*

Politik

Enhedslisten om lobbykarantæne: Corydon skal bænkes, Thorning behøver ikke

Den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) går fri af Enhedslistens forslag om at begrænse toppolitikeres jobmuligheder.

Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted mener ikke, at man kan sammenligne Thornings jobskifte med tidligere finansminister Bjarne Corydon. Foto: Thomas Borberg

Da tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) kort før jul forlod sit folketingsarbejde til fordel for et job i konsulentvirksomheden The McKinsey Center, mente Enhedslisten, at der var brug for at indføre en nedkølingsperiode – en lobbykarantæne for ministre, fordi Enhedslisten mistænkte Corydon for at kunne have sammenblandet sine interesser i Finansministeriet med egne økonomiske interesser og fremtidige karrieremuligheder.

Men samme logik er der ifølge Enhedslisten ikke, når den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt nu har meldt sin opsigelse i Folketinget for at gribe en jobmulighed hos den internationale børneorganisation Red barnet.

»I tilfældet med Helle Thorning ses ingen økonomiske eller personlige interesser, der kunne blandes sammen med arbejdet,« siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted.

Vagthund: Corydon-skift var ikke gået i andre EU-lande

Thorning har ellers været den absolut øverst ansvarlige i den tidligere regering og har i sidste instans også haft ansvaret for børneområdet. Men de to situationer er ikke sammenlignelige, mener Enhedslisten:

»I Corydons tilfælde skiftede han til en virksomhed, som Finansministeriet – hvor han tidligere var minister – havde haft et tæt samarbejde med, og hvor Finansministeriet var en meget stor kunde hos netop den virksomhed. Det kan skabe tvivl om upartiskheden i forhold til de ordre, der er indgået fra Finansministeriets side og eventuelle personlige interesser i det,« tilføjer Pelle Dragsted.

Seks skarpe til Thorning: Nu tier hun om sin egen børne-stramning

Finansministeriet brugte under Corydon blandt andet McKinsey til at undersøge mulige omlægninger og sparepotentialet i den offentlige sektor.

»I tilfældet med Helle Thorning er der tale om, at hun skifter til en international børneorganisation, som hun ikke som minister har haft personlig samarbejde med eller økonomiske interesser for,« siger Pelle Dragsted.

Der har også været en række andre eksempler på politiske jobskifter, som Enhedslisten har anset for at være problematiske. For eksempel da tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) skiftede folketingsarbejdet ud med et job som lobbyist i et firma, der skulle få politikerne til at vælge kampflyet Eurofighter, når der skal bruges nye milliarder på flykøb.

EL kræver karantæne, inden politikere bliver lobbyister

Og i 2014 gik den tidligere socialdemokratiske landbrugsminister Karen Hækkerup fra at være justitsminister til at blive administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer.

Derfor er der ifølge Enhedslisten stadig tale om et generelt problem, som karantæneregler kan løse:

»Vores forslag gik på, at vi i Danmark – ligesom i en række andre lande delvist i Europa og USA – indfører et sæt regler, der regulerer rammerne for nogle tidligere ministre og begrænser bestemte typer ansættelser,« slutter Pelle Dragsted.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Det burde de fem statsministre tale om
Claus Bryld, forfatter og professor, dr. phil i historie, har speciale i arbejderbevægelsens historie.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Lars Hedegaard 75 år

Morten Uhrskov Jensen
En kriger fylder rundt.

Blog: Lars Løkkes lange omvej til tilgivelse

Olav Skaaning Andersen
Der er fremgang at spore, men statsministeren slider stadig med sin troværdighed
Annonce
Bolig
Hemmeligheden bag 100 års møbelsucces: Intet overlades til tilfældighederne i familiefirma
Møbelproducenten Carl Hansen & Søn tager møbeldesign så seriøst, at produktionen hele tiden strømlines, mens de vigtigste danske designikoner samles under ét tag - senest Børge Mogensen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her