*

Her er bedst at bo
Politik

Edward Snowden: Løkke bærer på en hemmelighed

Et fly fra den amerikanske stat landede i sommeren 2013 i Københavns Lufthavn, mens Edward Snowden var på flugt i Rusland.

Danmark spillede muligvis en rolle under USA forsøg på at få fingrene i den afhoppede whistleblover og efterretningsmand Edward Snowden. Arkivfoto: AP

Den amerikanske NSA-whistleblower Edward Snowden har sendt en hilsen til statsminister Lars Løkke Rasmussen.

I et tweet skrev Snowden onsdag:

»Kan I huske, da statsminister Rasmussen sagde, at Danmark ikke ville respektere asylretten i mit tilfælde? Det viser sig, at han havde en hemmelighed.«

Den mystiske besked henviser til to forskellige sager.

For det første refererer Snowden til, at Lars Løkke Rasmussen i november sidste år afviste et forslag fra Alternativet og Enhedslisten om at give den eftersøgte whistleblower asyl i Danmark.

»Jeg har meget svært ved at se, hvad grundlaget skulle være for, at Folketinget ved en særlov skulle tage et helt ekstraordinært skridt og tilbyde en amerikansk statsborger politisk amnesti i Danmark,« sagde Løkke under en spørgetime i Folketinget og tilføjede:

Snowden-fakta
  • 32-årige Edward Snowden blev verdenskendt, da han i juni 2013 stod frem som NSA-medarbejderen, der havde lækket dybt fortrolige oplysninger om USA's masseovervågning.
  • Første afsløring var, at overvågningsprogrammet PRISM gav NSA direkte adgang til private dataoplysninger om millioner af borgere fra servere hos ni førende netselskaber i USA.
  • Siden 23. juni 2013 har Snowden befundet sig i Rusland, hvor han har midlertidig asyl. I USA er han anklaget for spionage, tyveri at statslig ejendom og offentliggørelse af fortrolige oplysninger.
»Han er eftersøgt for en række lovovertrædelser, det er, hvad han er. Og USA er en demokratisk retsstat.«

Løkke: Der bliver ingen særlov for Snowden

For det andet henviser Snowdens tweet til en sag, der er langt mere opsigtsvækkende end asylafvisningen - men som ganske vist ligger før Løkkes statsministertid.

Statslige dokumenter viser, at de amerikanske myndigheder i 2013 havde et jetfly holdende klar i Københavns Lufthavn, mens Snowden var på flugt fra USA.

Det mystiske fly med registreringsnummeret N977GA landede i Københavns Lufthavn den 25. juni 2013, viser en aktindsigt som den danske aktivist og skribent Peter Kofod har fået i Justitsministeriets dokumenter om sagen. Hele aktindsigten er tilgængelig på Denfri.dk.

På det tidspunkt, hvor flyet landede i Kastrup, var Edward Snowden lige ankommet til Rusland og var strandet i Moskvas internationale lufthavn, fordi USA havde annulleret hans pas og forhindret ham i at rejse videre til en sikker asyldestination. Først senere på sommeren fik han politisk asyl i Rusland, hvor han har befundet sig siden da.

Dengang hed Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), justitsministeren var Morten Bødskov (S) og transportministeren bar navnet Henrik Dam Kristensen (S).

Pind: NSA skal overholde dansk ret ved overvågning

Det er ikke bekræftet, hvad N977GA-flyet – en tomotoret Gulfstream Aerospace V-model – lavede i København, men ifølge en artikel i det britiske onlinemedie The Register skulle flyet bruges til at flyve Edward Snowden tilbage til USA i tilfælde af, at han blev snuppet.

Disse oplysninger er som nævnt ikke bekræftet.

Det amerikanske Gulfstream-jetfly N977GA, der landede i København i juni 2013. USA's justitsministerium har tidligere benyttet flyet til internationale fangetransporter. For eksempel da den terrormistænkte prædikant Abu Hamza i 2012 blev udleveret fra Storbritannien til USA. Foto: Darryl Sarno

Det står dog klart, at landingen i København blev godkendt af de danske luftfartsmyndigheder, Naviair, viser Denfri.dk’s aktindsigt. Dokumenterne viser også, at N977GA var en statsflyvning fra den amerikanske stat.

