*

Politik

Samuelsen-uret: Se hvornår LA's tålmodighed med regeringen slipper op

Nedtælling: Se hvornår Liberal Alliance vælter regeringen, hvis ikke topskatten sænkes.

Liberal Alliances formand Anders Samuelsen vil have gennemført en skattereform inden sommerferien. Foto: Anders Skjoldjensen Rye

Liberal Alliances formand Anders Samuelsen har ad flere omgange truet statsminister Lars Løkke Rasmussens regering på livet med ultimative krav og konkrete deadlines.

Den seneste lyder sådan her: Inden nytår skal regeringen havde leveret topskattelettelser på mindst fem procentpoint til alle topskatteydere. Ellers vælter LA regeringen.

»Hvis ikke vi får en lettelse på fem procentpoint, så er vi ikke støtteparti for denne regering længere. Så er den væltet,« sagde Anders Samuelsen, efter Venstre-regeringen i august præsenterede den økonomiske 2025-plan.

Han har også beskrevet sit ultimative topskattekrav som en »rød linje« og en »absolut minimumsgrænse.«

Ultimatummet er ikke det første fra LA-lederen. For eksempel krævede Samuelsen i et interview med Jyllands-Posten 15. februar 2016, at regeringen inden jul skal have leveret en markant lettelse i marginalskatten, en markant lettelse af skatten i bunden og den skal have skabt grundlag for minimum to procents vækst om året fremover. Ellers vil LA vælte Løkke og co.

»Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer. Vi har et land, vi skal redde, som har store problemer,« sagde Samuelsen.

Samuelsen står fast på ultimativt krav til Løkke: »Intet er ændret«

Tidligere endnu havde han truet med at vælte regeringen, hvis der ikke kom topskattelettelser inden grundlovsdag i år, hvilket der ikke gjorde. Og allerede i januar trak LA den automatiske støtte til Venstre-regeringen.

»Lars Løkke er løbet fra den aftale, vi havde. Nemlig regeringsgrundlaget. Dermed kan vi selvfølgelig heller have en garanti i forhold til regeringens overlevelse,« sagde Anders Samuelsen ved den lejlighed.

Liberal Alliance: Løkke har kun året ud til at levere markante reformer

Budskabet var en reaktion på, at Løkke Rasmussen udskød de lovede skatteforhandlingerne til efteråret 2016 på grund af forårstravlhed med at håndtere flygtningesituationen. Dermed valgte regeringen reelt at droppe et løfte i regeringsgrundlaget om at forhandlingerne skulle finde sted i foråret 2016 med »henblik på at sænke skatten på arbejdsindskomster.«

Med andre ord: Regeringen lever på lånt tid, hvis der ikke bliver leveret topskattelettelser eller markante skattereformer i år. Som en service til læserne (og med inspiration fra Politiko.dk) har JP Politik derfor indført ovenstående: Samuelsen-uret.

Som en indbygget bonus kan Samuelsen-uret også benyttes til at holde sig ajour med, hvor længe der er til nytår.

Opdatering fra 22. november:

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: En stor tiltrædelsestale af Donald Trump

Morten Uhrskov Jensen
Donald Trumps første tale som USA’s præsident skuffede ikke. Mildest talt ikke.

Blog: Bedetæpperne bliver vendt mod Donald Trump. Også i Danmark

Olav Skaaning Andersen
Anders Fogh, Marie Krarup, Lars Seier og Asger Aamund. Flere og flere danske meningsdannere springer på Trumps vogn.
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Arkæologens romance: »At gå rundt i Egypten er som at blive kysset af historien«
Jeanette Varberg elsker at rejse til Egypten for at se resten af den kultur, hvor de perler, hun en dag fandt i magasinet under Moesgaard Museum ved Aarhus, blev fremstillet. 
Se flere
Analyse: Godt nyt fra den danske lejr, men Ungarn er ingen ønskemodstander
Danmark kan godt få problemer med de fysisk stærke ungarske spillere. Det er lidt overraskende, at Ungarn lader René Toft spille, lyder det fra JP's udsendte medarbejder Mikkel Hammer-Hansen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her