*

Her er bedst at bo
Politik

Stor mystik efter blåt krisemøde: »Det borgerlige Danmark er i krise«

De Konservative fastholder mistillid til Eva Kjer Hansen. Liberal Alliance håber, hun også er minister onsdag. Thulesen er meget forvirret. Løkke er tavs oven på møde i Statsministeriet.

Den konservative formand Søren Pape Poulsen har kastet det borgerlige Danmark ud i en krise, mener Liberal Alliance. Efter nattemøde i Statsministeriet er spørgsmålene om V-regeringens fremtid stadig flere end svarene. Foto: Jonas Olufson/Polfoto

Danmark vågner op til en række spørgsmål efter en dramatisk dag, aften og nat i dansk politik.

For kan Eva Kjer Hansen fortsætte som miljøminister trods udtrykkelig mistillid fra De Konservative? Bliver Løkke-regeringen overhovedet ved magten? Eller ender det ultimativt i et valg?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen satte gang i de spekulationer med et kryptisk tweet kort efter kl. 20 tirsdag aften.

»Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl. 21. Så må vi se, om regeringen fortsat har flertal til at være regering ...,« skrev han.

Det bebudede krisemøde endte kort efter midnat uden resultat - andet end den forundring og forvirring, der stod prentet i ansigterne på de borgerlige frontmænd hos Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

Simon Emil Ammitzbøll, gruppeformand for Liberal Alliance, fastslog direkte, at »Det Konservative Folkeparti har bragt det borgerlige Danmark ud i en krise«.

Overblik: Fire Venstre-ministre i modvind på otte måneder

»Ingen af os andre kan helt forstå, hvad der er foregået hos De Konservative, som jo har signaleret nogle uenigheder, men på ingen måde signaleret, at de var ved at vælte en minister. Og pludselig som et lyn fra en klar himmel ryger de med på rød bloks ministerjagt. Det er kommet som en stor overraskelse for os andre,« sagde gruppeformanden for Liberal Alliance, der bakker op om både regeringen og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

»Det håber vi også, at hun er i morgen,« lød det Simon Emil Ammitzbøll.

Blå partier langer ud efter K-formand: Underligt forløb

Han opfordrede De Konservative til at finde en løsning:

»Det Konservative Folkeparti har lavet den her krise. Så må Det Konservative Folkeparti være med til at løse den«.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl ville ikke konkludere på den natlige nervekrig mellem Venstre og De Konservative, men han beskrev tirsdag den 23. februar som en »meget mærkelig dag på Christiansborg«.

»Vi har haft gode samtaler først på dagen, som ikke indikerede, at man var på vej til en ministerstorm. At man så alligevel laver en ministerstorm, og det, ministerstormen handler om, er man så alligevel klar til at stemme igennem torsdag. Det er meget forvirrende,« sagde Thulesen Dahl med henvisning til, at De Konservative har lovet at stemme for landbrugspakken, der er centrum for den aktuelle tumult.

Debat: Der er noget galt i Danmark, eller er der?

Jeg har brugt det meste af tiden på at se Søren Pape Poulsen på DR1, TV2 og TV2 News
Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliance
Både DF og LA undrede sig højlydt over den konservative håndtering af sagen. Dels over at partiet valgte at udtrykke mistillid i en sag, som partiet egentlig støtter. Dels over at K-formanden forlod krisemødet kort efter, at det var gået i gang, for at være med i de sene udgaver af TV-Avisen og TV2 Nyhederne.

»Vi har siddet i Statsministeriet til møde - indkaldt til kl. 21 - og nu har vi så haft halvanden time, hvor vi har kigget på hinanden og ventet på Pape, som skulle ud og være i tv. Først den ene kanal og så den anden kanal, for så at komme tilbage til snakken igen. Det er et meget, meget underligt forløb,« sagde Thulesen.

»Jeg har brugt det meste af tiden på at se Søren Pape Poulsen på DR1, TV2 og TV2 News,« lød Simon Emil Ammitzbølls sammenfatning af mødet.

K-formanden selv var yderst fåmælt, da han forlod Statsministeriet.

Hvad kan du sige om mødet i aften?

