*

Politik

Kristian Jensen: »Saudi-Arabien er et land vi er dybt uenig med«

Udenrigsministeren forsvarer, at Danmark sender kongeligt besøg til torturstaten Saudi-Arabien for at fremme danske erhvervsinteresser.

Danmark er uenig med Saudi-Arabien på mange områder - bl.a. dødsstraf, tortur og kvinders rettigheder. Og Danmark vil føre en kritisk dialog med landet, siger udenrigsminister Kristian Jensen. HASSAN AMMAR

Danmark protesterer imod brugen af dødstraf, hvorend vi møder den.

Det fastslår udenrigsminister Kristian Jensen under et samråd i Folketingets Udenrigsudvalg.

Her er han indkaldt for at oplyse om Danmarks officielle politik over for Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien
  • Det seneste år er menneskerettighedssituationen i det arabiske kongerige blevet voldsomt forværret.
  • Mindst 151 mennesker blev henrettet mellem januar og november 2015 - det største antal siden 1995. Næsten halvdelen blev henrettet for forbrydelser, der ifølge international lov ikke bør straffes med døden.
  • Desuden sidder flere menneskerettighedsforkæmper sidder fængslet som samvittighedsfanger.
  • Alle offentlige forsamlinger – herunder fredelige demonstrationer – er forbudte.

Kilde: Amnesty

Det har nemlig fået kritik fra blandt andre Enhedslisten og Socialdemokraterne, at Danmark om få uger sender et erhvervsfremstød til Saudi-Arabien med kronprinsparret i spidsen.

Minister: Kritiker planlagde selv Saudi-besøg

Kritikken går blandt andet på, at Danmark med besøget indirekte støtter styret i Riyadh, som blandt andet gennemfører massehenrettelser og torturerer fanger.

Den udskældte tur blev dog planlagt før, den nuværende regering kom til magten, understreger Kristian Jensen.

»Planlægningen af besøget i Saudi-Arabien starter i foråret 2014. Og i september 2014 udsendte man de første skriftlige henvendelser til erhvervsorganisationer om, at man planlagde et fremstød i efteråret 2015,« siger han.

Socialdemokraternes daværende udviklingsminister Mogens Jensen (S) hævder imidlertid, at hans embedsmænd ikke forelagde beslutningen om rejsen for hverken ham eller daværende udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Uanset hvad – rejseplanerne endte med at blive skubbet, fordi det danske regentpar blev inviteret på statsbesøg i Indonesien i efteråret.

Syv skarpe til Mogens Jensen: Blev ikke forelagt Saudi-tur

Det officielle besøg finder sted fra 27. februar til 1. marts. Udover kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltager Kristian Jensen, sundhedsminister Sophie Løhde, miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen samt en erhvervsdelegationen bestående af 44 virksomheder og flere danske interesseorganisationer.

Efter besøget i Saudi-Arabien rejser Kronprinsparret videre til Qatar, hvor de får følgeskab af erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen. Programmet for rejserne er sammensat, så det skaber »optimale rammer« for at »præsentere de danske virksomheder.«

Kristian Jensen peger på, at Saudi-Arabien ikke er det første land med dødsstraf, som Danmark sender et erhvervsfremstød til. Og Saudi-Arabien er heller ikke det første kontroversielle land, som kongehuset er med til at besøge.

»Vi fører en kritisk dialog,« siger udenrigsministeren og understreger, at Danmark vil sende en »klar kritik« af menneskerettighedssituationen i landet.

»Vi bruger den samme målestok, når vi vurderer menneskerettighedsovertrædelser, uanset om det er Teheran eller Riyadh, vi kigger på,« tilføjer han.

Han mener dog, at Saudi-Arabien »har flyttet sig« i den rigtige retning hvad angår kvinders rettigheder, men at det stadig er et land, som Danmark er »dybt uenig med« på mange vigtige områder. Eksempelvis ligestilling samt naturligvis brugen af tortur og dødsstraf.

Minister: Vi skal tale menneskerettigheder i Saudi-Arabien

Forud for samrådet langede Enhedslistens udenrigsordfører skarpt ud efter, at Danmark overhovedet besøger et land som Saudi-Arabien.

Hov, er udenrigsministeren overhovedet opdateret på, hvad der sker i Saudi-Arabien?
Mette Gjerskov, Socialdemokraterne
»Saudi-Arabien er et brutalt diktatur, uden ytrings- og forsamlingsfrihed. Det er derfor helt uhørt, at udenrigsministeren godkender et officielt besøg og et erhvervsfremstød i landet,« sagde Nikolaj Villumsen.

Socialdemokraternes udenrigsordfører Mette Gjerskov beskrev på samrådet Saudi-Arabien som det måske mest fundamentalistiske land i verden.

Hun opremsede blandt andet, at kvinder ikke må køre bil, og at ikke-muslimske symboler såsom kors og jødestjerner er forbudte.

»Saudi-Arabien har virkelig trappet op på krænkelserne af menneskerettighederne og deres henrettelser stiger. Man kan blive henrettet for røveri, narko, kætteri, hekseri, utroskab. Alt dette giver dødstraf i Saudi-Arabien,« sagde Mette Gjerskov og tilføjede:

»Hov, er udenrigsministeren overhovedet opdateret på, hvad der sker i Saudi-Arabien?«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Danmark skal være rigere
Kristian Jensen, finansminister (V)
Vi skal både ”work harder” og samtidig ”work smarter” for at øge produktiviteten i Danmark, mener finansminister Kristian Jensen (V).
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Hvorfor jeg støtter Trump

Morten Uhrskov Jensen
Det er endnu engang blevet nødvendigt at få nogle ting på det rene.

Blog: Et velfungerende lånemarked er essentielt for et velfungerende samfund

Jens Kindberg
Hvad er bedst? At de mindre danske banker får så store kapitalkrav, at flere af dem skal spinke og spare for at leve op til kravene eller skal der slækkes på kravene? Jeg tror en løsningsmodel kan være crowdfunding.
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
»... og her er vejrudsigten sendt direkte fra Dokk1«
DR Sporten og DR Vejret begynder indflytning i Dokk1 til juni og sender første gang i februar 2018. Det bliver en gevinst for hele byen, når Aarhus bliver baggrundstæppe for DR-programmerne, mener borgmesteren. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her