*

Politik

Neergaard: Jeg advarede ikke Hjort om udbetalingskaos

Beskæftigelsesminister vidste, at der kunne opstå problemer, men hverken Hjort eller forligspartier fik besked

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Det var en noget kaotisk finale, der fulgte forhandlingerne om finansloven for 2016, da den faldt på plads i december sidste år.

I 11. time blev et omstridt forslag om at skære i pensionisternes boligydelse trukket tilbage, fordi Dansk Folkeparti ikke mente, at konsekvenserne, forslaget viste sig at få, havde stået klart under forhandlingerne.

Ud over den politiske tumult, der fulgte af forløbet, så det en overgang også ud til, at et stort antal pensionister ville få udbetalt en forkert boligydelse 1. januar.

Udbetaling Danmark, der står for at udbetale pengene, var nemlig allerede begyndt at forvalte efter de nye regler, før loven var vedtaget. Det lykkedes dog i sidste øjeblik at rette op.

Det forløb giver stof til eftertanke, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), der tirsdag er i samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Ministeren understreger, at han godt var klar over, at problemer af den art ville kunne opstå.

- Ændringer på boligydelse kan bestemt ikke implementeres over en nat, siger han.

- Det kan også i andre tilfælde være nødvendigt, at man forbereder sig på administration af nye regler inden den endelige vedtagelse.

Han afviser, at Udbetaling Danmark handlede på egen hånd.

- Beskæftigelsesministeriet var informeret om, at det var nødvendigt for Udbetaling Danmark at iværksætte implementeringstiltag inden den endelige vedtagelse.

- Udbetaling Danmark informerede også Beskæftigelsesministeriet om, at det ikke ville være muligt at udbetale korrekte beløb i januar måned, hvis lovforslaget mod forventning ikke skulle blive vedtaget.

- Jeg blev selv i starten af december informeret om denne vurdering.

Beskæftigelsesministeriets embedsmænd orienterede også Finansministeriets embedsmænd om vurderingen, fortæller Neergaard.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fik derimod intet at vide om de advarsler, siger begge ministre under samrådet.

- Jeg var ikke informeret om, at der kunne være problemer med forkert udbetaling af boligydelse, hvis lovforslaget blev trukket tilbage, og derfor var forhandlingsparterne heller ikke informeret, siger Hjort.

- Jeg har været i dialog med mit eget ministerium om sagen og har følt mig fuldt oplyst hele vejen igennem.

- Jeg har sikret, at der har været en dialog mellem mit eget ministerium og embedsværket i Finansministeriet. Andre har jeg ikke talt med denne sag om, hverken finansministeren eller forligspartierne, lyder det fra Neergaard.

Når Neergaard ikke orienterede forligspartierne, som ud over Venstre tæller Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative, skyldes det, at beskæftigelsesministeren ikke var med i finanslovsforhandlingerne.

- Derfor har det ikke været naturligt for mig at søge kontakt med politikere om it-tekniske spørgsmål, forklarer Neergaard.

Både Hjort og Neergaard fremhæver, at det lykkedes Udbetaling Danmark at rette op i tide, så ingen endte med at få for lidt udbetalt. Nogle pensionister har fået for meget boligydelse i januar. I gennemsnit drejer det sig om ti kroner, som vil blive reguleret senere.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Befolkningsudskiftning

Morten Uhrskov Jensen
Hvor stor en rolle spiller det, om Dansk Folkeparti har indflydelse eller ej?

Blog: Europa efter Europa

Mikael Jalving
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed.

Blog: Et pudseløjerligt valg

Morten Uhrskov Jensen
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her