*

 

Politik

Analytiker: »Der er meget langt fra Anker Jørgensen til Helle Thorning«

Anker Jørgensen stod på mange måder for en socialdemokratisk politik, som dele af partiet nu savner, vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker.

Anker Jørgensen var et af de helt store socialdemokratiske ikoner og med til at definere, hvad man nu anser for at være klassisk socialdemokratisk politik.

Det vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, som anser Anker Jørgensen for »på en måde at være alt det, som Socialdemokraterne ikke er i dag«, og som dele af partiet og dets vælgere savner.

»Han personificerede netop den klassiske socialdemokratisme på to måder: Han var statsminister for en velfærdspolitik, som nok ikke er ført i samme skala siden, og så havde han en meget folkelig og karismatisk personlighed. Han var statsministeren, som folk kunne komme hen og hilse på på gaden, og han står som en af de sidste rigtige arbejderskikkelser,« fortæller Marchen Neel Gjertsen.

»Han var en kæmpe iblandt os« - sådan mindes de Anker

Anker Jørgensen blev hyldet af daværende statsminster, den socialdemokratiske Poul Nyrup Rasmussen, på sin 75 års fødselsdag. Foto: Jørgen Sperling/Polfoto
Flere nuværende socialdemokratiske folketingspolitikere fortæller i mindeord om Anker Jørgensen, at de oplever ham som et »forbillede«, og den nuværende S-formand Mette Frederiksen hylder ham for at have »beriget« Socialdemokratiet og har sat dybe spor i Danmarkshistorien.

Det gjorde han ifølge Marchen Neel Gjertsen ikke mindst gennem en meget ekspansiv økonomisk politik, som nok skaffede ham kritikere blandt økonomer og borgerlige politikere, men som også fik sat spor i velfærdssamfundet, ikke mindst for det arbejdende folk.

»Han indførte jo efterlønnen, som siden er blevet afviklet. Det står måske som et meget godt billede på den politik, han stod for. Og som mange husker, fik den senere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup i 1998 store slag for netop at forringe efterlønnen,« siger hun.

Anker Jørgensen er død

Blandt politikere på Folketingets blå fløj er der også rosende ord til Anker Jørgensen. DF-gruppeformand Peter Skaarup kalder ham for »en ægte socialdemokrat« - og netop det »ægte« vurderer Marchen Neel Gjertsen at være en stor del af Anker Jørgensens eftermæle.

Anker Jørgensen deltog indtil for få år siden i Socialdemokraternes kongresser og valgaftener. Her ses han i Vega i 2011. Foto: Jacob Ehrbahn/Polfoto
»Der var en sjælden autencitet over ham. Han blev f.eks. boende i sin lejlighed i Sydhavnen gennem sin karriere og havde en tæt kontakt til folket. Det har Socialdemokraterne nu flyttet sig lidt fra, selv om mange socialdemokrater nu længes efter den slags autencitet. Der er meget langt fra Anker Jørgensen til Helle Thorning og til moderne politik i det hele taget,« vurderer hun.

BLÅ BOG: Anker Jørgensen

Selv om Anker Jørgensen stoppede som formand i Socialdemokratiet i 1987 og forlod Folketinget i 1994, beholdt han gennem næsten hele sit liv en tæt kontakt til partiet. Han var indtil for få år siden med til kongresser og valgaftener, og han har plejet kontakt med den nye generation af socialdemokrater.

»Så på den måde har han været et levende stykke historie, som man har hyldet i Socialdemokratiet, og som de er stolte af i partihistorien. Uanset hvor meget økonomerne har forsøgt at slå på Anker Jørgensen som en økonomisk uansvarlig politiker, lige så meget har Socialdemokraterne tænkt sig at blive ved med at være stolte af ham og værne om det, han stod for,« lyder det fra Jyllands-Postens politiske analytiker.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Ligeglad med Danmark

Rune Toftegaard Selsing
Når vi diskuterer udlændinge og integration, skal vi huske noget væsentligt. Nogen er simpelthen bare ligeglad med Danmark.

Blog: Mediernes tørklæde-myte gør os dummere

Katrine Winkel Holm
Igen og igen får vi at vide, at fortidens danske kvinder gik tildækket som islamiske kvinder. Direkte forkert, men overfladiske medier kan nemt skabe en farlig myte, takket være historieløsheden.

Blog: Hvad USA får med Hillary Clinton som præsident

Morten Uhrskov Jensen
Langt det mest sandsynlige er mere af det dårlige samme i Det Hvide Hus efter den 8. november.
Annonce
GUIDE: Seks ginbarer, du skal prøve
Aarhus får næste år sit eget gindestilleri i hippe omgivelser på Sydhavnen, og stadigt flere restauranter, caféer og barer har efterhånden et stort udvalg af gin. Gin er hottere end hot, og her er seks gode steder til din næste gin i Aarhus. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her