*

Politik

Alle V-borgmestre på nær én sender støtte til Eva Kjer

Én Venstre-borgmester vil ikke direkte udtrykke støtte til Eva Kjer Hansen som miljø- og fødevareminister. Han vil ikke blande sig i Christiansborg-fnidder, siger han.

Eva Kjer Hansen i samtale med Venstre-kollegerne Jane Heitmann og Thomas Danielsen i folketingssalen torsdag, hvor landbrugspakken blev vedtaget. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

48 Venstre-borgmestre giver nu Eva Kjer Hansen et klap på skulderen midt i regeringskrisen, som tegner til at koste hende ministerposten.

Torsdag har V-borgmestrene udsendt en støtteerklæring, hvor de giver udtryk for »fuld opbakning og støtte« til Eva Kjer Hansen, der står til at blive væltet af et mistillidsvotum i Folketinget på onsdag.

Sagen kort
  • 14. februar: Berlingske skriver, at en række forskere kritiserer miljøregnskabet bag landbrugspakken og kalder det bl.a. for »kreativ bogføring«.
  • 17. februar: De Konservative kræver kompenserende miljøtiltag fra regeringen.
  • 21. februar: Blå blok, der står bag landbrugspakken, samles hos miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen for at drøfte kravet fra K. Mødet ender uden resultat.
  • 23. februar: Folketinget afholder en eksperthøring efterfulgt af et samråd. De Konservative udtrykker mistillid til miljøministeren. Lars Løkke Rasmussen indkalder om aftenen de borgerlige partiledere til krisemøde i Statsministeriet.
  • 24. februar: Partiformændene mødes igen. K fastholder mistilliden til Eva Kjer Hansen, Løkke vil fortsat beholde hende. De aftaler at mødes igen for at forhandle om en tillægsaftale.
  • 25. februar: Landbrugspakken bliver endeligt vedtaget i Folketinget.
»Erklæringen viser, at vi har fuld tillid til ministeren,« skriver de 48 ud af Venstres 49 borgmestre.

Men der mangler altså én.

Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten (V) har nemlig frabedt sig at være med i støtteerklæringen.

»Jeg blander mig ikke i det Christiansborg-fnidder, som jeg synes, der foregår i øjeblikket. Det mener jeg, at politikerne på Christiansborg selv skal arbejde med,« siger han til Jyllands-Posten.

Men bakker du op om Eva Kjer?

»Jeg bakker fuldt op om regeringen og har fuld tillid til, at Lars Løkke nok skal løse den her udfordring. Men det er ikke noget, som jeg personligt vil blande mig i.«

Men ja eller nej – støtter du Eva Kjer som minister?

»Jeg bakker fuldt op om, at Lars Løkke kan finde en god løsning på den situation, som de står i lige nu inde på Christiansborg. Og imens passer jeg mit arbejde ude i kommunalpolitikken.«

Du vil ikke sige, om du støtter Eva Kjer specifikt?

»Jeg bakker op om regeringen. Men jeg vil ikke sige, om jeg kan støtte den ene eller den anden minister. For mig er det her en sag, som Lars Løkke skal løse, og det har jeg fuld tillid til, at han kan klare.«

Eva Kjer er med på sidelinjen til blå forhandlinger

Det er Gribskov-borgmester Kim Valentin, der har taget initiativ til støtteerklæringen. Han mener, at der var brug for et klart signal.

»Der må ikke være nogen tvivl om, at vi som Venstre-borgmestre står bag Eva Kjer Hansen. Jeg håber, at hun ved, at der er rigtig mange, der har tillid til hende,« siger han om støtteerklæringen.

Ikke overraskende er Kim Valentin derfor ked af udsigten til, at Eva Kjer Hansen bliver væltet senest på onsdag, hvor et flertal i Folketinget bestående af rød blok og De Konservative vil stemme for et mistillidsvotum. Samtidig langer Gribskov-borgmesteren skarpt ud efter De Konservative, som har gjort det klart, at de forlader Marienborg-forhandlingerne med Lars Løkke Rasmussen og de øvrige blå partier, hvis Eva Kjer Hansen sidder med ved bordet.

»Det, synes jeg faktisk, er uforskammet, at man ikke respekterer Eva Kjer Hansen som den dygtige politiker, hun er. At man holder hende ude for de forhandlinger, som foregår nu. Det er ikke respektfuldt nok i forhold til en så seriøs politiker som Eva Kjer Hansen,« siger Kim Valentin.

Løkke har stadig fuld tillid til Eva Kjer – trods mistillidsvotum

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har gentagne gange understreget, at han stadig har fuld tillid til sin miljø- og fødevareminister, selvom hun anklages for at have givet misvisende oplysninger til Folketinget. Tidligere torsdag sagde han, at det er mere sandsynligt, at han udskriver folketingsvalg, end at han personligt fyrer hende.

Også i det konservative bagland er blevet spurgt til regeringskrisen. Her har 121 K-byrådsmedlemmer svaret på en rundspørge fra Ritzau, og ud af de 121 bakker 113 op om K-formand Søren Pape Poulsens beslutning om at udtrykke mistillid til Eva Kjer Hansen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Lad os få noget mere kritisk sans i medierne

Josephine Fock
Kan det virkelig passe, at der skal et Detektor-program til, før medierne vil forholde sig kritisk til regeringens spin? Sagen om PSO-ordningen kunne desværre tyde på det.

Blog: Vil Thulesen Dahl være statsminister redde Danmark?

Rune Toftegaard Selsing
Der er en grund til, at Thulesen Dahl ikke forlanger reelle stramninger af udlændingepolitikken.

Blog: Stop så forherligelsen af utroskab, det er jo skadeligt

Angela Brink
I pip rundt omkring i de mere kulturradikale medier kører der med jævne mellemrum artikler og programmer, der handler om, at utroskab er fint. Men utroskab skal ikke glorificeres i det offentlige rum af folk, der blot tilfældigvis har adgang til mediebilledet.
Annonce
Slotsferie på sønderjysk: Gram Slot - fra nedslidt ruin til økologisk kraftcenter
Et utal af arrangementer lokker hvert år over 120.000 besøgende forbi Gram Slot i Sønderjylland. Det er muligt at overnatte på slottet, og så kan man også blot stoppe op på forbivejen og klappe dyrene i minizooen. 
Se flere
Bolig
Hvad gør du, hvis trægulvet knirker?
Knirkende gulvbrædder kan være irriterende, men de er heldigvis relativt lette at reparere, hvis hele gulvet ikke skal skiftes. Få et godt tip her fra Bolius. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her