*

Politik

Region indrømmer fejl og freder nyretransplantationer

Region Hovedstaden vil ikke centralisere nyretransplantationer på Rigshospitalet, fastslår regionsrådsformand.

Rigshospitalet vil alligevel ikke samle alle landets transplantationer i København, som Region Hovedstaden ellers har anmodet Sundhedsstyrelsen om ifølge et strategipapir, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Der er sket en fejl, siger regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen, til Ritzau.

»Jeg vil gerne slå fast, at det er en fejl fra Region Hovedstadens administrations side, at nyrer overhovedet er blevet nævnt i de politiske beslutninger, vi har haft,« lyder det.

Transplantationer:

I 2015 blev der foretaget 27 hjertetransplantationer i Danmark, hvoraf Rigshospitalet udførte 15 og Aarhus Universitetshospital stod for 12.

Til sammenligning blev der foretaget 273 nyretransplantationer samme år, 102 i Aarhus, 93 i København og 78 i Odense.

Mens nyren er det organ, som oftest bliver transplanteret i Danmark, så er det i stedet kun hjertetransplantationer, som regionen ønsker bliver centraliseret på Rigshospitalet. Her står lægerne i forvejen for alle landets lever- og lungetransplantationer.

»Jeg er ked af, at debatten omkring hjertekirurgi- og transplantationer er blevet mudret til af diskussionen omkring nyrer. Der foregår mere end 100 nyretransplantationer i Aarhus og Odense, og det bakker jeg fuldt op om,« siger regionsrådsformanden.

S-ordfører til regioner: Drop kamp om transplantationer

Udmeldingen kommer kort tid efter, at adm. sygehusdirektør ved Odense Universitetshospital, Niels Nørgaard Pedersen, i en artikel på Jyllands-Postens hjemmeside udtalte bekymring for, at kvaliteten af patienternes behandling kunne falde, hvis landets nyretransplantationer blev samlet i København.

Nyrehospital: »Vi er bekymrede på patienternes vegne«

»Det er glædeligt, at området omkring nyretransplantationer ikke indgår i planen. Det er et område med et langt behandlingsforløb, som samarbejder med mange lokale aktører, som patienterne har glæde af,« siger sygehusdirektøren efter regionens rettelse.

DF frygter for patienters tryghed i hospitalsmagtkamp

Han vil dog gerne fastholde sin principielle kritik af centralisering i sygehusvæsenet, som han mener er skadelig for den faglige udvikling.

»Der er tendens til i nogle faglige miljøer at tænke, at centralisering er den eneste vej i sundhedsvæsenet. Og det giver også mening, hvis der er meget få patienter. Men ellers virker konkurrence i sundhedsområdet som i alle andre brancher.  Monopoler er hverken godt for udviklingen, kvalitet eller effektivitet for den sags skyld,« mener sygehusdirektøren.

En anden bekymring hos Niels Nørgaard Pedersen er, at centralisering betyder, at universitetssygehusene bliver fremmedgjort over for landets lokale læger og behandlingscentre.

»Når det handler om at have fokus på relationerne til de lokale behandlingsmiljøer ude i landet, så mener jeg, at balancen begynder at tippe, hvis det hele bliver centraliseret,« siger han.

Kampen om børnehjerterne er slut

Diskussionen om transplantationer lørdag kommer efter en årelang strid mellem Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet fredag blev afsluttet. Sygehusene havde konkurreret om, hvilket hospital der skulle stå for landets børnehjertekirurgi. Sundhedsstyrelsens valg faldt på Rigshospitalet.

Følg
Jyllands-Posten
Regionsrådsformand Sundhedsstyrelsen skal afgøre, hvor specialerne skal ligge
Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand, Region Hovedstaden (S)
Regionsrådet i Region Hovedstaden har ikke ansøgt Sundhedsstyrelsen om at varetage alle nyretransplantationer, og at de alligevel er nævnt i forbindelse med Rigshospitalets langsigtede overvejelser om et nationalt transplantationscenter, er en klokkeklar fejl.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Det er udansk, hvis vi giver køb på almen dannelse i gymnasiet

Angela Brink
Regeringen lægger op til en forfladigelse af gymnasiernes undervisning i religion og oldtidskundskab. Det er skadeligt, fordi netop oldtidskundskab og religion er med til at cementere elevernes forståelse af, hvad der har skabt dansk og vestlig livsanskuelse i nutiden.

Blog: Parkurser til forældre nytter

Michael Gylling Nielsen
Forebyggelse af konflikter hos par nytter. Det viser resultaterne fra en seksårig indsats, der offentliggøres i dag.

Blog: Jeg er mere liberal end Lars Løkke

Victor Boysen
Venstre vil have mere skat og mindre ytringsfrihed. Har de smidt deres politiske kompas til storskrald? Jeg er efterhånden mere liberal end Løkke selv.
Annonce
Sådan bliver din cykelferie en succes
Hvilken cykel er bedst, og hvad skal jeg egentlig pakke ned i tasken? Få her rådene til, hvordan du forbereder dig på din cykelferie. 
Se flere
Flytning af børnehjertekirurgi kan betyde afskedigelser
Aarhus Universitetshospital mangler 62 mio. kr. efter flytning af børnehjertekirurgi. Konsekvensen bliver en sparerunde, der kan betyde afskedigelser af medarbejdere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her