»Jamen, vi har haft en god drøftelse om tingenes tilstand.«

Og hvad er den endt med?

»Hvad, vi har talt om på det møde, det bliver mellem os. Men jeg tror, positionerne er kendte. Vi har haft den drøftelse, vi nu har partierne imellem.«

K-borgmester: Dybt pinligt at vælte Eva Kjer Hansen

Har Løkke sat sin statsministerpost ind på at beholde Eva Kjer Hansen?

»Det må I spørge ham om, om han har gjort.«

Men du har vel fået det at vide?

»Jeg synes, vi har haft en god drøftelse. Vi har fortalt, hvordan vi ser verden hver især, og det er der, vi står.«

Er Eva Kjer Hansen minister i morgen?

»Det må I spørge hende og statsministeren om.«

Hvis hun møder på arbejde, vil du så stemme for et mistillidsvotum i folketingssalen sammen med oppositionen?

»Vi har jo klart sagt det, vi nu har sagt tidligere på dagen, at vi synes ikke, der er givet et retvisende billede til offentligheden. Derfor har vi udtrykt, at vi ikke længere har tillid til ministeren som fødevareminister. Så er det klart, at det er der, vi står.«

Betyder det så, at hun må gå set med dine øjne?

»Det er jo naturligt, når vi har sagt, at vi ikke længere har tillid til en minister, sådan er det.«

»Nu har vi haft et godt møde, det er sent, og nu skal vi vist hjem og slappe lidt af.«

Herefter gik Søren Pape Poulsen ind på sit kontor.

Det store spørgsmål er nu: Hvad nu?

En af teorierne i blå blok går på, om Løkke vil teste den konservative trussel og se, om de vitterligt vil stemme for et mistillidsvotum i folketingssalen og dermed tvinge Eva Kjer Hansen fra bestallingen. Det ville være usædvanligt, for normalt plejer ministre at trække sig selv, når et støtteparti udtrykker mistillid. Det så man eksempelvis, da Morten Bødskov (S) væltede som justitsminister i Thorning-regeringens tid.

Pape afbrød krisemøde for tv-interview: Eva Kjer er færdig som minister

Landbrugsordfører Rasmus Jarlov (K) erklærer sig helt klar til at udløse Eva Kjer Hansens fald med et tryk på en knap i folketingssalen.

»Det er jo noget, som partiformanden beslutter, men det er jo det, vi gør. Det er det, vi har sagt i dag. At vi er med på et mistillidsvotum mod Eva Kjer Hansen. Så ja, vi stemmer for,« sagde Jarlov.

Men det er foreløbigt spekulation. Kun Løkke ved, hvad der venter. Han kom som den eneste borgerlige partiformand ikke ud og svarede på spørgsmål fra pressen. Statsministeriet oplyser, at han ikke har nogen kommentarer for nuværende.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Kreditklemmen skal fjernes.

Finn Slumstrup
Udkantsdanmark skal have bedre adgang til finansiering af gode projekter.

Blog: DR Detektor vildleder

Morten Uhrskov Jensen
De må være klar over, hvor dårligt de ikke-vestlige efterkommere klarer sig.

Blog: Skønheden og uhyret

Mikael Jalving
Makronen skal redde os fra Le Pen, sådan som Clinton skulle redde os fra Trump.
Annonce
Biler
Test: Ny Volvo er forklædt offroader
Volvo XC90 er den ægte store SUV. I praksis er bilen dog næsten for stor til europæiske forhold, så her er den nye V90 Cross Country et oplagt alternativ. 
Se flere
Undgå disse ekstrabetalinger, når du køber flybilletter
Flyselskaberne prøver at lokke os til at takke ja til forskellige tilbud, når vi skal købe sommerrejsen. Men det er langt fra nødvendigt, siger to eksperter. 
Se flere
Bakken Bears efter finalenederlag: Ingen ønsker at være bagud 0-2
DM-finaleserien i den danske basketliga begyndte skidt for Bakken Bears, som på hjemmebanen blev kørt over. Associeret cheftræner Mathias Bach erkender, at aarhusianerne skal i gang torsdag aften i kamp to. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her