Justitsministeriet har tilbageholdt flere af dokumenterne i sagen – blandt andet med henvisning til at det kan skade Danmarks forhold til USA, hvis indholdet bliver offentliggjort. Desuden er flere af de udleverede dokumenter overstreget med sort.

Det fremgår dog, at sagen om N977GA blev drøftet mellem både Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter og Justitsministeriets Internationale Kontor på dagen for landingstilladelsen og igen to dage efter, hvor også Rigspolitiets Nationale Udlændinge Center (NUC) blev inddraget i en mailkorrespondance, der havde prioriteten »høj«.

Indholdet af disse mails er dog overstreget. 

Den norske TV-station NRK afdækkede i sommer, at FBI to dage efter landingen i Kastrup – dvs. samme dag som den førnævnte højprioritetsmail blev sendt – sendte breve til politimyndighederne i Danmark, Norge, Sverige og Finland, hvor det blev understreget, at USA havde sigtet Snowden for spionage, og at det var muligt for ham, at flyve til hvert af de nordiske lande fra lufthavnen i Moskva.

»Efter en gennemgang af de tilgængelige, direkte, kommercielle flyruter fra Moskva har vores tjeneste konstateret, at sådan en flyvning er tilgængelig til hver af jeres respektive lande,« stod der i skrivelsen fra FBI.

I tilfælde af at Snowden gik om bord på et fly mod eksempelvis Danmark, gjorde FBI derfor opmærksom på, at hans pas var blevet inddraget, og at USA var klar til at kræve ham udleveret omgående, hvis han satte fod i Danmark eller de andre nordiske lande.

Angiveligt har CIA tidligere benyttet selvsamme N977GA-fly til at transportere terrormistænkte fanger til hemmelige fængsler rundt om på kloden. Andre fanger har siddet i flyets sæder, mens de blev fløjet tilbage til USA for at blive retsforfulgt, kan man læse på N977GA's egen wikipedia-side.

Nu landede den diskrete jet pludselig i Danmark.

»Sporingsoplysninger på nettet viser, at jetflyet ikke tog hele vejen til Moskva, men landede og ventede i Københavns Lufthavn,« skrev The Register i den oprindelige artikel.

Det fremgår ikke, hvor oplysningerne om, at flyet skulle tranportere Snowden, stammer fra.

Gulfstream'en var ifølge online flydata lettet fra en lille, regional lufthavn lidt uden for Washington om aftenen den 24. juni. Tidligt næste morgen fløj det over Skotland på vej østpå i udsædvanlig stor højde – næsten 14 kilometer – hvor det ikke er påkrævet at komme med indberetninger til flyveledere på landjorden.

Dokumentation: Hele aktindsigten kan hentes som PDF her.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Giv nu folk deres penge!

Lars Boje Mathiesen
Ferieloven et intet andet end statens umyndiggørelse af borgerne.

Blog: 80 mia. kr. er prisen for inkompetente og uduelige politikere

Rune Lund
Det er en gigantisk skandale, at SKAT nu ser ud til at blive nødt til at kaste en hvid pind efter 80 mia. kr., hvoraf størstedelen for længst burde have ligget i statskassen. Det gør kravet om en kommissionsundersøgelse af skandalerne i SKAT, der kan placere et politisk ansvar, endnu mere aktuelt.

Blog: Damebladsstof er eksistentialisme

Rune Toftegaard Selsing
Damebladsstoffet fortæller bedre end noget andet i avisen, hvad det vil sige at være menneske i dag.
Annonce
Glem guidebogen: Åbn alle sanser og omfavn storbyen på din helt egen måde
Seværdigheder er selvsagt ofte seværdige, men du kan også kaste dig ud i en unik vandring, der er helt din egen. Kridt skoene og følg med på en improviseret vandretur rundt i London. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her