*

Politik

S vil bruge flere penge på flygtninge, men kritiseres for at være uambitiøs

Mette Frederiksen vil sløjfe en sænkning af arveafgiften og sende 200 mio. kr. til nærområderne.

Efter at være vendt hjem fra et besøg i Jordan fremlægger partiformand Mette Frederiksen et forslag om at afsætte 200 mio. kr. ekstra i år. Det skal ske ved at sløjfe regeringens planlagte sænkning af arveafgiften ved generationsskifte i virksomheder. Arkivfoto: Carsten Bundgaard

Socialdemokraterne vil sende flere penge til flygtninge i områderne nær den syriske krig.

Efter at være vendt hjem fra et besøg i Jordan fremlægger partiformand Mette Frederiksen et forslag om at afsætte 200 mio. kr. ekstra i år. Det skal ske ved at sløjfe regeringens planlagte sænkning af arveafgiften ved generationsskifte i virksomheder.

»Vi vil bruge 200 mio. kr. ekstra – oven i de penge, der i forvejen er afsat,« siger S-formanden og forklarer, at verden ved at »sende flere penge sørger for, at færre flygter«.

Hun har tal, der viser, at pengene kan »brødføde 50.000 familier et år i lejrene« eller »give skolebøger og skoleremedier til 1,3 mio. børn«.

Frederiksen vil dog fortsat ikke sætte tal på, hvilket niveau udviklingsbistanden samlet set skulle have, hvis hun kunne bestemme. Før valget havde partiet en målsætning om at bruge 1 pct af BNP. Den ambition blev skrottet i valgkampen og er ikke erstattet af et nyt konkret tal.

»Det vil afhænge af situationen,« siger Frederiksen og henviser til de ukendte faktorer: økonomien og flygtningesituationen i fremtiden.

SF’s udviklingsordfører, Holger K. Nielsen, er enig i forslaget, men ønsker sig mere af oppositionslederen.

»Vi synes, at Socialdemokraterne burde være mere ambitiøse på udviklingsbistanden. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de ikke holder fast i målet om 1 pct.,« siger han.

Den radikale leder, Morten Østergaard, erklærer sig »mere enig med den Mette Frederiksen, der vil øge bistanden i nærområderne, end med den Mette Frederiksen, der ikke vil fastholde vores gamle mål«.

Ifølge Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen, er S-forslaget bare »tom snak«.

»Man prøver at slå politisk plat på de arme mennesker. Hvis S virkelig ville det her, ville de fremlægge et finanslovsforslag, hvor det var indregnet og finansieret, hvad de samlet set vil,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Modsvar fra gymnasieelev: Nej, vi er luddovne og umotiverede

Nikolaj Holst Sandvad, Multebærvej 32, Sabro
Jeg vil vove at påstå, at langt størstedelen af de unge som opfatter sig selv som en udsat gruppe under angreb, blot er dovne og ikke egnede til at gå i gymnasiet.
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Stop så forherligelsen af utroskab, det er jo skadeligt

Angela Brink
I pip rundt omkring i de mere kulturradikale medier kører der med jævne mellemrum artikler og programmer, der handler om, at utroskab er fint. Men utroskab skal ikke glorificeres i det offentlige rum af folk, der blot tilfældigvis har adgang til mediebilledet.

Blog: Nekrologen er død

Mikael Jalving
Hvis det at ytre sig frit og frygtløst uden at true andre på andet end deres intelligens er anstødeligt, så må vi have mere af den slags umoral.

Blog: Hallo – vi har jo brug for udlændinge

Victor Boysen
Danmark mangler uddannet arbejdskraft for fulde gardiner. Derfor har vi brug for investeringer i uddannelse – og flere udlændinge.
Annonce
På snescooter i de nordnorske bjerge
De store hvide bjergtinder og åbne, tilfrosne åer giver det nordlige Norge en alsidig og ubehersket natur. En ubehersket natur, som man for alvor fornemmer bag rattet på en snescooter. 
Se flere
Biler
Se flere
Bolig
Hvad gør du, hvis trægulvet knirker?
Knirkende gulvbrædder kan være irriterende, men de er heldigvis relativt lette at reparere, hvis hele gulvet ikke skal skiftes. Få et godt tip her fra Bolius. 
Se flere
På snescooter i de nordnorske bjerge
De store hvide bjergtinder og åbne, tilfrosne åer giver det nordlige Norge en alsidig og ubehersket natur. En ubehersket natur, som man for alvor fornemmer bag rattet på en snescooter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her