*

Politik

Region indrømmer fejl og freder nyretransplantationer

Region Hovedstaden vil ikke centralisere nyretransplantationer på Rigshospitalet, fastslår regionsrådsformand.

Rigshospitalet vil alligevel ikke samle alle landets transplantationer i København, som Region Hovedstaden ellers har anmodet Sundhedsstyrelsen om ifølge et strategipapir, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Der er sket en fejl, siger regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen, til Ritzau.

»Jeg vil gerne slå fast, at det er en fejl fra Region Hovedstadens administrations side, at nyrer overhovedet er blevet nævnt i de politiske beslutninger, vi har haft,« lyder det.

Transplantationer:

I 2015 blev der foretaget 27 hjertetransplantationer i Danmark, hvoraf Rigshospitalet udførte 15 og Aarhus Universitetshospital stod for 12.

Til sammenligning blev der foretaget 273 nyretransplantationer samme år, 102 i Aarhus, 93 i København og 78 i Odense.

Mens nyren er det organ, som oftest bliver transplanteret i Danmark, så er det i stedet kun hjertetransplantationer, som regionen ønsker bliver centraliseret på Rigshospitalet. Her står lægerne i forvejen for alle landets lever- og lungetransplantationer.

»Jeg er ked af, at debatten omkring hjertekirurgi- og transplantationer er blevet mudret til af diskussionen omkring nyrer. Der foregår mere end 100 nyretransplantationer i Aarhus og Odense, og det bakker jeg fuldt op om,« siger regionsrådsformanden.

S-ordfører til regioner: Drop kamp om transplantationer

Udmeldingen kommer kort tid efter, at adm. sygehusdirektør ved Odense Universitetshospital, Niels Nørgaard Pedersen, i en artikel på Jyllands-Postens hjemmeside udtalte bekymring for, at kvaliteten af patienternes behandling kunne falde, hvis landets nyretransplantationer blev samlet i København.

Nyrehospital: »Vi er bekymrede på patienternes vegne«

»Det er glædeligt, at området omkring nyretransplantationer ikke indgår i planen. Det er et område med et langt behandlingsforløb, som samarbejder med mange lokale aktører, som patienterne har glæde af,« siger sygehusdirektøren efter regionens rettelse.

DF frygter for patienters tryghed i hospitalsmagtkamp

Han vil dog gerne fastholde sin principielle kritik af centralisering i sygehusvæsenet, som han mener er skadelig for den faglige udvikling.

»Der er tendens til i nogle faglige miljøer at tænke, at centralisering er den eneste vej i sundhedsvæsenet. Og det giver også mening, hvis der er meget få patienter. Men ellers virker konkurrence i sundhedsområdet som i alle andre brancher.  Monopoler er hverken godt for udviklingen, kvalitet eller effektivitet for den sags skyld,« mener sygehusdirektøren.

En anden bekymring hos Niels Nørgaard Pedersen er, at centralisering betyder, at universitetssygehusene bliver fremmedgjort over for landets lokale læger og behandlingscentre.

»Når det handler om at have fokus på relationerne til de lokale behandlingsmiljøer ude i landet, så mener jeg, at balancen begynder at tippe, hvis det hele bliver centraliseret,« siger han.

Kampen om børnehjerterne er slut

Diskussionen om transplantationer lørdag kommer efter en årelang strid mellem Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet fredag blev afsluttet. Sygehusene havde konkurreret om, hvilket hospital der skulle stå for landets børnehjertekirurgi. Sundhedsstyrelsens valg faldt på Rigshospitalet.

Følg
Jyllands-Posten
Regionsrådsformand Sundhedsstyrelsen skal afgøre, hvor specialerne skal ligge
Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand, Region Hovedstaden (S)
Regionsrådet i Region Hovedstaden har ikke ansøgt Sundhedsstyrelsen om at varetage alle nyretransplantationer, og at de alligevel er nævnt i forbindelse med Rigshospitalets langsigtede overvejelser om et nationalt transplantationscenter, er en klokkeklar fejl.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Det er helt sort

Signe Munk
Jo, Løkke, Pape og Samuelsen. Nedskæringer for 1 mia. på vores uddannelser kan mærkes. Det er helt sort.

Blog: Derfor elsker jeg cykling og hader fodbold

Mikael Jalving
Cykling er konservativt. Den dyrker gentagelsen, vanen, øvelsen, kontinuiteten og respekten for det givne. Cykling er ikke kun en kirke, cykling er også en kongerække.

Blog: Flertal kan banke regeringen på plads i forhold registreringsafgiften

Rune Lund
Der er flertal for en omlægning af registreringsafgiften, der fremmer miljø, sikkerhed og lukker skattehuller. DF kan vælge at banke regeringen på plads, eller lade sig kue af Liberal Alliance.
Annonce
Biler
Den praktiske Volvo er på vej og vil være helt sin egen
Volvos nye XC40 er designet til moderne storbymennesker. Derfor er bilen proppet med praktiske detaljer, men også topmoderne teknik. Dansk introduktion til februar næste år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her