Men det er oplagt, at SF får borgmesterposten de steder, hvor partiet står stærkere end Socialdemokratiet:

- Det så vi i Lejre, hvor SF fik borgmesterposten. Det tror jeg godt, Socialdemokratiet kan forstå er vores position, siger Pia Olsen Dyhr.

Villy Søvndal, der er tidligere folketingsmedlem, partiformand og udenrigsminister for SF, stiller op som partiets spidskandidat til regionsrådvalget i Region Syddanmark.

Han er åben over for, at SF også regionsniveau skal gå efter magten.

- Det kommer meget an på styrkeforholdet. Men generelt synes jeg, at man altid skal gå efter at få mest mulig magt og indflydelse, siger Villy Søvndal.

Valget til kommuner og regioner bliver holdt på samme dag, den 21. november 2017.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Derfor elsker jeg cykling og hader fodbold

Mikael Jalving
Cykling er konservativt. Den dyrker gentagelsen, vanen, øvelsen, kontinuiteten og respekten for det givne. Cykling er ikke kun en kirke, cykling er også en kongerække.

Blog: Flertal kan banke regeringen på plads i forhold registreringsafgiften

Rune Lund
Der er flertal for en omlægning af registreringsafgiften, der fremmer miljø, sikkerhed og lukker skattehuller. DF kan vælge at banke regeringen på plads, eller lade sig kue af Liberal Alliance.

Blog: Manden, der reddede verden

Holger K Nielsen
For nylig kom det frem at Stanislav Petrov er død. Eller rettere: han døde i maj måned men først nu er dødsfaldet kommet frem til en større offentlighed
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her