*

Politik

Løkke: Målet med logning er ikke at snage i folks privatliv

Loven er nødt til at følge med teknologiens udvikling, siger statsministeren om behovet for at overvåge danskernes internettrafik.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen Arkivfoto: Philip Davali/Polfoto

Regeringens planer om at indføre krav om systematisk registrering af danskernes færden på internettet bunder ikke i en drøm om masseovervågning af befolkningen.

Tværtimod bunder planerne om at genindføre den såkaldte sessionslogning i en ny og udvidet form i et ønske om, at politiet fortsat skal have de nødvendige redskaber til at efterforske kriminalitet.

Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag under Folketingets spørgetime.

25 organisationer advarer Pind om overvågning af danskernes nettrafik

»Dette her er ikke båret af en trang om, at vi skal tættere ind på folks privatliv, eller at vi skal ind at se på, hvad de har søgt på på internettet,« lød det fra Løkke.

Forslaget
 • Regeringen er på vej med et forslag om at genindføre den såkaldte sessionslogning i en ny og udvidet form.
 • Med forbehold for ændringer kommer forslaget til at betyde, at teleselskaber og andre internetudbydere skal registrere og gemme oplysninger om, hvilke hjemmesider en computer eller mobil besøger, samt hvor mobiltelefonen befinder sig, når den bruges til at surfe, tjekke mails etc.
 • Desuden skal eksempelvis hotel- og restaurationsbranchen registrere deres gæsters brug af deres internet.
 • Informationerne skal som udgangspunkt gemmes i seks måneder, mens abonnementsoplysninger skal gemmes et år.
 • Hvis politiet eller PET får en dommerkendelse, kan de få adgang til de registrerede oplysninger. Selve indholdet af kommunikationen er ikke omfattet af logningen.

Kilde: Justitsministeriets mødedokumenter

»Når diskussionen overhovedet er interessant, så er det ikke ud fra en ambition om at overvåge mere. Det, der driver overvejelsen, er at sikre, at en teknologiudvikling ikke kommer til at betyde, at vi taber værktøjer, som vi har i dag,« sagde statsministeren i folketingssalen.

»Vi skal sikre, at vi har en lovgivning, der samler op, hvis der sker et teknologiskred.«

Ligesom justitsminister Søren Pind pegede Løkke på, at det er afgørende for politiets arbejde, at lovgivningen følger med den teknologisk udvikling. Og når flere og flere danskere kommunikerer via internetbaseret telefoni, skal politiets værktøjskasse således opdateres.

Venstres Ungdom kalder logningsforslag problematisk

Allerede inden, at regeringen har fremsat sit lovforslag, har planerne om sessionslovning mødt massiv kritik – blandt andet fra Venstres eget ungdomsparti, som har startet underskriftsindsamlingen »Nej til Venstres masseovervågning«.

Desuden har Teleindustrien udtrykt »rystelse« over overvågningen.

Statsministeren pointerede i folketingsalen, at opgaven er at finde den rigtige balance mellem borgernes retssikkerhed og myndighedernes muligheder for at bekæmpe kriminalitet:

»Jeg er 100 procent enig i, at vi skal respektere vores grundlæggende ret til privatliv.«

»Alligevel er det sådan, at man har mulighed for – mod en retskendelse, hvis jeg var mistænkt for noget meget alvorligt – at kunne indhente masteoplysninger på min mobiltelefon,« fortsatte han med henvisning til, at politiet allerede i dag har mulighed for at få udleveret såkaldte masteoplysninger om borgeres telefoni.

Det nye er, at også data om internetforbrug – eksempelvis internetbaseret telefoni – skal være omfattet af kravet om logning. Det blev telebranchen og andre berørte parter orienteret om på et møde i Justitsministeriet i forrige uge.

K modsætter sig Pinds forslag om sessionslogning

Det var Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, som spurgte statsministeren til forslaget. Han spurgte på baggrund at et åbent brev, som 25 branche- og interesseorganisationer i dag har sendt til Søren Pind, hvori de udtrykker alvorlige bekymringer over udsigten til udvidede krav om logning.

Organisationerne beskriver grundlaget for overvågningen som »uklart« og forsalget »synes vanskeligt foreneligt med borgernes rettigheder og helt grundlæggende principper for et retssamfund.«

Sessionslogning
 • Danske teleudbydere skulle fra 2007 til 2014 registrere og lagre oplysninger om borgernes tele- og internetkommunikation. For eksempel hvilke hjemmesider, vi besøgte, hvornår og hvorfra. Ikke selve indholdet af eksempelvis mails. Oplysningerne kunne udleveres til politi og efterretningstjenester inden for blandt andet retsplejelovens rammer.
 • På trods af de mange milliarder registrerede databidder kunne Justitsministeriet kun finde tre sager, hvor politiet havde benyttet internetoplysningerne om danskere i efterforskningen.
 • I 2014 erklærede EU-Domstolen EU's logningsdirektiv fra 2006 for ulovligt.
 • Domstolen fastslog, at direktivet stred mod proportionalitetsprincippet i forbindelse med privatlivets fred og retten til beskyttelse af personoplysninger, som er en grundstamme i EU.
»Forslaget er i sit indhold juridisk betænkeligt, baseret på et meget uklart grundlag og vil indebære en massiv overvågning af danske borgere og virksomheder. Endvidere vil det påføre erhvervslivet særdeles høje omkostninger og byrder, som vil påvirke både investeringer og innovation på markedet negativt,« skriver organisationerne i brevet.

LA: Masseovervågning krænker privatlivet

Anders Samuelsen sammenlignede regeringens planer med, at hver eneste dansker bliver forfulgt af en agent, som noterer alt, hvad man gør, men lover ikke at offentliggøre notaterne med mindre, der opstår en grund til det.

»Det svarer til, at vi alle sammen er under mistanke,« sagde Samuelsen og fortsatte:

»Det, der er problemet, er at en borgerlig-liberal statsminister også her kommer til at forgribe sig på borgernes retssikkerhed, respekten for borgernes privatliv, at staten – når den er under pres – udnytter muligheden til at stramme yderligere op i forhold til overvågning. Jeg synes, at det er usympatisk.«

Lars Løkke Rasmussen manede til tålmodighed.

»Lad os nu lige få lovforslaget frem og så få en seriøs drøftelse om det,« sagde han.

Telebranchen er rystet over massiv registrering på nettet

Regeringen forventer at fremsætte lovforslaget sidst i marts. Allerede nu har Liberal Alliance, De Konservative, Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten sagt nej tak til sessionslogning.

Dansk Folkeparti bakker op om forslaget, mens Socialdemokraterne endnu ikke har taget stilling. Partiet afventer det konkrete lovforslag, oplyser retsordfører Trine Bramsen.

»Vi er bekymret over, at terrorister kommunikerer og rekrutterer via Messenger og sociale medier med videre. Derfor skal vi finde løsninger. Men vi vil se forslaget, før vi begynder at udtale os om indholdet,« skriver hun i en sms til Jyllands-Posten.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Bolig
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her