*

Politik

DF: 18 EU-borgere på hurtige dagpenge er 18 for meget

Selv om kun 18 EU-borgere i 2015 fik hurtig adgang til danske dagpenge, taler DF stadig om velfærdsturisme.

I hele 2015 fik kun 18 borgere fra EU og de tre EØS-lande, Island, Lichtenstein og Norge, hurtigere adgang til at få dagpenge i Danmark.

Det får beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at glæde sig over, at det danske system "ikke er under det pres, som man kunne have frygtet", siger han til Berlingske.

Men om det er 18, 1800 eller 18.000 EU-borgere, der har fået hurtig adgang til danske dagpenge, er ligegyldigt for Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted.

- Det skal ikke være sådan, at det danske velfærdssystem kan misbruges af resten af Europa. Det system, vi har bygget op, er forbeholdt danskerne, siger han til Ritzau.

Nye tal: 18 EU-borgere fik hurtigere dagpenge i 2015

EU-borgere skal leve op til a-kassernes krav for at få dagpenge - blandt andet have været medlem mindst ét år og have haft minimum 52 ugers fuldtidsbeskæftigelse inden for de seneste tre år.

Men det er muligt at medregne optjeningsperioder fra hjemlandet for hurtigere at få dagpenge. Det kræver, at man har arbejdet mindst 296 timer inden for tre måneder i Danmark.

Og det var der altså 18 personer, der gjorde i 2015.

Spørgsmål: Har I ikke blæst debatten for meget op, når der trods alt kun er tale om 18 personer?

- Nej, det synes jeg ikke, for muligheden skal ikke være der. Der skal ikke være nogen, der kan udnytte reglerne og få hurtig adgang til dagpenge. Det er uanset, om det er få eller mange, siger Bent Bøgsted.

Spørgsmål: Når det drejer sig om så få personer, kan det ikke være pengene, det drejer sig om, men et princip?

- Ja, det er et princip. Det skal ikke være sådan, at det danske velfærdssystem kan misbruges af resten af Europa.

Spørgsmål: Når du taler om, at ”resten af Europa” kan misbruge det danske system, er det så ikke netop at tale problemet op, når nu der kun er tale om 18 personer?

- Nej, for vi mener, at hvis man skal have dagpenge i Danmark, skal man have været på det danske arbejdsmarked i et år og optjent retten. Vi er imod reglen om, at man bare skal arbejde i tre måneder.

Fakta: Optjeningsprincip giver sjældent hurtige dagpenge

Hos LO påpeger næstformand Ejner K. Holst, at de udenlandske arbejdere ikke rejser efter de danske dagpenge, men efter job. Til det siger Bent Bøgsted:

- Jeg skal ikke kunne sige, hvad de rejser efter. Der er dem, der kommer hertil med hele familien og bliver her resten af livet. Og så er der dem, der kommer herop kortvarigt og tager hjem i perioder.

Ordføreren deler dog LO's analyse af, at der skal gøres langt mere mod den sociale dumping, østarbejderne risikerer at medføre.

Hos Socialdemokratiet glæder beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen sig derimod over det lave tal.

- Man kan kun være tilfreds med, at det ikke er flere. Det synes jeg, er rigtig, rigtig godt. Men samtidig skal vi hele tiden holde øje med området og sikre os, at tallet ikke begynder at stige.

Diskussionen om velfærdsturisme handler dog ikke alene om dagpenge, men også børnecheck, SU og kontanthjælp, påpeger ordføreren.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Når forskere leger politikere

Morten Uhrskov Jensen
Dansk Institut for Internationale Studier bedriver politisk korrekthed for skatteydernes penge.

Blog: Kære Frank Jensen, luk Ungdomshuset

Jens-Kristian Lütken
Skattekroner skal ikke gå til at finansiere et voldeligt miljø

Blog: Ungdomspolitikere har for megen taletid

Angela Brink
Det føles godt, når man som ungdomspolitisk aktiv får taletid i medierne og bliver behandlet som en slags politiker light. Men prisen kan hurtigt blive urimeligt høj, når ens ungdommelige fejltagelser bliver topnyheder i de landsdækkende medier.
Annonce
Det skal du vide, før du vælger p-piller fra
Mange kvinder vælger i disse år p-pillerne fra, men der er ingen grund til bekymring, lyder det fra lægerne. Så længe du kender til nogle helt basale fakta. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her