*

Politik

Efter regeringskrise: Giv os en "rigtig" miljøminister

Partier og organisationer vil adskille Miljø- og Fødevareministeriet efter konflikt om landbrugspakken. Men det kan give nye konflikter, mener professor.

Eva Kjer Hansen overtog to ministerier fra den tidligere SR-regeringen. Det er første gang, fødevare- og miljøområdet er under samme ministerium. SVOLD MATHIAS

Da det borgerlige flertal sidste sommer genvandt magten, overtog Eva Kjer Hansen ikke kun ét, men to ministerier.

Lars Løkke valgte nemlig at lægge Fødevareministeriet sammen med Miljøministeriet og dermed skulle Eva Kjer Hansen forsøge at forene to ministerier, hvor interesserne ofte har været modstridene.

Otte måneder senere har en debat om balancen mellem lempelser til landbruget og miljøhensyn kostet Eva Kjer Hansen ministerposten, efter De Konservative erklærede mistillid til hende.

Nu efterlyser både politiske partier og miljøorganisationer igen en opsplitning af de to ministerier.

»Sagen viser, at det kan være stærkt problematisk at have landbrug og fødevarer under samme ministerium som miljøet. Det var dømt til at ende galt, når Eva Kjer Hansen blev hyret til at give en kæmpe håndsrækning til landbruget. Vi håber, at Løkke har erfaret, at det bedste vil være igen at have en selvstændig miljøminister fremover,« siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark.

Eva Kjer Hansens afgang som minister har fået flere partier til at efterlyse en splittelse af Miljø- og Fødevareministeriet.

»Miljøet er skrøbeligt og har brug for særlig opmærksomhed. Fødevare- og landbrugsområdet har fyldt alt for meget i forhold til alle de væsentlige miljødagsordener,« siger Christian Poll, natur- og landbrugsordfører for Alternativet.

Han bakkes op af Enhedslisten, der er indgået et fælles parløb med Alternativt om at få etableret et selvstændigt miljøministerie.

»Den eneste fornuftige konsekvens af denne skandale er, at splitte miljø- og fødevareministeriet op igen, og skabe et selvstændigt miljøministerium, der kan varetage miljøet og naturens interesser,« siger Maria Gjerding, miljøordfører for Enhedslisten.

Også Danmarks Naturfredningsforening kalder på Facebook sammenlægningen en fejl. De håber på en »rigtig miljøminister«.

Landbrugsberegninger var forkerte: Universitet trækker dem tilbage

Miljøministeriet så for første gang dagens lys i 1973, da Ministeriet for Forureningsbekæmpelse fik tildelt en lang række nye områder.

Det grønne ministerium fik endnu en oprejsning, da det i 1994 blev slået sammen med Energiministeriet og prioriteret med et tungt socialdemokratisk navn som Svend Auken på ministerposten.

Men siden da har ministeriets tyngde været på retur. Først da Anders Fogh Rasmussen (V) i 2001 halverede ministeriet ved at skære energiområdet væk, og siden da Lars Løkke i sommers fusionerede miljø og fødevare til et ministerium. 

Bæredygtigt Landbrug En katastrofe at bruge ministeren i et politisk spilProfessor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, mener da også, at sammenlægningen har været udtryk for et bevidst politisk valg.

»Der er ingen tvivl om, at miljøområdet er blevet nedprioriteret, når det er slået samme med Fødevareministeriet, fordi fødevaredelen har været politisk prioriteret fra regeringen. Egentlig er det to områder, hvor interesseorganisationerne ofte er i konflikt, og forløbet omkring Eva Kjers afgang har også vist, at det er en udfordring at tale begge sager under samme forvaltning,« siger Per Nikolaj Bukh.

Han påpeger dog, at den seneste tids konflikt og ministerafgang ikke betyder, at sammenlægningen er en dårlig ide.

Hvad skal der ske med tillægsaftalen?

»Når man politisk vil integrere miljøet i det erhvervsorienterede fødevareområde, giver det god mening, at de er lagt sammen. Det gør, at man undgår konflikter i forvaltningen mellem to ministerier. Nu handler det bare om at få det til at fungere under en ny minister,« siger professoren.

Bæredygtigt Landbrug appellerer også til statministeren om, at ministeriet bliver under ét, fortæller bestyrelsesformand Flemming Fuglede til Jyllands-Posten 

Lars Løkke har meddelt, at han vil udpege en ny miljø- og fødevareminister i begyndelsen af næste uge.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Den hårde tone fører til politisk vold

David Trads
Hvem har ansvaret for den alt for hårde tone? Det har en alliance af Dansk Folkeparti, Trykkeselskabet, Den Korte Avis og enkelte andre politikere og erhvervsfolk. De radikaliserer.

Blog: Hvorfor vil alle gakkerne legalisere hash?

Rune Toftegaard Selsing
Et ret ligegyldigt emne som narkotika er omgærdet af et stort hysteri, fordi principdyrkelsen har taget overhånd.

Blog: Skandaløs dækning af Brexit

Morten Uhrskov Jensen
Mere fordomsfuldt og uprofessionelt end DR og TV2 News bliver det ikke. En ynk på en meget vigtig aften.
Annonce
Bolig
Sådan skabte familien Lykke en strandvejsvilla, der forandrede familiens liv
Familien Lykke boede i otte år i deres hus ved Strandvejen i Køge, før de opførte den tilbygning, som forvandlede et småt og ordinært hus til et rummeligt og moderne hjem. 
Se flere
Det store ikon for byen
Byhistorie: Aarhus Rådhus fremtræder som en sjælden vellykket bygning, der er blevet en del af det aarhusianske dna. Sådan tegnede det ikke, da huset skulle bygges, og borgerne forlangte et rigtigt rådhus mmed tårn. Dette er historien om rådhuset, der fylder 75 år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her