*

Politik

S: EU-aftale er et hårdt slag mod menneskesmuglerne

En aftale mellem EU og Tyrkiet om flygtninge vil skabe orden i det aktuelle kaos, mener Socialdemokraterne.

Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Det er ikke en mirakelkur, men dog et alvorligt indgreb mod de kyniske menneskesmuglere, der udnytter mennesker i nød.

Sådan vurderer Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, den aftale, som EU og Tyrkiet er på vej til at blive enige om.

- Det vil være et meget vigtigt skridt mod at få styr på hele flygtningesituationen, hvis der kan komme en aftale med Tyrkiet. Samtidig må vi ikke være så naive at tro, at den kan løse alle problemer, siger Nicolai Wammen til Ritzau.

- Men det vil være et alvorligt slag mod menneskesmuglernes forretningsmodel og samtidig også et vigtigt bidrag til at skabe mere ordnede forhold i en situation, der lige nu er meget kaotisk, siger han.

Efter et topmøde natten til tirsdag blev de 28 EU-lande og Tyrkiet enige om et såkaldt slutdokument, som peger frem mod et kommende topmøde i Bruxelles i næste uge.

Og dermed er EU og Tyrkiet tættere på en aftale, som ifølge begge parter kan tæmme flygtninge- og migrationskrisen, der i høj grad har udfordret EU-samarbejdet.

En central del af aftalen handler om at lukke menneskesmuglernes ruter og at gøre det nytteløst for flygtninge at krydse Middelhavet. Tyrkiet skal tage alle personer tilbage, som illegalt krydser Middelhavet fra Tyrkiet til de græske øer, lyder det.

Og for hver syrer, som Tyrkiet tager imod fra Grækenland, skal EU-landene tage imod en syrer fra de tyrkiske flygtningelejre.

- Det er vigtigt at sikre en aftale med Tyrkiet, som betyder, at vi i fællesskab kan få mere ordnede forhold for de mange mennesker, der er på flugt, siger Nicolai Wammen.

For at hjælpe er Tyrkiet blevet stillet tre milliarder euro i udsigt. Desuden lægges der op til at åbne nye kapitler i forhandlingerne om et muligt tyrkisk medlemskab af EU.

Der er dog lang vej igen, før det kan blive en realitet, understreger Nicolai Wammen og henviser blandt andet til den manglende pressefrihed i Tyrkiet.

- Det Tyrkiet, vi kender i dag, står ikke til at blive medlem af EU, og jeg synes ikke, at et tyrkisk medlemskab er en aktuel diskussion på nuværende tidspunkt, siger han.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Mon Anders Samuelsen vil være ’stålsat’ i Bruxelles?

Anders Vistisen
Når Anders Samuelsen engang skriver sine erindringer, så giver han måske en ærlig forklaring på, at han som sin pris for at gå med i regeringen forlangte at blive udenrigsminister.

Blog: Vi skal investere meget mere i København

Jens-Kristian Lütken
Der skal bygges en havnetunnel i København. Så kan jyderne til gengæld få alle de statslige arbejdspladser, de orker.

Blog: Italien – it’s complicated

Christel Schaldemose
Udfaldet af den italienske forfatningsafstemning i weekenden får ikke de store konsekvenser for EU i denne omgang. Der er stadig alt for mange ubekendte i italiensk politik.
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere
Sigtelse: Tre personer har indsmuglet 11,7 tons hash
To mænd og en kvinde fra Sjælland blev onsdag anholdt og sigtet for at have indsmuglet 11,7 tons hash fra Spanien til Danmark. Politiet har efterforsket personerne i 10 måneder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her