*

Politik

Aftale skal sænke priserne på færgebilletter

Regeringen afsætter i år 48 millioner kroner til at sænke færgetaksterne, bekræfter Venstre-borgmester. Han kritiserer samtidig regeringen for løftebrud.

Foto. Adrian Joachim/Polfoto

Det skal være billigere at sejle med færge i Danmark, og derfor har regeringen sammen med Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance tirsdag indgået en aftale om sænke færgetaksterne.

Det bekræfter Fanøs borgmester, Erik Nørreby (V), over for Ritzau. Borgmesteren har fulgt forhandlingerne om netop færgetaksterne tæt.

I år afsættes 48 millioner kroner til formålet, og de kommende år bliver 95 millioner kroner lagt til side, så færgebilletterne bliver billigere, oplyser Erik Nørreby.

»Ministeriet har under den tidligere regering lavet en rapport, som sagde, at der skulle bruges 281 millioner kroner årligt for at gennemføre trafikal ligestilling fuldt ud. Så den nye aftale ligger noget under det beløb, det vil koste fuldt ud,« siger han.

FAKTA: Det koster det at sejle med færgen

Tirsdag eftermiddag vil erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sammen med aftalepartierne præsentere den såkaldte vækstaftale. Ifølge Ritzaus oplysninger handler den desuden om bredbåndsforbindelser til yderområderne.

Men borgmesteren på Fanø er ikke tilfreds med udfaldet. Han så helst, at prisen for at sejle med færge svarede til udgifterne til at køre samme strækning på en landevej.

»Det er ikke en tilfredsstillende aftale. Især ikke når alle har talt om, at der skulle mere til. Før valget var alle partier rørende enige om, at det her havde høj prioritet, og der skulle findes nogle penge,« siger Erik Nørreby.

Fakta: Her falder færgeprisen

»Specielt Dansk Folkeparti gik så vidt som til at sige, at der skal være trafikal ligestilling. Så er det underligt, at de nu, hvor de har indflydelsen, kun får en tredjedel igennem af det, de ønskede før valget,« siger han.

Over for TV2 går han længere endnu, og beskriver vækstpakken som »løftebrud« fra regeringens side.

Fanøs borgmester ønsker sig endnu flere penge til færger

Han mener nemlig, at regeringen har stillet øerne i udsigt, at de ville en nedsættelse af færgetaksterne, som var lige så stor som den, den tidligere regering lovede inden folketingsvalget.

»Der er langt fra, hvad vi var stillet i udsigt. Det er vi selvfølgelig skuffede over. Det er et løftebrud. Havde man nu lagt en stigning ind i årene fremover, ville det give mening, men det er der ikke tale om,« siger Erik Nørreby til TV 2.

Ifølge borgmesteren træder aftalen i kraft efter sommeren 2016. Hvor meget priserne på færgeoverfarterne falder, ved han ikke.

»Vi har ikke fået nogen beregninger endnu. Det eneste, vi ved, er, at priserne bliver sænket i foråret og efteråret, siger Erik Nørreby.

Bornholm beder om økonomisk hjælp

Vækstplanen betyder ifølge TV2 desuden, at der afsættes 80 millioner kroner i år og 40 millioner kroner de kommende år til en pulje, der skal sikre bedre bredbåndsdækning i Danmarks yderområder.

Puljen kan søges af kommuner og grundejerforeninger og er et supplement til 300 millioner kroner, som regeringen afsatte til området i november, skriver TV2.

/ritzau/ og JP
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Ikke bare de store byer
Mogens Therkelsen, direktør, H. P. Therkelsen A/S, Padborg
»Folketinget er den største vækstdræber i Danmark« – sådan lød det i lederen i JP 5/1, og selvfølgelig kan JP bestemt have ret i, at visse dele af Folketinget kan være med til at dræbe økonomisk vækst i Danmark med alle de særordninger og forhindringer, der specielt gælder for iværksættere og endnu ikke veletablerede virksomheder, som ofte må lide under forkvaklede bureaukratiske systemer.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Alarmklokkerne bimler løs over ekstrem ulighed

Josephine Fock
Hvis vi skal bevare vores frie, lige og sikre samfund, må vi bremse den ekstreme ulighed, der kommer til udtryk ved, at otte mennesker ejer lige så meget som halvdelen af jordens befolkning

Blog: Fake News

Morten Uhrskov Jensen
Advarsel: Alt hvad der står i det følgende, er svindel og humbug. Hvem vil ikke gerne have sin artikel på en EU-liste?
Annonce
Danskerne er vilde med selvbetjening i lufthavnen
Mens andre flyselskaber kæmper om at klemme mest mulig luksus ind i en flyvning, så går SAS den modsatte vej. Her gælder det enkelthed og selvbetjening – for vi danskere elsker, når vi kan selv. 
Se flere
Aarhus har fået et pivskævt fodgængerfelt
En specialdesignet fodgængerovergang skal minde byens borgere og besøgende om, at Aarhus har taget hul på et helt særligt år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her