*

Politik

Dansk Flygtningehjælp kritiserer Sass-forslag om flygtningelejre: Det er ikke en rigtig løsning

Det vil være svært at finde et værtsland, som vil og kan løfte opgaven, lyder det fra Andreas Kamm, som dermed tilslutter sig dermed koret af kritikere.

Henrik Sass Larsens (S) forslag om at samle alle flygtninge i lejre i nærområderne er af flere organisationer blevet afvist som urealistisk. Her ses en flygtningelejr i Dadaab i Kenya. Arkivfoto: REBECCA BLACKWELL/AP

EU’s ydre grænse bør lukkes, og verdens flygtninge bør samles i velfungerende asyllejre tættere på nærområderne.

Sådan lød det fra Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass, i søndagens Jyllands-Posten. Her forklarede Henrik Sass bl.a., at han ser en bedre brug af ulandsbistanden i nærområderne, fordi pengene rækker længere i Libyen end i Danmark.

Men Sass' forslag er gammel vin på nye flasker, mener Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Andreas Kamm. Forslaget er ganske enkelt for urealistisk til at blive ført ud i livet.

Til DR siger han, at de nærområder, Henrik Sass taler om, allerede er overbebyrdede, og det derfor vil være så godt som umuligt at bede de lande om at være værter for Danmarks flygtningelejre.

»Her har vi i virkeligheden et politisk forslag, som ikke er i nærheden af at være en løsning. Det er skidt for den politiske debat om, hvordan man løser flygtningespørgsmålet at komme med denne her type ikke-løsninger,« siger Andreas Kamm.

Også Amnesty har kritiseret Henrik Sass' forslag af samme grund som Dansk Flygtningehjælp.

»Problemet er det praktiske i at finde et land, der behandler menneskene ordentligt, kan yde beskyttelse og ikke selv må være for fattigt. Forestil dig de konflikter, der kan opstå, når lokalbefolkningen gennem et trådhegn kan se på fremmede folk, som har bedre leveforhold, end de selv har,« sagde Claus Juul, der er jurist ved Amnesty International, søndag til Jyllands-Posten.

Amnesty: Henrik Sass' forslag er urealistisk

Dansk Folkeparti, derimod, har taget meget godt imod Henrik Sass' udmelding og kalder det en »spændende udvikling« for dansk politik og et »kursskifte« for Socialdemokraterne.

»Jeg opfordrer alle partier til at gøre det samme, fordi så fjerner vi reelt muligheden for at kunne søge og opnå asyl i Danmark for alle dem, der selv kommer hertil. Fjerner vi den mulighed, vil vi stadig modtage omkring 500 FN-kvoteflygtninge om året, og det kan vi godt håndtere. Og vi vil formentlig ende ud med at hjælpe mange flere flygtninge end vi hjælper i dag,« siger udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen i en skriftlig kommentar.

Flere socialdemokratiske folketingsmedlemmer har givet udtryk for, at Sass' forslag om asyllejre i nærområderne ikke er noget, der er blevet diskuteret i folketingsgruppen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Brexit, Trump og hvad så?

Morten Uhrskov Jensen
Fremtiden er lige rundt om hjørnet. Vil du være med på vognen?

Blog: Lad os få noget mere kritisk sans i medierne

Josephine Fock
Kan det virkelig passe, at der skal et Detektor-program til, før medierne vil forholde sig kritisk til regeringens spin? Sagen om PSO-ordningen kunne desværre tyde på det.

Blog: Vil Thulesen Dahl være statsminister redde Danmark?

Rune Toftegaard Selsing
Der er en grund til, at Thulesen Dahl ikke forlanger reelle stramninger af udlændingepolitikken.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her