*

Politik

Fogh: Trump har potentialet til at genoprette amerikansk lederskab i verden

Eliten tog fejl om Donald Trump, skriver Anders Fogh Rasmussen, som selv advarede om, at Trump ville gøre verden mere usikker op til det amerikanske præsidentvalg.

Den tidl. NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er tilsyneladende langt mere positiv stemt over for Donald Trump end for få måneder siden. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Fra en global trussel til en mand, der har potentialet til at genoprette verdens tillid til USA.

Sammenlignet med før det amerikanske præsidentvalg lyder der i dag noget mere positive toner fra den tidligere danske statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen om USA's næste præsident Donald Trump.

Jeg er bekymret for, at det vil betyde enden på den USA-anførte verdensorden, hvis Donald Trump bliver valgt som præsident.
Anders Fogh Rasmussen i oktober
I et nyt debatindlæg på konsulentvirksomheden MarketWatch's hjemmeside skriver Anders Fogh Rasmussen, at »eliten tog fejl« om Trump, og at den 70-årige forretningsmand har potentialet til at udføre store ting.

»Donald Trump har potentialet til at stabilisere amerikansk politik og genoprette et pålideligt amerikansk lederskab til verdensscenen i de kommende år,« skriver Fogh, som i dag driver sin egen konsulentvirksomhed Rasmussen Global, hvor han blandt andet rådgiver den ukrainske præsident, Petro Porosjenko.

Netop Fogh advarede ellers flere gange i kommentarer og interviews op til det amerikanske præsidentvalg om, at Donald Trump var et yderst risikabelt valg som præsident.

I et interview med det velansete amerikanske medie Politico sagde Fogh i oktober, at han frygtede for, at Trump som præsident ville gøre en ende på den verdensorden, som vi kender.

»Jeg er meget bekymret over, at mange af Donald Trumps udtalelser underminerer USA's troværdighed. Det er USA's rolle som en global supermagt, der er på spil her, og jeg er bekymret for, at det vil betyde enden på den USA-anførte verdensorden, hvis Donald Trump bliver valgt som præsident,« sagde Fogh dengang.

Også i interviews med blandt andre Berlingske og Jyllands-Posten advarede den tidligere statsminister om, at Trump risikerede at skabe ustabilitet i verden, styrke Rusland på bekostning af EU og i værste fald føre til NATO-alliancens opløsning, fordi han ikke ville love at håndhæve NATO's grundpille: Musketereden om at komme andre NATO-lande til undsætning, hvis de bliver angrebet.

Overblik: Det har danske politikere sagt om USA’s næste præsident

»Trump står for en ny, farlig og protestagtig linje, hvor han støtter de kræfter, der går ind for opløsningen i Europa. Det, man kan frygte, er, at når Trump siger »America First«, så er det en tilbagevenden til den isolationisme, som USA repræsenterede i 1930erne, og som ledte til en katastrofe i verden,« sagde Anders Fogh eksempelvis til Berlingske i september sidste år.

Der ville tilmed blive »åbnet en flaske champagne i Kreml«, hvis Trump vandt, lød det fra Fogh for et halvt år siden.

»Han (Trump, red.) har udtalt sig positivt om ikke blot Putin, men også andre kræfter som Assad, Saddam Hussein, Kim Jong-un og alle de andre. På den måde lever han slet ikke op til den rolle som er og burde være USA’s – nemlig at være verdens politibetjent og leder af de frie samfund i verden,« sagde Fogh til TV2.

I dag – få dage før Trump bliver svoret ind som USA's præsident på fredag – er mere optimistisk omkring den nye "leder af den frie verden. Fogh forventer, at Trump bliver en utraditionel præsident, men ikke nødvendigvis en dårlig præsident.

»Jeg tror, at præsident Trump vil blive uortodoks, udfordre status quo og se på den globale scene med friske øjne. Hvis det sker med omtanke, kan det blive en effektiv fremgangsmåde,« skriver Anders Fogh i debatindlæget.

Han bruger sin egen regeringstid i Danmark som eksempel på, at populisme godt kan fungere. Som statsminister samarbejdede Fogh tæt med Dansk Folkeparti.

Den regering, jeg anførte i Danmark mellem 2001 og 2009 byggede på en succesfuld koalition af såkaldte populister og etablerede centrum-højre-partier. Vi var ikke enige om alle emner, men sammen var vi i stand til at reformere velfærdsstaten, forbedre vores udlændingelovgivning og støtte de amerikanske ledede koalitioner i Afghanistan og Irak. Vigtigst af alt gjorde vi op med politisk korrekthed og bureaukratisk elitisme,« skriver Fogh.

Overblik: Sådan reagerer de danske partier på Trumps valgsejr

Foghs mere optimistiske syn på den kommende præsident skyldes blandt andet Trumps valg af en række »globalt respekterede« forretnings- og militærfolk som rådgivere og ministre, som i Foghs øjne er med til at nuancere billedet af USA kommende udenrigspolitik. 

»Disse stærke ledere vil ikke tolerere et svagt og sagtmodigt Amerika,« hævder Fogh.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Naser Khaders facebookvanvid virker - desværre

Christian Rabjerg Madsen
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook.
Annonce
Vores lærere fortjener den bedste uddannelse
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her