*

Politik

Fem partier fik fire mio. kr. i partistøtte af Mærsk, som de forhandler Nordsø-aftale med

Der er brug for mere åbenhed, mener ekspert og politiske modstandere.

A.P. Møller-Mærsk støttede i 2015 med flere millioner kroner partier, som de samtidig forhandler ny aftale om Nordsøen med. Arkivfoto.

Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og De Radikale modtog til sammen fire mio. kr. fra A.P. Møller-Mærsk i valgåret 2015. Det oplyser virksomheden til tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Frank Aaen fra Kritiske Aktionærer, skriver Information.

»Vi modtog en række ansøgninger om økonomiske bidrag til valgforberedelser forud for folketingsvalget i 2015 og gav økonomiske bidrag til fem politiske partier (Venstre, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance) på i alt 4 mio.kr.,« lyder det i svaret til Frank Aaen.

Svaret fortæller dermed ikke, hvor mange penge de respektive partier fik fra A.P. Møller-Mærsk.

Den danske stat forhandler i øjeblikket med netop A.P. Møller-Mærsk om en ny aftale om skatteforholdene i Nordsøen. A.P. Møller-Mærsk kræver lavere beskatning, ellers vil virksomheden lukke gasfeltet Tyra, som producerer 90 procent af gasforbruget i Danmark.

Overblik: Danmark får mange hug for partistøtteregler

Enhedslistens Pernille Skipper mener, der er en interessekonflikt.

»Det er en helt åbenlys interessekonflikt, som ikke er klædelig i et demokrati. Hvis det var en overlæge, der stod for et storindkøb hos medicinalindustrien, ville vi ikke tillade, at den læge fik frokoster og støtte fra firmaet. Folk mister tilliden til politikerne,« siger hun til Information.

Karina Kosiara-Pedersen, lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og ekspert i partistøttereglerne, siger til Information, at der er et problem, så snart der tales om, at en mistanke kan opstå, og hun mener, at de fire mio. kr. sandsynligvis ikke er fordelt ligeligt mellem de fire partier.

Folketinget har netop vedtaget nye partistøtteregler. Nu skal partierne angive, hvilke bidragsydere der har givet over 20.000 kr. i støtte, men de skal ikke opgive, hvor meget bidragsyderne har givet. Aftalen blev indgået af VLAK-regeringen og Socialdemokratiet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Bolig
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her