*

Politik

Forslag om markant billigere realkreditskift splitter politikere

Hovedparten af ekspertanbefalinger hilses velkomne, men politikerne ser forskelligt på den mest vidtgående.

Det skal være billigere og mere gennemskueligt at være realkreditkunde. Så langt er de danske politikere enige. Men hvor langt man skal gå i de bestræbelser, er der til gengæld ikke enighed om.

Det står klart, efter at et ekspertudvalg fredag har præsenteret otte anbefalinger til at sikre mere mobilitet og gennemsigtighed på realkreditmarkedet.

For mens der tilsyneladende er bred politisk enighed om syv af udvalgets otte anbefalinger, så er der et spørgsmål, der deler partierne:

Nemlig om realkreditinstitutterne fortsat skal have lov til først at opkræve kursskæring og kurtage, hvis kunderne vil skifte realkreditinstitut efter varslede prisforhøjelser.

Det skal de ikke, lyder ekspertudvalgets anbefaling. Men realkreditsektorens repræsentanter i udvalget har erklæret sig uenige i netop den anbefaling, som Finansrådet kalder vidtgående og et indgreb i den frie prisdannelse.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil ikke umiddelbart sige ja eller nej til lige netop den anbefaling. Også Socialdemokraterne vil afvente de videre forhandlinger, før partiet tager stilling.

- Her på sådan en varm sensommerdag skal vi huske, at det danske realkreditsystem er et af de bedste i verden. Det skal vi stå vagt om, så det er robust og kan stå imod, hvis der igen kommer en finansiel krise, siger erhvervsordfører Thomas Jensen (S).

De Konservative er direkte skeptiske over for anbefalingen.

- Som lovgiver skal vi ikke blande os i den fri prisdannelse. Det koster jo penge at omlægge obligationslån, siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K).

Partiet så hellere, at realkreditsektoren generelt blev liberaliseret for at sikre mere konkurrence.

Liberal Alliance er kritisk over for alle anbefalinger fra udvalget, men forslaget om at forbyde kurtage og kursskæring er værre end alle de andre, siger erhvervsordfører Joachim B. Olsen.

- Det kan vi på ingen måde støtte. Det er en farlig vej at gå. Det er jo omkostninger, der er forbundet med handel, og det vil i sidste ende ramme forbrugerne, understreger han.

De Radikale taler derimod som udgangspunkt for at gennemføre samtlige anbefalinger fra ekspertudvalget om realkredit.

- Det skal være så let og billigt som muligt at skifte realkreditinstitut, hvis man oplever, at bidragssatsen stiger, siger erhvervsordfører Ida Auken (R).

- Hvis den ene part i en aftale laver om på vilkårene i en aftale, så skal den anden part have mulighed for at komme ud, siger hun.

Også SF, der er med i den finansielle forligskreds, ønsker at gennemføre samtlige anbefalinger. Men partiet ville gerne gå endnu længere, siger gruppeformand Jacob Mark:

- Det er godt, at de anbefaler at gøre det gratis at skifte institut, i det øjeblik de melder, at de vil hæve satserne. Men vi synes, der skal være et værn mod store stigninger i bidragssatserne, så det skal godkendes af et uvildigt tilsyn.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Bolig
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her