*

Politik

Fem partier fik fire mio. kr. i partistøtte af Mærsk, som de forhandler Nordsø-aftale med

Der er brug for mere åbenhed, mener ekspert og politiske modstandere.

A.P. Møller-Mærsk støttede i 2015 med flere millioner kroner partier, som de samtidig forhandler ny aftale om Nordsøen med. Arkivfoto.

Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og De Radikale modtog til sammen fire mio. kr. fra A.P. Møller-Mærsk i valgåret 2015. Det oplyser virksomheden til tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Frank Aaen fra Kritiske Aktionærer, skriver Information.

»Vi modtog en række ansøgninger om økonomiske bidrag til valgforberedelser forud for folketingsvalget i 2015 og gav økonomiske bidrag til fem politiske partier (Venstre, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance) på i alt 4 mio.kr.,« lyder det i svaret til Frank Aaen.

Svaret fortæller dermed ikke, hvor mange penge de respektive partier fik fra A.P. Møller-Mærsk.

Den danske stat forhandler i øjeblikket med netop A.P. Møller-Mærsk om en ny aftale om skatteforholdene i Nordsøen. A.P. Møller-Mærsk kræver lavere beskatning, ellers vil virksomheden lukke gasfeltet Tyra, som producerer 90 procent af gasforbruget i Danmark.

Overblik: Danmark får mange hug for partistøtteregler

Enhedslistens Pernille Skipper mener, der er en interessekonflikt.

»Det er en helt åbenlys interessekonflikt, som ikke er klædelig i et demokrati. Hvis det var en overlæge, der stod for et storindkøb hos medicinalindustrien, ville vi ikke tillade, at den læge fik frokoster og støtte fra firmaet. Folk mister tilliden til politikerne,« siger hun til Information.

Karina Kosiara-Pedersen, lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og ekspert i partistøttereglerne, siger til Information, at der er et problem, så snart der tales om, at en mistanke kan opstå, og hun mener, at de fire mio. kr. sandsynligvis ikke er fordelt ligeligt mellem de fire partier.

Folketinget har netop vedtaget nye partistøtteregler. Nu skal partierne angive, hvilke bidragsydere der har givet over 20.000 kr. i støtte, men de skal ikke opgive, hvor meget bidragsyderne har givet. Aftalen blev indgået af VLAK-regeringen og Socialdemokratiet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Ord har betydning

Holger K Nielsen
Det hævdes ofte, at kun handlinger betyder noget i politik. Hvad man går rundt og siger er ligegyldigt, for det er kun ord.

Blog: JP er mere pluralistisk end Berlingske

Jens Kindberg
Tolerancen og mangfoldigheden har trange kår på Berlingske.

Blog: Farvel og tak. Jeg trækker mig bukkende tilbage

Finn Slumstrup
Gennem de seneste to år har jeg haft det privilegium at være blogger her på JP.
Annonce
Syv fantastiske oplevelser i Kinas gamle kulturby
Suzhou, som kaldes Østens Venedig på grund af de mange kanaler, rummer nogle af Kinas smukkeste haver, templer og museer med genstande, der fortæller byens flere tusind år lange historie. 
Se flere
Syv fantastiske oplevelser i Kinas gamle kulturby
Suzhou, som kaldes Østens Venedig på grund af de mange kanaler, rummer nogle af Kinas smukkeste haver, templer og museer med genstande, der fortæller byens flere tusind år lange historie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her