*

Politik

S vil bruge flere penge på flygtninge, men kritiseres for at være uambitiøs

Mette Frederiksen vil sløjfe en sænkning af arveafgiften og sende 200 mio. kr. til nærområderne.

Efter at være vendt hjem fra et besøg i Jordan fremlægger partiformand Mette Frederiksen et forslag om at afsætte 200 mio. kr. ekstra i år. Det skal ske ved at sløjfe regeringens planlagte sænkning af arveafgiften ved generationsskifte i virksomheder. Arkivfoto: Carsten Bundgaard

Socialdemokraterne vil sende flere penge til flygtninge i områderne nær den syriske krig.

Efter at være vendt hjem fra et besøg i Jordan fremlægger partiformand Mette Frederiksen et forslag om at afsætte 200 mio. kr. ekstra i år. Det skal ske ved at sløjfe regeringens planlagte sænkning af arveafgiften ved generationsskifte i virksomheder.

»Vi vil bruge 200 mio. kr. ekstra – oven i de penge, der i forvejen er afsat,« siger S-formanden og forklarer, at verden ved at »sende flere penge sørger for, at færre flygter«.

Hun har tal, der viser, at pengene kan »brødføde 50.000 familier et år i lejrene« eller »give skolebøger og skoleremedier til 1,3 mio. børn«.

Frederiksen vil dog fortsat ikke sætte tal på, hvilket niveau udviklingsbistanden samlet set skulle have, hvis hun kunne bestemme. Før valget havde partiet en målsætning om at bruge 1 pct af BNP. Den ambition blev skrottet i valgkampen og er ikke erstattet af et nyt konkret tal.

»Det vil afhænge af situationen,« siger Frederiksen og henviser til de ukendte faktorer: økonomien og flygtningesituationen i fremtiden.

SF’s udviklingsordfører, Holger K. Nielsen, er enig i forslaget, men ønsker sig mere af oppositionslederen.

»Vi synes, at Socialdemokraterne burde være mere ambitiøse på udviklingsbistanden. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de ikke holder fast i målet om 1 pct.,« siger han.

Den radikale leder, Morten Østergaard, erklærer sig »mere enig med den Mette Frederiksen, der vil øge bistanden i nærområderne, end med den Mette Frederiksen, der ikke vil fastholde vores gamle mål«.

Ifølge Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen, er S-forslaget bare »tom snak«.

»Man prøver at slå politisk plat på de arme mennesker. Hvis S virkelig ville det her, ville de fremlægge et finanslovsforslag, hvor det var indregnet og finansieret, hvad de samlet set vil,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Hvorfor jeg støtter Trump

Morten Uhrskov Jensen
Det er endnu engang blevet nødvendigt at få nogle ting på det rene.

Blog: Et velfungerende lånemarked er essentielt for et velfungerende samfund

Jens Kindberg
Hvad er bedst? At de mindre danske banker får så store kapitalkrav, at flere af dem skal spinke og spare for at leve op til kravene eller skal der slækkes på kravene? Jeg tror en løsningsmodel kan være crowdfunding.
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
»... og her er vejrudsigten sendt direkte fra Dokk1«
DR Sporten og DR Vejret begynder indflytning i Dokk1 til juni og sender første gang i februar 2018. Det bliver en gevinst for hele byen, når Aarhus bliver baggrundstæppe for DR-programmerne, mener borgmesteren. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her