*

Politik

Politikere vil tage skolepraktikken til eksamen

Erhvervskolernes skolepraktik skal til eftersyn, mener Venstre og Socialdemokraterne, der ikke er tilfredse med, at unge tilbringer længere tid i skolepraktik.

Foto: Katinka Hustad/Polfoto

Skolepraktiksystemet skal justeres, så vejen fra skolepraktik til en virksomhed bliver kortere for elever på erhvervsskolerne.

Fakta

Virksomhedsforlagt undervisning (VFU)

  • En virksomheder kan tage en skolepraktikant i VFU-forløb i op til tre måneder, hvor virksomheden skal undervise eleven.
  • Eleven må ikke deltage i virksomhedens produktion, og virksomheden skal heller ikke betale løn til eleven.
  • I 2014 havde hver anden skolepraktikant været i VFU-forløb, hvilket tæller 7.375.

Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut (EVA)

Det er meldingen fra Venstre og Socialdemokraterne, efter Jyllands-Posten torsdag bragte historien om, at skolepraktikelever stik mod de politiske målsætninger bliver længere på praktikcentrene.

Justeringerne handler ifølge de to partier særligt om stigningen i den virksomhedsforlagte undervisning (VFU), hvor virksomhederne i op til tre måneder kan hyre en skolepraktikant uden at sende en løncheck den anden vej.

En skolepraktikelev får modsat sine medstuderende med en læreplads kun SU under praktikken. Derfor skal virksomhederne heller ikke betale løn, hvis de tager en skolepraktikant i et VFU-forløb.

Derfor vil Venstre se på, hvordan skolepraktikken kan justeres, så flere VFU-forløb bliver til praktikaftaler.

"Skolepraktikken har generelt hævet kvaliteten de seneste år. Men meningen med praktikcentrene er, at de unge kommer hurtigere ud i praktikaftaler og ikke, at virksomhederne hyrer dem i korte VFU-forløbet, hvorefter de unge ryger tilbage i skolepraktikken," siger Venstres ordfører for ungdomsuddannelser, Peter Juel Jensen, der samtidig mener, at VFU-forløbene skal gentænkes.

Politisk plan fejler: Håndværkerspirer bliver længere tid i skolepraktik

"I forligskredsen er vi opmærksomme på, at VFU-forløb bliver brugt mere og mere af virksomhederne. Det er selvfølgeligt godt, at de unge kommer ud på en arbejdsplads, men det skal også helst føre til en praktikaftale," siger Venstre-ordføreren.

Torsdag skrev Jyllands-Posten, at hver anden skolepraktikelev i 2014 måtte vente over et år med at få en læreplads i en virksomhed. Til sammenligning var det kun hver fjerde i 2012.

Det sker på trods af, at et bredt flertal i Folketinget i 2013 lancerede 50 nye praktikcentre, som skulle få de fremtidige håndværkere hurtigere væk fra skolepraktikken og ud i virksomhederne.

Hos Socialdemokraterne erkender man også, at den nuværende skolepraktik skal optimeres.

Flere elever bliver på skolebænken i deres praktiktid

"Lad mig slå fast, at skolepraktik er bedre, end at eleverne skal afbryde deres uddannelse. Men konstruktionen af skolepraktikken, som den ser ud nu, er bestemt ikke en entydig succes. Skolepraktikken skal netop være et kort ophold, inden de unge kommer ud i en virksomhed, hvor de lærer jargonen og kundekontakten," siger erhvervsskoleordfører Mattias Tesfaye (S).

Han peger ligesom Venstre på VFU-forløbene som et problem.

"Intentionen med praktikcentrene var, at de unge skulle ud i flere korte praktikaftaler, hvis ikke de fik en fast læreplads. Men i virkeligheden har vist, at virksomhederne hellere tager de unge i VFU-forløb på op til tre måneder, uden at det nødvendigvis fører til en praktikaftale," siger han.

En evaluering fra Undervisningsministeriet viser, at hver anden elev i skolepraktik var i VFU-forløb i 2014. Det var dog under halvdelen af VFU-forløbene, der blev efterflugt af en praktikaftale.

Det kalder på handling, mener den socialdemokratiske ordfører.

"Jeg kunne godt se en løsning, hvor vi kun tillader VFU-forløb i to eller fire uger, så skolepraktikanterne ikke bliver brugt som en slags gratis arbejdskraft. Samtidig skal vi sikre os, at alle praktikcentre stiller klare ramme for, at forløbene potentielt skal kunne føre til en praktikaftale," siger Mattias Tesfaye.   

Følg
Jyllands-Posten
Debat: De studerende skal ikke være velfærdsklienter
Victor Fremming, studerende og bestyrelsesmedlem, for Konservativ Ungdom i København, Åboulevard 48, 1., København N
Sommeren er snart over os. Dette betyder blandt andet, at Danmark får et helt nyt hold mennesker på offentlig forsørgelse.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Politikere bør gribe ind mod vulgære bonusser

David Trads
Hvorfor skal Henrik Poulsen, direktøren for DONG, angiveligt kunne score 27 millioner kroner i bonus for at passe sit arbejde i et skatteborgerejet firma? Det er rent røveri!

Blog: Det vulgære som politisk projekt

Rune Toftegaard Selsing
At overskride intimsfærens grænser er grundlæggende et forsøg på at nedbryde det borgerlige samfund.

Blog: To ”hyggelige” scaenarier og ét skræmmende

Morten Uhrskov Jensen
På hvilken baggrund bliver Trump eller Clinton USA’s næste præsident?
Annonce
Bolig
»Køb ikke et fritidshus, hvis du kun ønsker en kæmpe investering«
Skagen, Nordsjælland og til en vis grad Bornholm er steder, hvor det kan betale sig at investere i et fritidshus. Men der er andre vigtige faktorer at tage højde for. Få eksperternes råd her. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her