*

Politik

Analyse: Permanent grænsekontrol »helt urealistisk«

DFs forslag om en permanent grænsekontrol kommer ikke uden risici for partiet, mener Hans Engell.

Dansk Folkepartis forslag om en permanent grænsekontrol er helt urealistisk.

Sådan lyder kommentaren fra politisk analytiker Hans Engell, efter at Kristian Thulesen-Dahl i onsdagens udgave af Berlingske har sagt, at han vil lægge et "ekstremt pres" på Lars Løkke Rasmussen for at genindføre en hermetisk lukket grænse.

Thulesen-Dahl til Løkke: Luk grænsen nu!

»Forslaget er helt urealistisk. Hvis en dansk regering gennemfører en hermetisk lukning af grænsen, vil beslutningen blive set som et markant brud på vores EU-forpligtelser. Det vil blive modtaget ekstremt kritisk, og vi vil i virkeligheden bringe os på kant med det gode selskab i EU,« lyder vurdering fra politisk analytiker Hans Engell.

En permanent lukket grænse har igennem længere tid stået højt på Dansk Folkepartis ønskeliste i forsøget på at bremse den store indvandring til landet. Hans Engell vurderer, at Dansk Folkepartis manglende evne til at omsætte dette forslag til virkelighed rejser et spørgsmål om partiets reelle indflydelse.

»Det er ikke risikofrit for Dansk Folkeparti, når de kommer med den slags forslag, som bliver skudt ned af regeringen. Der vil være vælgere, der vil hænge Kristian Thulesen-Dahl op på hans ord om, at Dansk Folkeparti ville få størst indflydelse udenfor regeringen. De vil sætte spørgsmålstegn ved, hvor meget indflydelse de reelt har, når regeringen afviser et forslag om en lukket grænsekontrol.«

Venstre frygter, at grænselukning vil dræne landet for politi

Dansk Folkeparti er de seneste blevet kritiseret for at bakke op om et kontanthjælpsloft, der særligt ventes at ramme enlige mødre hårdt. Hans Engell afviser dog, at forslaget om en lukket grænsekontrol er et forsøg på at dække denne kritik.

»Kontanthjælpsloftet vil ramme mange etniske danskere, men den vil i allerhøjeste grad ramme gruppen af indvandrere i Danmark. Og derfor handler kontanthjælpsreformen mere om udlændingepolitik for Dansk Folkeparti, ligesom partiet ikke ser den som et løftebrud,« siger Hans Engell.

Ifølge Hans Engell skal foreslaget i stedet ses i lyset af det kommende EU-topmøde, hvor særligt flygtningekrisen vil være på dagsorden.

»Timingen skal mere ses i relation til, at hele flygtningeproblematikken virkelig kommer i overskrifterne den kommende tid. Både med et EU-topmøde, forhandlinger med Tyrkiet, ligesom udlændingemyndighederne forudser, at der kommer en betydelig stigning i indrejsetallene i de kommende måneder,« siger Hans Engell.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Mon Anders Samuelsen vil være ’stålsat’ i Bruxelles?

Anders Vistisen
Når Anders Samuelsen engang skriver sine erindringer, så giver han måske en ærlig forklaring på, at han som leder af Liberal Alliance som sin pris for at gå med i regeringen forlangte at blive udenrigsminister. For som Simon Emil Ammitzbøl så rammende sagde det i 2011, så har Liberal Alliancen ingen udenrigspolitik.

Blog: Vi skal investere meget mere i København

Jens-Kristian Lütken
Der skal bygges en havnetunnel i København. Så kan jyderne til gengæld få alle de statslige arbejdspladser de orker

Blog: Italien – it’s complicated

Christel Schaldemose
Udfaldet af den italienske forfatningsafstemning i weekenden får ikke de store konsekvenser for EU i denne omgang. Der er stadig alt for mange ubekendte i italiensk politik.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her