*

Politik

S og DF: Fokus på bander og ekstreme islamistiske fanger skal holde unge fra terrorisme

Tre ud af fire terrorister i Vesten har kriminel baggrund. DF vil tage problemet op med minister Søren Pind.

En undersøgelse fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, viser, at tre ud af fire gerningsmænd bag terroraktioner i Vesten har begået anden kriminalitet, ofte af grov karakter som vold, overfald, røveri og våbenbesiddelse, inden terrorhandlingen. Tallene beviser, at det er "et utroligt farligt match", når unge kriminelle fra bl.a. bandemiljøet møder radikaliserede fanger i fængslerne, siger Peter Kofoed Poulsen, retsordfører for Dansk Folkeparti (billedet). DAUGAARD JENS HENRIK

Der skal ske noget i forhold til måde, vi fængsler folk på i Danmark.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen, efter Jyllands-Posten i dag har beskrevet det voksende problem i de vestlige lande med såkaldte croosovers - unge, der går fra almindelige kriminelle miljøer til militante radikaliserede grupperinger, bl.a. terrorgrupper.

Tre af fire terrorister bag angreb i Vesten havde en kriminel baggrund

En undersøgelse fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, viser, at tre ud af fire gerningsmænd bag terroraktioner i Vesten har begået anden kriminalitet, ofte af grov karakter som vold, overfald, røveri og våbenbesiddelse, inden terrorhandlingen.

Undersøgelsen har taget udgangspunkt i 21 terroraktioner i Vesten fra 2012-2015, bl.a. angrebet på Krudttønden og synagogen i København i februar.

Tallene beviser, at det er "et utroligt farligt match", når unge kriminelle fra bl.a. bandemiljøet møder radikaliserede fanger i fængslerne, siger Peter Kofoed Poulsen.

»Vi skal blive bedre til at sørge for, at man som ekstrem islamist ikke kan komme til at sprede sine synspunkter, når man sidder i fængslet og dermed trække andre hårdkogte kriminelle ind i det miljø. Det skal vi blive bedre til at dæmme op for,« siger han og uddyber.

»Det kan man gøre ved at lave mindre enheder i fængslet, så man har mulighed for i højere grad at isolere fanger, der har ekstreme islamistiske synspunkter, og som vil trække unge fra bandemiljøet ind i terrornetværk og andre radikaliserede kredse,« siger Peter Kofod Poulsen, der også mener, at det er vigtigt at lave en forebyggende indsats, før de unge kommer i fængsel, som man bl.a. ser det i kommunerne i dag.

Han slår samtidig fast, at Dansk Folkeparti vil tage emnet »op for ministeren (Søren Pind, justitsminister, red.) ved førstkommende lejlighed« for at lave en plan for indsatsen over for crossovers.

Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokraterne, lægger vægt på, at man allerede i dag sektionerer fanger, så radikaliserede fanger ikke kommer til at sidde med andre indsatte.

Derfor mener hun i højere grad, at man skal fokusere på at uddanne fængselspersonalet, så de har mulighed for at overvåge fangernes aktiviteter i fængslerne.

»Vi har den seneste uge set et eksempel på en terrorsigtet, der har haft en mobiltelefon med inde i fængslet. Det viser, at der er behov for at stramme op på det her. Det er helt nødvendigt, at man både har fokus på både den fysiske sikkerhed, så man i et lukket fængsel bl.a. ikke har adgang til internettet, men også holder øje med de aktiviteter og adfærdsændringer, der er blandt de indsatte,« siger hun.

Hun slår fast, at der er blevet sat en række initiativer i gang efter angrebet i København i februar sidste år, der skal dæmme op for radikalisering i fængslerne, bl.a. at fængselsbetjente kan gå direkte til PET, når de har bekymringer om radikalisering.

Alligevel skal indsatsen over for radikalisering i fængslerne hele tiden udvikles, siger hun.

»De kriminelle og radikaliserede miljøer finder hele tiden nye veje, og derfor er det ikke et arbejde, der stopper,« siger hun og fremhæver bl.a. indsatsen over for bandemedlemmer.

»Det er fuldstændig rigtigt, at blikket skal være stift rettet mod bandemiljøet, fordi det ofte er der, at den usmagelige adfærd starter. Det er banderne, der opildner til den voldelige adfærd og forsyner de kriminelle med våben. Derfor er der grund til at være særligt opmærksom på bandemiljøerne, og det er også baggrunden til, at vi i så sent som i denne uge har opfordret Søren Pind til at have større fokus på bandemedlemmer, der er straffet for banderelateret kriminalitet,« siger Trine Bramsen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Brexit, Trump og hvad så?

Morten Uhrskov Jensen
Fremtiden er lige rundt om hjørnet. Vil du være med på vognen?

Blog: Lad os få noget mere kritisk sans i medierne

Josephine Fock
Kan det virkelig passe, at der skal et Detektor-program til, før medierne vil forholde sig kritisk til regeringens spin? Sagen om PSO-ordningen kunne desværre tyde på det.

Blog: Vil Thulesen Dahl være statsminister redde Danmark?

Rune Toftegaard Selsing
Der er en grund til, at Thulesen Dahl ikke forlanger reelle stramninger af udlændingepolitikken.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her