*

Her er bedst at bo
Politik

Folketinget har vedtaget udskældt landbrugspakke midt i ministerstorm

Landmænd får lov til at bruge mere gødning, efter et flertal i Folketinget har vedtaget en central del af regeringens omstridte landbrugspakke.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen deltog i behandlingen af sit eget lovforslag, selvom et flertal i Folketinget har udtrykt mistillid til hende og kræver hendes afgang. Foto: Lars Krabbe

Efter massiv kritik og med et mistillidsvotum hængende over hovedet fik miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen torsdag eftermiddag vedtaget en central del af regeringens omstridte landbrugspakke.

Med opbakning fra blå blok vedtog Folketinget lovforslag L68, der giver landmænd lov til at bruge mere gødning på deres marker for at højne afgrødernes kvalitet.

52 stemte for – 49 imod.

På trods af benhård kritik fra oppositionen glædede Eva Kjer Hansen sig over resultatet:

Fakta

Landbrugspakken

  • Regeringens landbrugspakke indeholder i alt 30 initiativer fordelt over flere forskellige lovforslag.
  • Formålet med pakken er at hjælpe landbrugs- og fødevaresektoren.
  • Reglerne for gødning og jordbearbejdning ændres bl.a. ved, at afskaffe randzonerne og forhøje de såkaldte og gødningsnormer for, hvor meget gødning landmænd må bruge.
  • I løbet af de seneste uger har regnemetoderne bag miljøeffekterne af pakken været under massiv kritik fra eksperter og oppositionen.
  • De blå partier har aftalt at forsøge at lave en tillægsaftale, der kan kompensere for kvælstofudledningen de første år.
»I dag er jeg stolt over, at vi tredjebehandler lovforslag L68, som kommer til at betyde rigtig meget, og som er helt afgørende i forhold til at sætte gang i et paradigmeskift for, hvordan vi regulerer miljøet i Danmark,« sagde hun fra talerstolen.

»Det er ærgerligt, at forløbet har været præget af slåskampe om tal og fnidder, når bundlinjen er, at landbrugspakken – som gødskningsloven er en vigtig del af – under alle omstændigheder vil få et plus både for miljøet og for fødevaresektoren.«

Det er formentlig første gang nogensinde, at en fagminister er gået på Folketingets talerstol med et mistillids-flertal imod sig. Vedtagelsen af L68 sker nemlig samtidig med, at en samlet rød blok plus De Konservative er på vej til at vælte Eva Kjer Hansen som minister, efter at hun – ifølge kritikerne – har misinformeret Folketinget om landbrugspakkens miljøeffekter.

SF-formand Pia Olsen Dyhr beskrev situationen som »grotesk«.

»Vi har en landbrugsminister, som har et flertal i Folketinget imod sig. Alligevel skal Folketinget behandle en landbrugspakke, hvor selvsamme minister har fremlagt forkerte tal. Det, synes jeg, er grotesk.«

Naturforening klager til EU over ny landbrugspakke

Eva Kjer Hansen understregede, at hun har »noteret« sig kritikken, men er uenig i den.

»Der er ikke fiflet med tal eller fremlagt forkerte tal. Der er ikke manipuleret. Jeg har lagt alle tal åbent frem,« sagde hun og fastholdt i øvrigt, at landbrugspakken med dens i alt 30 initiativer på sigt vil være til gavn for miljøet.

Kritikken af pakken går på, at regeringen har brugt fejlagtige og manipulerende regnemetoder for at nå frem til, at de lempeligere gødningsregler for landbrugssektoren ikke vil skade miljøet de første år af pakkens levetid.

Men reelt har landbrugspakken først en positiv miljøeffekt i 2020 og 2021 efter fire år med negativ miljøeffekt i form af mere udledning af kvælstof. Kreativ bogføring, vildledning og misinformation er nogle af de ord, som fagfolk har brugt om regnemetoderne.

Kort fortalt er Miljø- og Fødevareministeriets skøn for, hvor meget kvælstof, der bliver udledt i de første år med landbrugspakken, for optimistiske, lyder kritikken.

Miljø- og Fødevareministeriet har i miljøregnskabet bag landbrugspakken blandt andet medregnet positive effekter, der ikke har noget som helst med pakken at gøre. Desuden har ministeriet puljet effekterne for årene 2013, 2014 og 2015 i miljøregnskabet og samlet det hele under år 2016. Det er misvisende, mener forskerne.

