*

 

Politik

Politisk analytiker: Usædvanlig udmelding fra Kristian Jensen

Kristian Jensen (V) har meldt sig klar til kamp om formandsposten i sit parti. Det er en både »farlig« og »usædvanlig« diskussion at tage offentligt, vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker Marchen Neel Gjertsen.

»Hvis man ikke kan lide magtkamp, skal man holde sig ude af politik. Sådan er det bare. Der er ikke stillet garantier op for nogen som helst. Jeg arbejder ud fra det, jeg gerne vil, og det er min hensigt at fortsætte med at gøre det,« lyder meldingen fra Kristian Jensen (V) i Jyllands-Posten søndag. Foto: Finn Frandsen

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen en dag skal afløses som formand for Venstre, er partiets næstformand Kristian Jensen klar til at tage kampen op.

Det udtaler han søndag i Jyllands-Posten.

»Hvis man ville sidde som næstformand i Venstre gennem snart syv år uden at have ambition om at træde op på den øverste skammel, så skulle man tage og stoppe og overlade posten til nogle andre,« lyder det fra Kristian Jensen, der samtidig erklærer sig klar til magtkamp.

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, kalder udmeldingen »usædvanlig«.

»Det er usædvanligt, at en næstformand på den måde begynder at udtale sig om, hvad der skal ske, når en partiformand på et tidspunkt ikke er der længere,« siger Marchen Neel Gjertsen, der ikke mindes tilsvarende fortilfælde.

»Under hele perioden med Helle Thorning-Scmidth (S), som jo en række år blev rygtet til EU og havde udsigt til at tabe valget, var der ikke en særlig åben diskussion om, hvem der skulle tage over. I partiet var der konsensus om, at det skulle være Mette Frederiksen, men det var ikke noget, hverken hun eller partiet talte offentligt om,« siger hun.

Kristian Jensen klar til kampvalg om formandsposten i Venstre

Selv om udmeldingen ifølge Marchen Neel Gjertsen ikke får de store konsekvenser, er den med til at holde liv i en diskussion, der har »ligget latent i partiet i flere år«. Og en diskussion, som partiet ifølge den politiske analytiker helst vil være foruden.

»For et parti er det altid rarest, at det er fuldstændig ro omkring, hvem der overtager posten, og at det ikke bliver diskuteret offentligt,« siger hun og tilføjer:

»Det er en farlig diskussion, som skaber usikkerhed og magtkampe på tværs.«

Det er dog en diskussion, som er særligt åben i Venstre, påpeger Marchen Neel Gjertsen. Hun mener, at man i partiet kan tale om et ”før” og ”efter” sommeren 2014, hvor Kristian Jensen afstod fra at kaste Venstre ud i et splittende kampvalg om formandskabet og dermed lod Lars Løkke Rasmussen beholde posten.

»Siden den sommer har man talt mere åbent i Venstre om partiets fremtid, og det i sig selv er i virkeligheden ganske usædvanligt. Kristian Jensen har været næstformand igennem mange år og har været udpeget som efterfølger af både partiet og af sig selv, men alligevel bliver der ved med at være tvivl om arvefølgen.«

Derfor har næstformanden ikke råd til, at der hersker nogen tvivl om, hvorvidt han er klar til at være betræde den øverste post i partiet, mener hun.

»Nogle tolkede dengang hans beslutning som om, han ikke var klar, da det virkelig gjaldt. Og det har kostet ham i forhold til hans egne loyale støtter og deres tro på, at han er den rette kandidat,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Derfor vurderer hun også, at hans udmelding er rettet mod baglandet, som netop skal overbevises om, at han er den rigtige mand til jobbet. Bliver der kampvalg om formandsposten, gælder det for Kristian Jensen om at mobilisere de delegerede partisoldater, og skal det lykkes for ham, bliver han ifølge Marchen Neel Gjertsen nødt til at sende klare signaler om, at han er klar til at tage kampen op.

Dog skal man ikke »lægge det helt store i Jensens motiver«, siger hun.

»Han er blevet spurgt, og han har svaret. Derfor tror jeg ikke, at man skal tolke den store optrapning ind i det fra hans side. Men det er en klar melding til baglandet om, at han står parat,« lyder vurderingen.

Der er ikke andre ledende politikere i Venstre, der offentligt har proklameret, at de er klar til magtkamp. Flere har peget på bl.a. Søren Gade og Inger Støjberg som mulige afløsere. Sidstnævnte har dog afvist, at hun for nuværende har formandsambitioner.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Pas på: Nye Borgerlige taler til stodderen i folk, og han har kronede dage

Camilla Schwalbe
De nye borgerlige overgår Dansk Folkeparti på menneskesyn og værdipolitik. De siger al det, som det dunkle vælgerdyb vil høre. Og de har en ”femme fatale” til at lokke folk mod bunden.

Blog: Thulesen Dahl har stadig ikke leveret resultater

Rune Toftegaard Selsing
Thulesen Dahl lever højt på sit partis troværdighed i udlændingespørgsmålet. I realiteten har han endnu ikke leveret hverken virkningsfulde forslag eller resultater.

Blog: Frihed til alle – undtagen muslimerne?

Victor Boysen
Nye Borgerlige vil øge danskernes frihed, men ønsker samtidig et totalforbud mod tørklæder i det offentlige rum. Hvad blev der af friheden til danske muslimer?
Annonce
Biler
Årets Bil 2017: Her er kandidaterne til årets bilpris
Kåringen af Årets Bil i Danmark byder på godt 20 bilnyheder, der alle er på jagt efter at vinde hæderen. For første gang kan det blive en SUV, der løber med sejren, men hybridbilerne lurer. 
Se flere
Bolig
Hvorfor trækker byggesager ud i nogle kommuner?
I to kommuner tager det kun fire dage, mens det i en anden kommune tager hele 101 dage at få en byggetilladelse, men hvorfor er der så stor forskel på sagsbehandlingen i kommunerne? 
Se flere
Viden
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her