*

Politik

Lavere ydelser til flygtninge skærper kamp om billige boliger

Der er ikke billige boliger nok til alle, så flere vil blive sat på gaden, når endnu en gruppe mennesker sættes ned i ydelse, lyder advarslen.

»Regeringen skaber en situation, hvor der bliver en voldsom rift om boliger i den billige ende af markedet. Det forværres af, at den lavere ydelse nu også rammer med tilbagevirkende kraft,« siger Jacob Bundsgaard (S), borgmester og næstformand for kommuneforeningen KL. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Konkurrencen om billige boliger, der kan betales med en reduceret offentlig ydelse, skærpes. Tirsdag andenbehandler Folketinget et lovforslag, som indebærer, at flygtninge, der har været her i mindre end syv år, sættes ned fra kontanthjælp til den markant lavere integrationsydelse fra den 1. juli i år. Det berører ifølge et notat fra regeringen 21.000 personer.

Palle Adamsen, formand for Boligselskabernes Landsforening, BL, vurderer, at mindst halvdelen af dem kan få svært ved at fastholde deres nuværende bolig, fordi de ikke længere kan betale huslejen. Der er imidlertid langtfra nok billige boliger at skifte til.

Også de mange nye flygtninge, der i disse måneder kommer ud i kommunerne, og dem, der bliver ramt af regeringens kontanthjælpsloft, er på jagt efter boliger, der er til at betale, påpeger Palle Adamsen.

»Jagten på den billige bolig bliver enorm. Den yderste konsekvens for disse mennesker, der bor i en lejlighed, de ikke længere kan betale, er, at de risikerer at blive sat på gaden,« siger Palle Adamsen. Han forventer flere udsættelser som følge af den nye lov.

Det samme gør Jacob Bundsgaard (S), næstformand for kommuneforeningen KL:

»Regeringen skaber en situation, hvor der bliver en voldsom rift om boliger i den billige ende af markedet. Det forværres af, at den lavere ydelse nu også rammer med tilbagevirkende kraft.«

Integrationsminister Inger Støjberg anerkender, at kommunerne står med en udfordring med at skaffe boliger:

»Men begrundelsen for at indføre den lave integrationsydelse er, at folk skal ud på arbejdsmarkedet og ikke forsørges af det offentlige.«

Regeringen har på forhånd sikret sig et smalt blåt flertal.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Drop ulandsbistanden og giv pengene til danske virksomheder

Jens Kindberg
Vi mangler i den grad vækst i Danmark. Økonomien har stået stille i 10 år, og i samme periode er andre lande løbet fra os. Vi er ikke længere en del af OECD’s top 10 liste over verdens rigeste lande, og der er intet, som tyder på, at vi kommer tilbage i top 10 sådan lige med det samme. Den manglende vækst går ud over velstanden og muligheden for at sikre den eftertragtede velfærd. Samtidig betaler vi 15 mia. kroner i ulandsbistand om året. Det svarer til 3.488,37 kroner pr. borger, som betaler skat ud over bundfradraget.
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her