*

Her er bedst at bo
Politik

Socialdemokraterne: Hjort må finde penge til kommunerne nu

Det er uansvarligt og uforståeligt, at regeringen tidligst til sommer vil forsøge at finde penge til kommunernes voksende flygtningeudgifter, lyder kritikken fra S.

Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen går hårdt til finansminister Claus Hjort for ikke at ville finde nye penge til kommunerne nu og her. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Finansminister Claus Hjort Frederiksen sidder på hænderne og giver samtidig kommunerne en kold skulder på et tidspunkt, hvor flygtningetilstrømningen sætter kommunernes økonomi under et helt usædvanligt pres.

Sådan lyder kritikken i dag fra Socialdemokraterne, som har en meget klar appel til Claus Hjort.

Kommunerne skal have flere penge. Nu.

»Kommunerne står i en helt ekstraordinær situation, fordi der kommer så mange flygtninge til Danmark samtidig med at regeringen og Dansk Folkeparti har indført minusvækst,« siger politisk ordfører Nicolai Wammen.

Claus Hjort: Vi bryder ikke løfte til kommunerne

Ifølge DR afviser finansminister Claus Hjort Frederiksen at bevilge flere penge til kommunernes flygtninge-håndtering før tidligst til sommer, hvor næste års kommuneaftale skal falde på plads.

Og dermed løber han fra en klar aftale, mener KL-formand og Venstre-borgmester Martin Damm. Han henviser til en aftale fra september, hvor KL og regeringen gav hånd på at give kommunernes integrationsøkonomi et eftersyn senest ved udgangen af januar.

Striden er opstået på dagen, hvor landets 98 kommuner mødes til det årlige Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg.

Mette Frederiksen: Hjort løber fra flygtningeansvar

Socialdemokraterne mener, at regeringen bør lytte til KL og finde flere penge til kommunerne her og nu. Ellers vil flere og flere kommuner blive nødt til at genåbne deres budgetter og tage penge fra ældreområdet, dagplejen eller andre borgernære velfærdsområder, forudser Nicolai Wammen.

Det er uansvarligt, hvis finansministeren bare lader tingene stå til indtil sommerferien. Det nytter jo ikke noget at drikke en kop kaffe med KL nu, hvis det først er engang til sommer, at han har tænkt sig at gøre noget alvorligt ved sagen.
Nicolai Wammen, Socialdemokraterne
»Det er helt uforståeligt, at Claus Hjort Frederiksen løber fra sit løfte til kommunerne om at forhandle om en håndsrækning i den svære situation, som kommunerne står i.«

»Det er uansvarligt, hvis finansministeren bare lader tingene stå til indtil sommerferien. Det nytter jo ikke noget at drikke en kop kaffe med KL nu, hvis det først er engang til sommer, at han har tænkt sig at gøre noget alvorligt ved sagen,« tilføjer han.

Mener I, at kommunerne skal kompenseres 1 til 1 for deres flygtningeudgifter?

»Vi mener, at det er fornuftigt, at der kommer en forhandling mellem finansministeren og kommunerne om at give en økonomisk håndsrækning. Det kan gøres på flere forskellige måder.«

KL og Hjort i opgør om flygtningepenge

Socialdemokraterne har blandt andet foreslået at opføre statsdrevne flygtningelandsbyer, som skal tage noget af det økonomiske pres fra kommunerne. Indtil videre afviser regeringen.

Du siger, at kommunerne skal have tilført nye penge. Hvor skal de tages fra?

»Regeringen må finde dem på det statslige budget. Den kunne jo begynde med at droppe de lempelser, som den har lavet på arvelovgivingen og også ved at droppe de store beløb, den bruger på boligjobordningen (håndværkerfradraget, red.),« siger Wammen, som også nævner skattelettelser, som et sted at finde de nødvendige penge.

I september 2015 lavede regeringen og KL en opfølgning på sommerens aftale om kommunernes 2016-økonomi, hvor det blev aftalt at lave et »eftersyn af den samlede økonomi på integrationsområdet« i januar – altså nu. Eftersynet skal blandt andet fokusere på kommunernes økonomiske vilkår ved integration, men der nævnes ikke noget om egentlige forhandlinger.

Og Claus Hjort Frederiksen afviser altså, at eftersynet kommer til at indeholde økonomiforhandlinger. Over for Ritzau afviser han, at regeringen bryder et løfte til kommunerne.

»Vi begår ikke løftebrud. Vi har en aftale om at sætte os sammen og se, hvordan det går, og det vil vi indkalde til,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Ifølge et notat fra KL's økonomiske sekretariat skal kommunerne i år forvente at tage imod 17.000 flygtninge. Medregner man familiesammenføringer kan tallet nå op på 37.400.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Politik lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Er højreorienterede fordomsfulde?

Morten Uhrskov Jensen
Næ, mennesker, som de er flest, har kun fordomme, hvis de ikke har andet at gå efter.

Blog: At være eller ikke at være udlændingeminister

Josephine Fock
Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler.

Blog: Jeg har ondt af Prins Henrik

Victor Boysen
Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her