*

Politik

Analytiker: »Der er meget langt fra Anker Jørgensen til Helle Thorning«

Anker Jørgensen stod på mange måder for en socialdemokratisk politik, som dele af partiet nu savner, vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker.

Anker Jørgensen var et af de helt store socialdemokratiske ikoner og med til at definere, hvad man nu anser for at være klassisk socialdemokratisk politik.

Det vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, som anser Anker Jørgensen for »på en måde at være alt det, som Socialdemokraterne ikke er i dag«, og som dele af partiet og dets vælgere savner.

»Han personificerede netop den klassiske socialdemokratisme på to måder: Han var statsminister for en velfærdspolitik, som nok ikke er ført i samme skala siden, og så havde han en meget folkelig og karismatisk personlighed. Han var statsministeren, som folk kunne komme hen og hilse på på gaden, og han står som en af de sidste rigtige arbejderskikkelser,« fortæller Marchen Neel Gjertsen.

»Han var en kæmpe iblandt os« - sådan mindes de Anker

Anker Jørgensen blev hyldet af daværende statsminster, den socialdemokratiske Poul Nyrup Rasmussen, på sin 75 års fødselsdag. Foto: Jørgen Sperling/Polfoto
Flere nuværende socialdemokratiske folketingspolitikere fortæller i mindeord om Anker Jørgensen, at de oplever ham som et »forbillede«, og den nuværende S-formand Mette Frederiksen hylder ham for at have »beriget« Socialdemokratiet og har sat dybe spor i Danmarkshistorien.

Det gjorde han ifølge Marchen Neel Gjertsen ikke mindst gennem en meget ekspansiv økonomisk politik, som nok skaffede ham kritikere blandt økonomer og borgerlige politikere, men som også fik sat spor i velfærdssamfundet, ikke mindst for det arbejdende folk.

»Han indførte jo efterlønnen, som siden er blevet afviklet. Det står måske som et meget godt billede på den politik, han stod for. Og som mange husker, fik den senere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup i 1998 store slag for netop at forringe efterlønnen,« siger hun.

Anker Jørgensen er død

Blandt politikere på Folketingets blå fløj er der også rosende ord til Anker Jørgensen. DF-gruppeformand Peter Skaarup kalder ham for »en ægte socialdemokrat« - og netop det »ægte« vurderer Marchen Neel Gjertsen at være en stor del af Anker Jørgensens eftermæle.

Anker Jørgensen deltog indtil for få år siden i Socialdemokraternes kongresser og valgaftener. Her ses han i Vega i 2011. Foto: Jacob Ehrbahn/Polfoto
»Der var en sjælden autencitet over ham. Han blev f.eks. boende i sin lejlighed i Sydhavnen gennem sin karriere og havde en tæt kontakt til folket. Det har Socialdemokraterne nu flyttet sig lidt fra, selv om mange socialdemokrater nu længes efter den slags autencitet. Der er meget langt fra Anker Jørgensen til Helle Thorning og til moderne politik i det hele taget,« vurderer hun.

BLÅ BOG: Anker Jørgensen

Selv om Anker Jørgensen stoppede som formand i Socialdemokratiet i 1987 og forlod Folketinget i 1994, beholdt han gennem næsten hele sit liv en tæt kontakt til partiet. Han var indtil for få år siden med til kongresser og valgaftener, og han har plejet kontakt med den nye generation af socialdemokrater.

»Så på den måde har han været et levende stykke historie, som man har hyldet i Socialdemokratiet, og som de er stolte af i partihistorien. Uanset hvor meget økonomerne har forsøgt at slå på Anker Jørgensen som en økonomisk uansvarlig politiker, lige så meget har Socialdemokraterne tænkt sig at blive ved med at være stolte af ham og værne om det, han stod for,« lyder det fra Jyllands-Postens politiske analytiker.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Det er ren Trump-stil at kræve Radio 24syv flyttet

Angela Brink
Når Christiansborg-politikere pludselig får den idé, at de skal blande sig i, hvor diverse statsfinansierede medier har redaktioner, så handler det ikke spor om provinsen, men om at puste sig op overfor journalister og redaktører. Det er ren Donald Trump-stil.

Blog: Hvorfor jeg støtter Trump

Morten Uhrskov Jensen
Det er endnu engang blevet nødvendigt at få nogle ting på det rene.
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Månekapløb skal afgøres i år
31. december i år bliver det afgjort, hvem der løber med sejren og præmien på mere end 20 millioner dollar i Google Lunar X Prize. 
Se flere
De 10 kostråd har fejlet
Hvis vi vil nå alle borgere høj og lav, er vi nødt til at ændre strategi og komme med budskaber, hvor alle kan se, at de også kan være med. Det er os, vi sundhedsfaglige, som har brug for at ændre stil. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her