Samtidig kritiseres regeringen for at haste lovpakken igennem uden at give politikerne tid til at lytte til de faglige vurderinger. Blandt andet har alle partier i Folketinget kritiseret, at de skulle afgive betænkning om lovforslaget, før høringsperioden var afsluttet.

Ifølge Enhedslisten er hele landbrugspakken formentlig i strid med EU-regler. EU's habitatdirektiv, nitratdirektiv og vandrammedirektiv fastslår, at EU-lande ikke må øge forureningen af natur og miljø.

»Det er det, regeringen har haft så travlt med at dække over,« sagde Enhedslistens landbrugs- og miljøordfører Maria Reumert Gjerding.

Vi skal huske, hvad der er på spil i dag. Det er 30 års arbejde for vandmiljøet. Det er det grundvand, vi drikker. Det er vores levende fjorde. Vores natur.
Ida Auken, Radikale
Også De Radikales miljøordfører Ida Auken rettede en benhård kritik mod Eva Kjer Hansen og hele landbrugspakken:

»Vi sidder her med en minister uden flertal. Vi har ikke i danmarkshistorien set en minister blive siddende og vente på at blive stemt ud af Folketinget. Hvor er respekten for den historie, vi har? Hvorfor skal vi helt herud, at vi skal stemme en minister ud? Det er så uklædeligt,« sagde Ida Auken og fortsatte:

»Vi skal huske, hvad der er på spil i dag. Det er 30 års arbejde for vandmiljøet. Det er det grundvand, vi drikker. Det er vores levende fjorde. Vores natur.«

På trods af at De Konservatives ikke længere har tillid til hende, stemte partiet alligevel ja til gødningsloven i landbrugspakken.

»Vi synes, der er rigtig mange gode ting i denne pakke, og vi glæder os til at stemme den igennem,« sagde landbrugsordfører Rasmus Jarlov, som lagde vægt på, at pakken grundlæggende er en forbedring af vilkårene for dansk landbrug.

»Præmissen om at ministeren skulle have løjet eller misinformeret deler vi simpelthen ikke.«
Mette Bock, Liberal Alliance
Modsat Konservative mener Liberal Alliance ikke, at Eva Kjer har misinformeret eller vildledt undervejs i lovbehandlingen.

»Personligt krummer jeg tæer, når der indledes en ministerjagt her i Folketinget,« sagde landbrugsordfører Mette Bock (LA) om kritikken, som nu har ført til at mistillidsvotum mod Eva Kjer.

»Præmissen om at ministeren skulle have løjet eller misinformeret deler vi simpelthen ikke.«

Landmænd: Afgørende at vi får lov at gøde mere

Alternativets landbrugs- og miljøordfører Christian Poll opremsede længere række områder, hvor han er bekymret for konsekvenserne af pakken. Blandt andet fosfor-problemet:

»Når vi gøder mere, bruger vi mere kvælstof, men vi bruger også mere fosfor, som vi udleder i naturen. Vi ved at fosfor giver et forårsboom, som er en belastning i de indre farvande. Det er slet ikke beskrevet,« sagde han.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Giv nu folk deres penge!

Lars Boje Mathiesen
Ferieloven et intet andet end statens umyndiggørelse af borgerne.

Blog: 80 mia. kr. er prisen for inkompetente og uduelige politikere

Rune Lund
Det er en gigantisk skandale, at SKAT nu ser ud til at blive nødt til at kaste en hvid pind efter 80 mia. kr., hvoraf størstedelen for længst burde have ligget i statskassen. Det gør kravet om en kommissionsundersøgelse af skandalerne i SKAT, der kan placere et politisk ansvar, endnu mere aktuelt.

Blog: Damebladsstof er eksistentialisme

Rune Toftegaard Selsing
Damebladsstoffet fortæller bedre end noget andet i avisen, hvad det vil sige at være menneske i dag.
Annonce
Glem guidebogen: Åbn alle sanser og omfavn storbyen på din helt egen måde
Seværdigheder er selvsagt ofte seværdige, men du kan også kaste dig ud i en unik vandring, der er helt din egen. Kridt skoene og følg med på en improviseret vandretur rundt i London. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her