*

Politik

S og DF kræver handling: Postforhandlinger står i stampe

Det koster 19 kroner at sende et A-brev. Alt for dyrt, mener politikerne, men efter fire måneder er intet sket

Selv om det er blevet ualmindelig dyrt at sende breve i Danmark, og selv om ministeren lovede handling, da priserne steg, står forhandlingerne om en ny postlov i stampe.

Det får Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti til at efterlyse handling.

- Portostigningen er udtryk for, at Post Danmark har en svær økonomi. Derfor har vi travlt i forhold til at få landet en ny postlov, siger postordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

- Det kan ikke hjælpe noget at have en times forhandling hver fjerde måned om noget, vi har ansvar for. Det er en virksomhed, hvor vi som stat er medejer, siger postordfører Henrik Brodersen (DF).

- Det styrtbløder derude, og for hver dag, der går, bliver det bare værre, tilføjer han.

Ved årsskiftet steg prisen for at sende et A-brev, hvor afsenderen har garanti for, at det er i modtagerens postkasse den næste dag fra 10 kroner til 19 kroner. Det kaldte transportminister Hans Christian Schmidt (V) for "voldsomt".

- Man er nødt til at tage fat i det her, sagde ministeren med henvisning til de underskud, der har været i postvæsnet de seneste tre år.

Men ifølge de to ordførere har de været til et møde i december og så altså et møde onsdag, og foreløbig er der ikke noget resultat af drøftelserne.

Transportministeren forsikrer i en skriftlig kommentar, at han nok skal arbejde for, at der i god tid kommer en aftale om, hvordan postservicen skal tilrettelægges, inden den nuværende aftale udløber til nytår.

- Jeg er selvfølgelig fuldt ud opmærksom på Post Danmarks økonomi. Men det er en svær situation og en stor beslutning, som forligskredsen skal træffe, og derfor mener jeg også, det er vigtigt, at vi får alle sten vendt, lyder det fra Hans Christian Schmidt.

Både S og DF taler for at lempe de krav, der stilles til Post Danmark. For eksempel kunne man give Post Danmark længere tid til at bringe brevene ud, eller ændre på forpligtelsen til at videresende post, lyder det.

En anden mulighed er at liberalisere markedet. Men det afviser både Socialdemokraterne og DF.

- Det er langt dyrere at udbringe pakker og breve i tyndt befolkede områder, end det er på Østerbro. Hvis man liberaliserer, vil der komme store forskelle i service og priser landet over, siger Christian Rabjerg Madsen.

Samme argumenter lyder fra DF.

- Det skal ikke være sådan, at man skal give det dobbelte for at sende sine fødselsdagsindbydelser i Vestjylland, som hvis man bor inden for byskiltet. Den går ikke, siger Henrik Brodersen.

Transportministeren ønsker ikke at løfte sløret for, hvilke løsninger han ser for sig.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Er du træt af fastfood og frikadeller? Så prøv firfir, mafe og chickennat
Afrikanske folkekøkkener er stadig ukendt territorium for mange danskere. Det vil Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg lave om på med deres nye bog "Mama Afrika". 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her