*

Politik

Analytiker: Der kan opstå en stemning af hævn

Statsministeren har ifølge Jyllands-Postens politiske analytiker ikke meget at glæde sig over.

Foto: Carsten Bundgaard

Lars Løkke Rasmussen har med Eva Kjer Hansens afsked ikke været i stand til at disciplinere De Konservative og deres stålfaste mistillid til miljø- og landbrugsministeren.

Det vurderer Marchen Neel Gjertsen, politisk analytiker på Jyllands-Posten, som siger:

»Nu har de haft en form for gruppeterapi på Marienborg, som kan have ført noget godt med sig under alle omstændigheder. Men hvis Løkkes ambition med denne øvelse var at disciplinere samtlige blå partier og sige, "det er mig, der bestemmer og afgør, hvem der skal være minister", så er han ikke lykkedes med det.«

»Det er indlysende, at statsministeren havde gjort det til sit succeskriterium, at Eva Kjer Hansen fortsatte som minister, og på den måde har han ikke meget at glæde sig over i den nuværende situation.«

Marchen Neel Gjertsen, Jyllands-Postens politiske analytiker Foto: Stine Bidstrup
Da statsministeren i onsdags ved et pressemøde sagde, at han hverken ønsker at fyre sin minister eller udskrive valg, var der ikke store forventninger til, at De Konservative med sine seks mandater kunne komme ud af sagen som vinder.

»Som det står lige nu, er det De Konservative, som trækker sig ud af diskussionen med skindet på næsen.«

Marchen Neel Gjertsen tror dog ikke, at De Konservative får det nemt i deres samarbejde med blå blok.

»Jeg tror ikke, De Konservative skal regne med den helt store velvilje fra de blå venner i den kommende tid. Der kan meget vel opstå en stemning af hævn, hvis ikke man passer på.«

Pape blev Eva Kjers bøddel: Støtter fortsat Løkke

Eva Kjer Hansens offentliggørelse af, at hun vælger at trække sig som minister, kom tre kvarter efter, at De Konservative inviterede til pressemøde. Marchen Neel Gjertsen mener ikke, at der var nogen grund til, at den afgående minister skulle trække smerten ud.

»Så der var ingen grund til at afvente en ydmygelse via et konservative pressemøde.«

Statsministeren har flere gange gjort det klart, at han ikke ville fyre Eva Kjer Hansen som minister. Men at hun nu frivilligt træder tilbage kommer ifølge Marchen Neel Gjertsen dog ikke til at skærme for, at det reelt var statsministerens beslutning.

»Jeg abonnerer ikke på den teori, at det gør den store forskel, om hun trækker sig eller bliver fyret. Selvfølgelig kan man udadtil lave den fortælling, at det var hende selv, der ville gå af, men det er altså statsministerens afgørelse. For hvis han beder ministeren om at blive, så bliver hun«.

Følg
Jyllands-Posten
Kronik: Fakta og myter om landbrugspakken
Jørgen Eivind Olesen, professor Institut for Agroøkologi Aarhus Universitet | Leif Knudsen, chefkonsulent SEGES Planter & Miljø
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Dansk Folkepartis brexit-hykleri

Morten Uhrskov Jensen
Det er ikke så let, når man går mere op i taktik end i at gøre noget for Danmark.

Blog: Den hårde tone i debatten skyldes ofte, eliten ikke hører efter

Angela Brink
Udskamning fra elitære debattører kombineret med oplevelsen af at stå over for problemer, hverken meningsdannere eller politikere synes at tage alvorligt, fører til såkaldt hadefuldt sprog.

Blog: Lykketoft har ret: Brexit-afstemningen var en politisk tåbelighed

Jens-Kristian Lütken
23. juni er langt mere end en lærestreg. Det er en gedigen knockout, hvor resterne af EU’s gebis ligger spredt i alle fire ringhjørner.
Annonce
Bolig
Skal du på ferie? 10 gode råd, der kan redde haven
Kan du beskære havens træer og buske, hvad gør du med haven, før du tager på ferie, og hvordan klipper du bedst det høje græs, når du kommer hjem? Få gode råd til haven i juli. 
Se flere
Thomsen: "Storbritannien er ramt af en politisk nedsmeltning"
EU vil ikke give briterne det ”tag-selv bord”, som brexit-bevægelsens talerør Boris Johnsen ønsker, når Storbritannien skal stå uden for EU. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her